Editorial

Relaxare alertă, la frizer

Adevarul e că, dupa 2 luni în care ai stat ca în arest la domiciliu, să nu cumva să iei vreun virus de pe clanța ușii de la tramvai, cel mai bun lucru pe care îl poți face e să te duci la frizer aiurea-n tramvai din 15 mai, eventual și la finalul programului, dupa ce au mai fost tunși și bărbieriți vreo 30 de indivizi care au purtat, bineînțeles, mască, vizieră și ochelari de cal pe toată durata tunderii/bărbieririi, frizerul fiind protejat, pe tot parcursul zilei, de costum special de cosmonaut sau de scafandru!

E cel puțin ilogic, dacă astăzi, în 5 mai, ieși din casă doar pentru cumpărături, urgențe medicale și plimbare canină în jurul blocului, după 15 să rupi ușa frizeriei, respectiv a salonului de cosmetică, pentru un tuns/vopsit/pensat/machiat/epilat inghinal, pentru o manichiură sau pedichiură, ori pentru alte proceduri cosmetice pe care, să fim serioși, ți le poți face și singur, acasă.

Să ne imaginăm următoarea situație:

Un bărbos oarecare, asimptomatic, netuns de două luni, își face programare la frizerie înaintea ta, să zicem, la ora 18. Frizerul (aka hair-stylistul), care lucrează de dimineața pe bandă rulantă, pentru a-și recupera pierderile financiare din ultimele două luni, e deja relaxat, ca să nu spunem obosit. Nu mai e atent la toate măsurile de dezinfecție, e sătul deja, după ce le-a repetat, în acea zi, mecanic, de 20 de ori. Le face, practic, românește, doar ca să fie făcute. Deja parcă simte că și masca îl sufocă, plus că o poartă de ore bune și e deja umedă și, posibil, contaminată.

Bărbosul vrea un tuns și un aranjat al bărbii, care deja are un look monahal. Clientul e tuns cu masca pe față, dar frizerul i-o mai trage de pe urechi atunci când ajunge cu mașina de tuns și acolo, i-o pune după la loc, dar, când ajunge și la bărbierit, jos masca!, fiindcă aranjatul podoabei faciale, mascat, este imposibil.

Tuns și aranjat, bărbosul pleacă mulțumit de la frizerie, la muzeu sau la alpinism. Îți vine ție rândul. Hair stylistul mătură în grabă părul tăiat de la ultimul client și, cu aceeași mașină, te tunde și pe tine. Poate deja are impresia că se sufocă, de nu mai poate respira normal, și își trage și masca sub nas sau sub bărbie. Ți-o mai dă și ție jos, cel puțin parțial, când te pierde pe la urechi cu treiul sau cu zero.

Care sunt șansele să te molipsești cu un virus de la asimptomaticul de dinaintea ta? Nimeni nu le poate calcula, variabilele fiind foarte multe, însă, oricum, gândind logic, sunt mai mari decât riscul de a lua un virus din parc, dintr-un magazin de haine din mall, de la sala de fitness sau de teatru.

Cine acum dezinfectează cumpărăturile când ajunge acasă și talpa de la pantofi, cine se spală pe mâini minimum 20 de secunde chiar și înainte de a duce mâna  la gură, în casă, să caște, dacă din 15 va rupe ușa frizeriei, e clar că suferă de o gravă fractură de logică și poate că nu ar fi rău să apeleze și la un consult, atunci când cabinetele psihologice se vor redeschide.

Să se deschidă cabinetele stomatologice este un lucru normal, fiindcă acestea sunt dezinfectate temeinic după fiecare pacient, fiindcă medicii au cultura medicală necesară pentru a se proteja și pentru a-și proteja fiecare pacient. Sănătatea dentară, în plus, nu este un moft.

Deschiderea frizeriilor, însă, ca una dintre primele măsuri de relaxare, este o decizie bizară și greu de înțeles în logica unei pandemii care nu a trecut, din moment ce se va menține totuși o stare de alertă. Chiar dacă ne vom duce pe rând la frizer, acesta nu este medic, să știe și să aibă conștiința medicală necesară pentru a se proteja în fiecare secundă a muncii sale. Saloanele de înfrumusețare, oricât ar dezinfecta ustensilele care se pot dezinfecta (cât de eficient poate fi dezinfectată, de exemplu, mașina de tuns?), nu sunt medii aseptice, așa că, în paradigma unei relaxări progresive, ar fi trebuit să fie printre ultimele deschise, oricum după magazinele de haine din mall, după sălile de fitness sau de teatru, unde nu există contact fizic direct între oameni.

Să fie un test deschiderea saloanelor de înfrumusețare, să vedem ce se întâmplă dacă îi punem pe români în asemenea situații de risc? Dacă cresc cazurile, le reînchidem, dacă nu, deschidem și alte locuri, cu un pericol epidemiologic mai mic? Doar guvernanții știu. Dar, pentru cei care nu vor să riște, frizeriile ar trebui oricum să mai rămână o vreme muzee. De ce să fim cobai pentru deciziile neinspirate ale Guvernului Orban? Al României, nu al Ungariei.

E mai sigură o relaxare de alertă, la frizeria de acasă. Jo napot kivanok, PNL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *