In vizor

Regulile sanitare privind revenirea elevilor la școală și pregătirea pentru examenele naționale, relaxate printr-un nou ordin de ministru

Prevederile inițiale pentru desfășurarea examenelor în școli, prin care numărul de elevi nu trebuia să fie mai mult de 10 persoane într-o sală de clasă, precum și cele privind igienizarea: dotarea sălilor de clasă cu dezinfectant ori măsurile de igienă a toaletelor, au fost modificate de Ministerul Educației și Cercetării (MEC) printr-un nou ordin, fiind eliminate. În acest fel, pandemia este combătută chiar prin lipsa de pregătire a unităților de învățământ, lipsa apei curente ori prin perpetuarea cazurilor de școli cu toalete în curte. 

Conform ordinului inițial (ORDIN nr. 4.220/769/2020) publicat în data de 16 mai, asumat de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, privind condițiile de dezinfectare a claselor, de aerisire a sălilor între cursuri sau de intrare a elevilor la examenele naționale de Bacalaureat și Evaluarea Națională, prin care numărul maxim de persoane în clase nu trebuia să depășească 10 persoane, a fost modificat recent de ministrul Educației, Monica Anisie, printr-un nou ordin care nu se mai referă la numărul de elevi admiși într-o sală de clasă, ci doar la distanța obligatorie de 2 metri între elevi. 

Conținutul prevederii anterioare din OMEN 4.220 a fost modificat: „În sălile de clasă activitățile se vor desfășura cu maximum 10 elevi, situați la cca. 2 metri distanță unul de altul, care vor purta mască pe tot parcursul desfășurării activităților din unitatea de învățământ”.

Noua prevedere privind organizarea elevilor în clase vizează doar regulile privind distanțarea, nu și cea prin care era precizat numărul maxim, de 10 elevi: „În sălile de clasă activitățile și examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor, astfel încât să existe o distanță între elevi sau candidați, pe rânduri și între rânduri, de 2 m unul față de altul”, notează edupedu.ro

numărul maxim de elevi într-o clasă: 10 persoane

sursa captură: edu.ro

De asemenea, în conformitate cu Ordinul nr. 4.259/827/2020 pentru stabilirea unor măsuri de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 în unitățile/instituțiile de învățământ, instituțiile publice și toate structurile aflate în subordonarea sau coordonarea Ministerului Educației și Cercetării, normele sanitare agreate vizau igiena și dotarea grupurilor sanitare, dar și prevederea care obliga școlile să pună dezinfectant la fiecare intrare în sala de clasă, precizări ce au fost eliminate și nu se mai regăsesc în noul ordin semnat de Monica Anisie. 

Față de ordinul de ministru anterior, din noile prevederi lipsesc condițiile impuse pentru igiena și dotarea grupurilor sanitare, precum și cea care obliga școlile să pună dezinfectant la fiecare intrare în sala de clasă.

Astfel, acum școlile sunt obligate doar să pună la dispoziția elevilor în mod permanent săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, încărcate ori de câte ori este necesar.

De asemenea, prevederea privind dispenserele de la fiecare clasă – „la intrarea în sală, se vor amplasa dispozitive medicale cu substanță dezinfectantă pentru mâini” – a fost eliminată, după cum notează edupedu.ro

Regulile pentru grupurile sanitare prevedeau inițial asigurarea de dispozitive medicale cu substanță dezinfectantă pentru mâini la intrarea în toaletă/ asigurarea de hârtie igienică în fiecare cabină a toaletei/ asigurarea de dispensere cu săpun, situate lângă lavoare/ asigurarea de dispozitive cu prosoape de hârtie sau uscătoare pentru mâini/ asigurarea curățeniei și dezinfectării întregului grup sanitar (vas WC, lavoare, clanțe, pardoseala).

Ordinul nr. 4.267/841/2020 pentru stabilirea unor măsuri de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 în unitățile/instituțiile de învățământ, instituțiile publice și toate structurile aflate în subordonarea sau coordonarea Ministerului Educației și Cercetării

În schimb, conform ultimului anunț făcut de ministrul Educației, Monica Anisie, în fiecare unitate de învățământ va fi prezent un cadru medical pe perioada pregătirii pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională din intervalul 2-12 iunie, dar și în timpul desfășurării examenelor. 

Până la începerea pregătirii pentru examene, Federația Sindicatelor din Învățământ a solicitat Ministerului Educației și Cercetării emiterea unei proceduri clare privind notarea elevilor și încheierea situației școlare pe semestrul al II-lea.

 

 

 

sursa: edupedu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *