Diete

Regulile de aur ale dieteticii

A manca bine nu poate insemna doar a tine socoteala caloriilor, a masura gareutatea ideala etc., ci si cunoasterea si aplicarea unor principii simple si practice. Trebuie sa ne oprim din mancat in momentul in care nu ne mai este foame. Nu tineti cu tot dinadinsul sa goliti farfuria daca sunteti deja satul. Opriti-va de mancat cand ati consumat 85 % din preparatul din fata dvs.

 

 

Micul dejun reprezinta cu siguranta masa cea mai importanta, deoarece permite:

 

 

–    inceperea diminetii cu un maximum de energie;
–    asigurarea unei bune repartitii alimentare de-a lungul zilei;
–    evitarea oboselii resimtite in timpul diminetii si a luarii unui pranz prea copios, ce are ca efect somnolenta;
–    combaterea luarii in greutate.

 

 

Micul dejun ideal trebuie sa contina un aport de glucide lente (cereale, paine, gris, pesmeti…), o sursa de proteine (oua, branzeturi, lactate, sunca…) si un lichid (cafea, ceai, suc de fructe…) pentru rehidratarea oeganismului. Produsele dulci (dulceata, miere…) si grasimile (unt, margarina…) vor fi considerate suplimente.

 

 

Nu trebuie sarita nici o masa, deoarece exista pericolul atat al dezechilibrarii ratiei alimentare necesare intregii zile , cat si al stimularii lipogenezei (producerii de grasimi) “de reactie”.

 

 

Trebuie, in schimb sa mancam in liniste, incet pe cat posibil intr-o atmosfera de relaxare si avand grija in mod deosebit ca alimentele sa fie bine mestecate si insalivate, asigurandu-ne astfel o digestie optima.

 

 

Trebuie evitat pe cat posibil consumul a mai mult de 2-3 pahare de apa la masa pentru a nu dilua sucurile digestive si ale diminua “eficacitatea”. In schimb, trebuie ca intre mese sa se bea cel putin 1,5 litri de apa, chiar mai multa in perioada regimului de slabire, iar aceasta trebuie sa fie bine repartizata de-a lungul intregii zile. Trebuie evitat consumul sitematic de vinuri, aperitive si digestive.

 

 

Trebuie sa incercam sa conservam fructele si legumele la rece, sa nu le lasam sa stea prea mult in apa inainte de a le manca (ci sa le spalam rapid sub jet de apa) si sa le consumam cat mai repede dupa ce le-am cumparat, pentru a nu pierde vitaminele pe care le contin.

 

 

Pentru salate sau orice alt tip de asezonare in stare cruda este necesar sa folosim ulei de floarea-soarelui, de porumb, de samburi de struguri sau de masline. Trebuie oricum sa alternam si sa schimbam in mod regulat grasimile folosite (ulei, unt, margarina…).

 

 

Trebuie sa incercam sa consumam la fiecare masa cate ceva din toate grupele alimentare si sa nu suprimam fara un motiv intemeiat sau fara a avea recomandarea medicului.

 

 

Pentru cei sau cel carora nu le place gustul laptelui trebuie sa incercam sa-l “ascundem”! Astfel, anumite preparate au lapte in compozitie: piure, mancaruri gratinate, sosuri albe, deserturi… Daca nu, trebui consumate mai multe branzeturi si iaurturi degresate.

 

 

Este bine sa variem cat mai des felul de apa pe care o bem (de la robinet, minerala, de izvor, gazoasa…) pentru a profita de avantajele si calitatile fiecareia si, in acelasi timp, pentru a ne proteja de “acumularea” eventualelor defecte.

 

 

Este recomandabil sa ne amintim ca secretulo echilibrului consta mai ales in “varietate”. Incercati deci sa pregatiti mese variate si sa le prezentati intr-un mod atragator.

 

 

Mancati cate putin din toate, dar in cantitati rezonabile, fara excese.

 

 

Persoanele care trebuie sa manance in oras la pranz si care nu au posibilitatea de a-si alege meniul trebuie sa evite sa manance prea mult si sa incerce sa compenseze la masa urmatoare. Le recomandam sa considere ca, desi este preferabil ca echilibrul alimentar sa fie realizat la fiecare masa, el poate fi obtinut si de-a lungul zilei, chiar si de-a lungul intregii saptamani.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *