Reguli pentru întoarcerea copiilor la grădiniță în septembrie. Vor avea prioritate copiii din grupa mare

Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică Ordin pentru aprobarea Normelor privind instituirea de măsuri sanitare și de protecție în unitățile de învățământ în perioada pandemiei COVID-19.  În ceea ce privește grădinițele, au fost stabilite măsuri pentru fiecare dintre cele trei scenarii: verde, galben sau roșu. Astfel, copiii vor merge cinci zile pe săptămâna la grădiniță în scenariu verde și galben, iar în scenariu roșu copiii vor sta acasă și vor interacționa doar online.  

Ministerul propune ca toți copiii să poată merge la grădiniță, dar impune distanțare de 1 metru ceea ce nu va permite grădinițelor să îi primească pe toți copiii. Astfel, s-a decis ca prioritate să aibă copiii din grupa mare deoarece începând cu acest an grupa mare de la grădiniță a fost inclusă în învățământul onligatoriu. Vor fi și mulți părinți care de frica COVID-19 vor prefera să găsească alte variante pentru copii, precum bunici sau bone.

Inspectorul școlar general Marinela Marc a menționat că fiecare grădiniță va discuta cu părinții și va găsi soluțiile cele mai potrivite pentru siguranța copiilor.

Regulile pentru SCENARIU VERDE și GALBEN 

Numărul de copii care merg la grădiniță în același timp: 100%  
Număr de zile la grădiniță / săptămână: 5 

Intrarea/ieșirea de la grădiniță 

Intrarea eșalonată la intervale orare stabilite în funcție de zone sau de clădiri. Intrarea prin mai multe uși de acces. Trasee prestabilite de intrare, deplasare în interiorul grădiniței și de părăsire a grădiniței. Păstrarea distanței de 1 m între copii. 

Triaj epidemiologic zilnic, la intrarea în grădinițe. Se verifică starea de sănătate 

Accesul părinților în grădinițe este interzis. 

Distanțarea fizică de 1 metru este obligatorie în timpul programului și în pauze. 

Purtarea măștii nu este recomandată pentru copii, dar se impune pentru întregul personal. 

Igiena mâinilor trebuie să fie foarte frecventă. Se asigură săpun, prosoape de hârtie și apă curentă, dezinfectat pe bază de alcool. 

Utilizarea infrastructurii și a sălilor de grupă potrivit principiului: O sală=o grupă. Dezinfectare și aerisire frecventă. Există o sală specială pentru izolarea copiilor care prezintă simptome pe durata programului, până la sosirea părinților. 

Utilizarea diverselor materiale în grădiniță Utilizarea normală. Dezinfectare zilnică. Repartizarea individuală, pe cât posibil. Fără jucării de acasă. Interzis schimbul de obiecte personale. 

Activități sportive Doar anumite jocuri sportive, exclusiv în aer liber. Nu vor fi practicate jocuri de contact sau cu mingea, nici activități care implică schimbul de obiecte. 

Activități de grup (întâlniri, serbări și altele) Vor fi eliminate activități care conduc la reducerea distanței intre copii și limitarea interacțiunii între grupuri de copii. 

Adauga comentariu