Reguli esentiale in efectuarea unei cure alimentare

Intrucat exista o legatura foarte stransa intre sanatate si alimentatie, aplicarea unei cure sau a unei monodiete aduce beneficiul proprietatilor terapeutice si preventive ale fructelor si legumelor. Pentru aceasta, trebuie respectate constient cateva reguli esentiale:

 

1. Efectueaza o cura sau o monodieta doar dupa o perioada de pregatire psihologica necesara pentru intelegerea si acceptarea temeiurilor acestei practici. Este un lucru hotarator sa fii in deplin acord cu propria fiinta, deoarece abordarea unei cure ca pe o privatiune nu ar duce la nici un rezultat. Daca, la inceput, o cura de 7 zile pare o performanta cu neputinta de realizat, incepe cu o monodieta de o zi, cu fructul tau preferat, si repeta experienta de 2-3 ori. Treci apoi la o monodieta de 3 zile, iar dupa aceea la o cura de lunga durata. Totusi, e bine sa fii pregatit sufleteste pentru incercare, fara sa ai prejudecati si fara sa asculti acele “incurajari” de felul: “N-ai sa rezisti!”, “O sa-ti fie foame!”, “Ai sa te imbolnavesti!” sau “N-ai sa reusesti pana la capat!”.

 

2. Alegerea curei in functie de preferintele tale gustative este hotaratoare pentru bunul mers al lucrurilor: unele persoane se vor limita, fara a simti vreo privatiune, la un singur aliment, altele vor prefera o alegere mai diversificata de fructe si legume.

 

3. Alege bine perioada de punere in aplicare a curei, fara constrangeri sau vreun sentiment oarecare de renuntare, fiindca astfel va aparea senzatia de foame, care va atrage o atitudine de respingere si de opozitie.

 

4. Elibereaza-te de toate obligatiile profesionale si de constrangerile familiale. Evita continuarea unei activitati profesionale (oricat de acaparatoare ar fi ea) in timpul unei cure, deoarece organismul va fi “debusolat”: nu va sti daca trebuie sa furnizeze energie pentru desfasurarea activitatii profesionale sau daca trebuie sa respecte repausul alimentar pentru a elimina toxinele – ceea ce va declansa un fenomen invers celui dorit, creandu-se perturbari organice suplimentare.

 

5. Traieste cura lucid, ca pe un mod de viata inscris in natura lucrurilor si ca pe cea mai buna modalitate de a ramane in forma fizica, psihica si intelectuala.

 

6. Organizeaza-te pentru a evita tentatiile, mai ales prima data: fa-ti cumparaturile in ajun si stabileste cantitatile necesare, pentru a nu fi nevoit sa te reaprovizionezi.

 

7. Pentru a fi pe deplin benefica, este recomandat sa-ti alegi o perioada de odihna, dedicata intru totul efectuarii curei sau monodietei. “Traieste-ti fiinta” in timpul zilei, asa cum facem de obicei noaptea, pentru optimizarea metabolismului si a gazelor lui de distrugere, transformare si elaborare. In aceste rezerve isi regaseste individul energia indispensabila procesului, care va fi accelerat prin respectarea repausului diurn. Cam 30 % din energia metabolismului va fi utilizata pentru efectuare in conditii optime a digestiei. Prin aceasta modalitate de a trai din rezerve va putea fi dusa la bun sfarsit o cura de mai multe zile fara a manifesta senzatia de foame, cu respectarea perioadelor de repaus. Energia astfel economisita este folosita pentru o mai buna eliminare a toxinelor.

 

8. Foloseste aceste perioade de timp pentru a te intalni cu propria-ti fiinta , “tete a tete”, pentru a-ti regasi si asculta sinele launtric. Te va ajuta foarte mult sa gasesti variantele potrivite atunci cand revii la alimentatia normala, odata cu incheierea curei.

 

9. Transforma intentionat o cura sau o monodieta intr-o veritabila cura de frumusete, oferindu-ti mangaierea unei bai inmiresmate cu esente (maghiran, pin, scortisoara, nucsoara) linistitoare si tonifiante. Sau leneveste 20 de minute in dulcea toropeala a baii de spuma…Un dus proaspat la terminarea baii, caldura unui halat ce infasoara trupul uscat, putina odihna intr-o camera intunecata, sub o cuvertura moale, este cel mai bun mod de a-ti recupera fortele lasandu-te in voia unei stari de somnolenta benefica. In acest timp, procesul de eliminare isi urmeaza cursul…

 

10. In fine, adauga la curele si monodietele tale extraordinarele mirodenii, adevarati magicieni ai celor mai simple preparate care dau alimentelor noastre o nota de rafinament si veselie. Foloseste-le din abundenta in cure pentru a te bucura de cea mai placuta companie.

Adauga comentariu