Diete

Regimuri populare de slabire

Cum ramane cu regimurile populare care au fost promovate in randul publicului larg timp de peste 30 de ani, de cand au fost publicate recomandari despre ele? Mai sunt valabile? Au fost modificate? Le mai aplica cineva?

Initial, majoritatea programelor au respectat conceptul de baza “sarac in grasimi, bogat in carbohidrati”. Cel mai popular regim a fost regimul Pritikin. Acesta impune restrictii severe asupra consumului de grasimi. In ultimii ani, regimul Pritikin a devenit mai ingaduitor cu grasimile nesaturate, dar urmareste in continuare prevenirea bolilor cardiovasculare, mai ales datorita faptului ca promoveaza pentru aceasta exercitiile fizice. Dar problema cu acest regim, pe care adeptii sai o recunosc, este ca e greu de urmat si necesita o dedicatie extraordinara pacientului. In plus, consumul ridicat de carbohidrati poate mari nivelul de colesterol si trigliceride la unii pacienti. Neindoielnic nu mai este un regim destinat publicului larg.

La inceputul anilor ‘70, dr. Robert Atkins a scris volumul “Dr. Atkins’ Diest Revolution”, care i-a socat pe toti, deoarece sustinea exact opusul  “standardului”. Dr. Atkins recomanda un regim bogat in grasimi saturate si sarac in carbohidrati, lucru denuntat numaidecat de institutiile medicale si de nutritie. Criticile au fost subminate de faptul ca regimul parea sa functioneze mult mai bine decat regimul sarac in grasimi si bogat in carbohidrati al American Heart Association. Un motiv al atacurilor a fost acela ca dr. Atkins impunea restrictii atat de severe asupra carbohidratilor, incat  organismul era nevoit sa-si asigure combustibilul prin descompunerea propriilor grasimi, ajungandu-se la o stare numita ketoza. Nu exista dovezi ca aceasta ar reprezenta vreun pericol la persoanele supraponderale, astfel sanatoase. Dar ketoza este insotita de o scadere a volumului de lichide si de o oarecare deshidratatre a organismului, ceea ce poate cauza probleme la pacientii cu disfunctii ale rinichilor sau la cei ce iau medicamente contra hiperternsiunii. Pe ansamblu insa, pericolul ketozei a fost exagerat.

Principala problema a regimului Atkins este consumul nelimitat de grasimi saturate. In prezent exista dovezi ca dupa o masa bogata in grasimi saturate apar disfunctionalitati la nivelul arterelor, inclusiv al celor ce alimenteaza cu sange muschii inimii. Ca urmare, invelisul interior al arterelor (endoteliul) are tendinta sa se contracte si sa creeze blocaje. Imaginati-va: in conditii favorabile (sau, mai bine zis, nefavorabile), o masa bogata in grasimi saturate poate provoca un atac de cord! In plus, dupa o asemenea masa, anumite elemente din sange, numite particule remanente, au o durata de viata mai lunga decat ar trebui. Aceste particule favorizeaza ingrosarea  peretilor vaselor de sange. Nici unul dintre aceste lucruri nu era cunoscut pe vremea cand dr. Atkins si-a conceput regimul. Dar acum le cunoastem.
Grasimile nesaturate nu au asemenea efecte adverse. Iata de ce regimul South Beach incurajeaza cu tarie consumul de “grasimi potrivite”. Ele dau gust bun mancarurilor si totodata protejeaza vasele de sange.

Celalalt fenomen major din sfera dietelor ultimilor ani a fost planul dr. Dean Ornish. Abordarea lui este similara cu cea a lui Pritikin. Impune restrictii severe asupra consumului de grasimi si permite consumul nelimtat de carbohidrati. De asemenea, se pune accent pe exercitii fizice si tehnici de relaxare. Intr-o serie de mici studii, dr. Ornisch a demonstrat ca regimul sau imbunatateste sanatatea sistemului cardiovascular. Cea mai mare problema este aceea pe care el insusi o recunoaste: regimul este foarte greu de urmat. O alta problema este limitarea consumului total de grasimi. Majoritatea grasimilor polinesaturate si mononesaturate sunt favorabile vaselor de sange. Un alt fapt tulburator este acela ca la unii pacienti, consumul ridicat de carbohidrati poate induce sindromul prediabetului. Cum cel putin dintre americani sunt predispusi la acest sindrom si el este prezent la peste 50 % dintre persoanele care au suferit atacuri de cord, problema este serioasa. Ornisch si-a conceput regimul pe vremea cand efectele dezastruoase ale carbohidratilor rafinati erau practic necunoscute. In prezent, dr. Ornish pune un accent mai mare pe carbohidratii bogati in fibre, care nu cauzeaza prediabet.

In egala masura, regimurile dr. Atkins si dr. Ornish sunt de admirat. Amandoua au combatut cu succes intelepciunea conventionala si ne-au ajutat sa devenim mai constienti de importanta prevenirii atacurilor de cord printr-o alimentatie si un stil de viata mai bun. Au fost criticati pentru succesul commercial de care s-au bucurat programele lor, dar ei au perseverat. Daca nimeni nu popularizeaza, informand si educand, stiinta nutritiei, nu vom rezolva niciodata problema obezitati si a bolilor de inima.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *