Diete

Regimul hipocaloric Scarsdale

Elaborat de dr. Herman Tarnower, un cardiolog American, programul Scarsdale a aparut spre sfarsitul anilor 1970 si este un regim “cu cheia la mana”, structurat pe foua saptamani de meniu hipocaloric. Nimic nu este lasat la voia intamplarii: fiecare masa este “calibrata” dinainte. Pentru a atinge greutatea dorita, nimic nu trebuie adaugat, nimic nu trebuie omis.

 

Ce promite? Pierderea a 8 kg in 14 zile, fara a le recastiga. Cum actioneaza? Regimul Scarsdale este in primul rand un regim hipocaloric (intre 800-1000 calorii zilnic). Conform autorului sau, slabirea este facilitata de combinarea abila a alimentelor. Productia de corpi cetonici are si ea, se pare, un rol in fenomenul de scadere in greutate.

 

Puncte tari:

 

–    Nu exista riscul de a gresi: totul este stabilit dinainte; nu trebuie decat sa respectati programul.
–    Regimul este structurat pe o perioada scurta: riscul de a va plictisi sau de a “calca pe de laturi” este deci mic.

 

Puncte slabe:

 

–    Aport caloric redus.
–    Nu va ofera posibilitatea de a a alege.
–    Aport prea mic de acizi grasi esentiali.
–    Aport prea mic de calciu.
–    Aport proteic insuficient.
–    Consum excesiv de ceai sau de cafea (indeosebi dupa cina).
–    Pierdere in greutate de obicei inferioara celei promise.

 

Programul alimentar in Faza de atac (prima saptamana):

 

–    Micul dejun, valabil pentru fiecare dimineata din perioada curei: ½ grepfruit (sau fruct de sezon); o felie de paine cu continut proteic ridicat, prajita, fara garnitura; cafea sau ceai fara zahar, smantana sau lapte.

 

Prima saptamana:

 

–    LUNI. Pranz: carne rece la alegere, variata (carne slaba: pui, curcan, vita slaba, limba etc.); rosii maruntite, la cratita; cafea sau ceai sau racoritoare dietetica. Cina: peste sau fructe de mare; salata combinata: legume sau verdeturi dupa pofta inimii; o felie de paine cu continut proteic ridicat, prajita; grepfruit (sau fruct de sezon); cafea sau ceai.

–    MARTI. Pranz: salata de fructe combinate; cafea sau ceai. Cina: biftec fript (bine); rosii, laptuci, telina, masline, varza de Bruxelles sau castravete; cafea sau ceai.

–    MIERCURI. Pranz: Salata de ton sau de somon (nu puneti ulei) asezonata cu otet sau lamaie; grepfruit sau pepene galben sau alt fruct de sezon; cafea sau ceai. Cina: friptura de miel (dupa ce ati indepartat orice urma vizibila de grasime); salata de laptuci, rosii, castravete, telina, cafea sau ceai.

–    JOI. Pranz: doua oua gatite dupa dorinta, dar fara grasime; branza proaspata; dovlecei sau fasole verde subtire sau rosii maruntite, la cratita; o felie de paine cu continut proteic ridicat, prajita; cafea sau ceai. Cina: pui fript pe gratar sau la rotisor, bine patruns (dupa ce ati indepartat orice urma vizibila de grasime si de piele); spanac din abundenta, ardei gras, fasole verde subtire; cafea sau ceai.

–    VINERI. Pranz: branza; spanac din abundenta; o felie de paine cu continut proteic ridicat, prajita; cafea sau ceai. Cina: peste sau fructe de mare; salata combinata, la discretie, din legume proaspete la alegere si – daca va place combinatia – legume fierte, racite si taiate cubulete; o felie de paine cu continut proteic ridicat, prajita; cafea sau ceai.

–  SAMBATA. Pranz: Salata de fructe la discretie; cafea sau ceai. Cina : puis au curcan fript ; salata de laptuci si rosii ; grepfruit sau fruct de sezon ; cafea sau ceai.

–    DUMINICA. Pranz: pui sau curcan rece sau cald; rosii, morcovi, varza gatita, broccoli sau conopida; grepfruit sau fruct de sezon; cafea sau ceai. Cina: biftec la gratar, bine patruns, dupa ce ati indepartat orice urma de grasime; salata de laptuci, castravete, telina, rosii; varza de Bruxelles; cafea sau ceai.

 

Saptamana a doua: reluati meniurile din prima saptamana.

 

Faza de stabilizare:

 

–    Nu mai mult de doua felii de paine pe zi.
–    Fara zahar.
–    Fara cartofi, paste sau alimente pe baza de gris.
–    Fara lactate bogate in grasimi.
–    Fara produse de patiserie si deserturi (cu exceptia celor pe baza de gelatina, fara zahar si a fructelor).
–    Consum de alcool redus.
–    Fara grasimi si mezeluri.

 

Opinia specialistului

 

Regimul este deficitar, dar nu periculos, dat fiind ca trebuie urmat pentru o perioada scurta. Este eficient (fiind hipocaloric); poate fi suportat, cu cateva mici modificari, cum ar fi inlocuirea pranzurilor de marti si sambata (salata de fructe) cu o masa bogata in proteine: 200 g de peste sau carne slaba si o portie de legume verzi. De asemenea, trebuie sa ingerati acizi grasi esentiali, adaugand, de pilda, in salata o lingura de ulei de masline sau de floarea soarelui. Nu va temeti, regimul nu isi va pierde eficacitatea.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *