Diete

Regimul echilibrat cu 1500 de calorii

Regimul cu 1500 de calorii face parte din categoria dietelor hipocalorice. Acestea se bazeaza pe limitarea caloriilor consumate. Sunt regimurile “traditionale” urmate pentru a scadea in greutate, fiind si cele mai sanatoase. Cele cinci elemente de baza: spanac, paine, mere, peste, lapte. Durata: de la o luna la patru luni. Kilograme pierdute: in prima luna – cinci. Apoi, kilogramele se pierd mai lent. Recomandat oricarei persoane sanatoase, acest regim permite consumul unor cantitati mici de feculente la masa de pranz. De asemenea, este mai putin bogat in lipide.
Meniu orientativ in regimul cu 1200 de calorii:

 

Micul dejun:

–    o ceasca de ceai, cafea sau infuzie de plante fara zahar, sau cu indulcitor sintetic;
–    un iaurt slab sau 100 g de branza proaspata slaba sau un pahar cu lapte degresat;
–    o felie de paine integrala (pentru fibre) sau, in lipsa, alba, cu 10 g de margarina;
–    un fruct proaspat spalat, dar necojit, pentru fructoza, vitamine si fibre sau, in lipsa un pahar cu suc de fructe (150 ml).

 

Gustare (facultativ):

–    100 g de branza proaspata slaba sau un fruct spalat, dar necojit;
–    O ceasca de ceai sau o infuzie de plante, fara zahar.

 

Pranz:

–    100-200 g de cruditati la alegere: morcovi rasi, castraveti, salata verde, rosii, ridichi, pepene etc., cu un sos vingreta preparat cu o ligurita de ulei vegetal, pentru acizii grasi esentiali + suc de lamaie, otet, mustar, branza proaspata, condimente…
–    100-150 g de peste sau carne slaba (alternativ cu 2 oua de doua ori pe saptamana), pentru proteine;
–    100-200 g de legume verzi la alegere: fasole pastai, spanac, sfecla, varza, conopida, praz etc., pentru vitamine si fibre;
–    un bol mic de feculente: cereale integrale (mei, orez, porumb, grau, orz), leguminoase (soia, linte, fasole) sau cartofi (pentru glucide lente si fibre);
–    O aluna de margarina din floarea soarelui (5 g).
–    100g de pranza proaspata slaba neindulcita;
–    Un fruct spalat, dar necojit (daca n-ati mancat unul la gustarea de dimineata).

 

Gustarea de dupa-amiaza (facultativ):

–    un iaurt cu 0% grasime;
–    o bautura calda sau rece fara zahar sau cu indulcitor sintetic.

 

Cina:

–    un bol de supa de legume preparata in casa: praz, telina, morcovi, napi, ciuperci, usturoi, ceapa…. pentru vitamine si fibre, si un mar mic pentru glucide, in care puteti amesteca un un paharut cu lapte degresat sau demidegresat;
–    100-150 g de peste sau carne la cuptor, fara grasime;
–    100-200 g de legume verzi cu 10 g de margarina pentru acizii grasi esentiali;
–    o felie de paine, de preferinta integrala (pentru fibre), sau alba;
–    un fruct spalat, dar necojit.

 

Seara (facultativ): o infuzie usoara de plante (tei, sunatoare etc.).

Cui ii este recomandat regimul cu 1200 de calorii?

–    Persoanelor care au o activitate mai degraba sedentara.
–    Persoanelor a caror alimentatie obisnuita furnizeaza aproximativ 2000 de calorii zilnic si care vor sa piarda 2 kg de masa corporala grasa (nu de muschi si nici de apa) lunar. Astfel, ratia lor calorica zilnica trebuie redusa cu 500 de unitati, pentru a ajuge la 1500.
–    Persoanelor scunde(sub 1,60 m) care nu trebuie sa piarda multe kilograme (maximum 5) si se multumesc sa slabeasca 1 kilogram pe luna.
–    Persoanelor care trebuie sa piarda multe kilograme si doresc sa piarda aproximativ 4 kg lunar, pana la prima faza de stabilizare.
–    Persoanelor care, in ciuda unui regim cu 1800 de calorii atent respectat, nu izbutesc sa slabeasca.

 

–    Persoanelor care au pierdut din greutate cu regimul de 1800 de calorii, dar care nu mai reusesc sa slabeasca deoarece corpul lor s-a obisnuit cu noul echilibru. Pentru a scadea mai mult in greutate este deci necesar sa mai reduca ratia calorica zilnica.
–    Persoanelor care au pierdut din greutate cu regimul cu 1200 de calorii si care doresc mai departe sa-si stabilizeze greutatea.

 

Recomandarile noastre:

–    Pentru a estima numarul caloriilor ingerate zilnic, notati cu scrupulozitate intr-un carnetel, de fiecare data dupa ce mancati ceva, ce anume ati mancat si numarul de calorii continute. Pentru a va cunoaste valoarea calorica a alimentelor dvs., apelati la sfatul unui dietetician sau informati-va din surse serioase (carti sau site-uri specializate).

 

–    De asemenea, puteti porni de la ratia calorica de care aveti nevoie zilnic, in functie de greutatea dvs., si sa scadeti 500 de calorii. Daca va sunt necesare 2000 de calorii pe zi (daca sunteti o femeie de talie medie, de exemplu) si doriti sa pierdeti 2 kg pe luna, veti reusi urmand regimul cu 1500 de calorii.

 

–    Variati legumele, dat fiind ca gama este vasta: dovlecei, vinete, telina, varza de Bruxelles, topinambur, salsifi, rutabaga.

 

–    Colindati magazinele specializate pentru a va face “plinul” cu cereale integrale: soia, mei, orez, secara, grau de munte, hrisca, ovaz – bogate in zaharuri lente, vitamine din grupul B si fibre alimentare.

 

–    Nimic nu va impiedica sa adaugati, din cand in cand, cate o lingurita de cacao fara zahar in laptele cald sau rece.

 

–    Gatiti din timp, pentru a nu va arunca seara, cand ajungeti acasa, asupra painii proaspete, ci sa mancati ceea ce ati pregatit cu grija in ajun. Si sa savurati.

 

–    Acest regim poate fi urmat pana la atingerea greutatii dorite; pentru a o mentine, este util sa treceti printr-o faza de stabilizare.

 

Marea curatenie

Profitati de aceasta perioada de regim pentru a inlocui vechile dvs. ustensile de bucatarie: vase antiadezive uzate, oala de presiune neetansa, robot dezmembrat, capace ciobite etc. Cumparati ustensile noi in locul lor.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *