Sanatate

Regimul de viata naturist

Medicina a fost dintotdeauna naturista, adica s-a folosit  in tratamentul bolilor de cele mai naturale mijloace pentru a actiona asupra organismului; de altfel, multa vreme, in istoria medicinii, alte mijloace decat cele naturale nici nu existau.

 

In epoca medicamentelor moderne, de sinteza, medicina naturista este valabila si astazi, la fel ca intotdeauna, pentru ca este supusa probei timpului; actualele medicamente uzuale fac bine, dar si rau. Criteriul de suportabilitate a unui medicament sintetic consuma  multe pagini de farmacovigilenta; dupa ce se investesc multi bani pentru a face un medicament activ, se cheltuiesc inca multi bani pentru a-l face suportabil. In ultimii ani, reactiile si efectele adverse  ale medicamentelor de sinteza au crescut, concomitent cu reducerea recomandarilor de utilizare. Iar abuzul folosirii lor au produs si produc perturbari greu de evaluat in starea de sanatate a oamenilor.

 

Medicii care au inteles aceste pericole pentru sanatatea pacientilor lor au trecut de mult la aplicarea unor metode terapeutice de sine statatoare sau complementare care au trecut cu succes proba dura a timpului si si-au dovedit eficacitatea si in acelasi timp lipsa de periculozitate. Aceste terapeutici sunt preluate si folosite in starea lor naturala sau dupa o prelucrare minima. Fitoterapia, homeopatia, dietoterapia, apiterapia, gimnastica medicala, balneoclimatologia, filmoterapia, meloterapia, biblioterapia, aromoterapia si multe altele sunt metodele zise naturiste. Atitudinea cea mai corecta si mai avantajoasa pentru pacient este de a le considera, nu superioare celor clasice, ci in relatie de complementaritate. Cu alte cuvinte, exista afectiuni care raspund mai bine la una dintre metode. Idealul de vindecare poate fi atins mai usor, daca bolnavului i se aplica terapia la care raspunde cel mai bine.

 

Terapiile naturale se impun lent, sunt mai vechi, mai ieftine, mai putin spectaculoase decat cele oficiale. Ele sunt recomandate in toate cazurile unde terapia alopata nu raspunde, in cazurile cu intoleranta la medicamentele sintetice, in sindroamele alergice, in nevroze, in boli degenerative, in viroze sau infectii. Exista inca destule situatii cand cele doua tipuri terapeutice, alopata si naturista, se pot combina in mod armonios, spre beneficiul sanatatii pacientilor.

 

Vom prezenta in continuare cateva recomandari naturiste privind regimul cotidian de viata si de munca, astfel ca randamentul intelectual si fizic al organismului uman sa fie cat mai bun, mai ridicat, mai activ si mai echilibrat.

 

In primul rand odihna. Somnul este la fel de important ca si hrana. Incepeti-va somnul inainte de miezul noptii, adica ora de culcare sa fie 21-22, cel tarziu. Somnul de seara este cel mai odihnitor, el potrivindu-se ritmului general al naturii, adica  „Omul trebuie sa se culce odata cu apusul soarelui”, spune o vorba. Necesarul de somn este de 7-8 ore pentru adult si 8-10 ore pentru copii si varstnici. La  masa de seara sunt contraindicate cafeaua, ceaiul, o cantitate prea mare de alimente; sunt recomandate mancaruri usoare, o lingurita de miere, un pahar de lapte cald sau iaurt. Trebuie evitat orice zgomot care ar putea intrerupe sau perturba odihna. Se cunoaste din vechime, si experimentele moderne au demnostrat, ca un somn mai profund se obtine daca patul este orientat cu capul spre nord si picioarele spre sud. Sfarsitul de saptamana si concediul  trebuie utilizate numai pentru relaxare si odihna activa.

 

In privinta muncii sau activitatilor zilnice, trebuie subliniat ca ritmul acestora trebuie sa fie comparabil cu ritmul circadian (evolutia activitatii soarelui): dimineata cu eforturi mai mici, care vor creste gradat; la pranz  efortul ajunge la maxim, scazand treptat pana spre seara. Nu sunt recomandate dusurile brutale, prea reci sau prea fierbinti, gimnastica prelungita si frictiunile insistente pe intregul corp. Daca este posibil, se recomanda pauze sau intreruperi temporare ale muncii pentru 10-15 minute, cu relaxarea musculaturii. Pentru un om care face munca intelectuala sustinuta, relaxarea musculaturii cefei si a picioarelor si tinerea ochilor inchisi  pentru perioade scurte de timp, scutesc sistemul nervos de oboseala si depresie. Un adevar bine cunoscut este efectul favorabil al alternarii muncii intelectuale cu munca fizica.

 

Alimentatia zilnica este o alta componenta principala a regimului de viata. Iarna se recomanda o dieta mai bogata in dulciuri si grasimi, iar vara in proteine. In toate anotimpurile fructele si legumele proaspete sunt indispensabile. De asemenea, este bine ca periodic, sa fie facute cure de foame (posturi), fie printr-o abstinenta totala, pentru o zi, fie consumand o cantitate redusa de alimente, pentru o perioada mai lunga de timp. Este un principiu pe care il recomanda toate terapiile, bineinteles cu conditia sa fie aplicat judicios, fara exagerari si cu convingerea si cooperarea pacientului. Curele de foame sunt in principal, o punere in repaus a tubului digestiv si duc la eliminarea rezidurilor metabolice.

 

In sfarsit, si nu ultimul domeniu al regimului de viata, miscarea in aer liber. Aceasta cuprinde plimbarile in parcuri, practicarea alergarilor usoare, a unor sporturi preferate (biciclism, inot, tenis, turism, etc.) Componentele naturii inconjuratoare (aerul, miresmele, peisajele, fenomenele meteo) imprima influente puternice corpului si sufletului uman, ajutandu-l sa se refaca si sa se reechilibreze dupa activitatea stresanta din timpul zilei sau a saptamanii.

 

Indiscutabil, sanatatea reprezinta darul cel mai frumos si in acelasi timp cel mai util cu care ne-a inzestrat natura. Aceiasi sanatate se constituie apoi in comoara noastra cea mai de pret, comoara, din nefericire, cea mai prost pazita, motiv pentru care se pierde atat de usor.

 

Tot mai multi oameni isi pierd si echilibrul sufletesc. Cauza: extenuarea nervoasa provocata de greutatile sau inceretitudinile vietii. Iar cand sufletul se imbolnaveste, mintea incepe sa nasca monstrii. Cei care recunosc din vreme, la semnalele medicului, simptomele au sanse sa se salveze, inainte de a se prabusi in abis. Totul porneste de la semne banale: disparitia apetitului, insomnie, apatie, sentimente de vinovatie, de frica, de inutilitate sociala, de gol sufletesc. Sunt semnele depresiei.

 

Caile de stapanire si inlaturare a ei sunt multe si variate: crearea unor spatii libere de actiune si afirmare, practicarea unor activitati relaxante prin sport, arte plastice, muzica, religie (rugaciuni, pelerinaje), modificarea regimului de viata alimentar (cu fructe, legume, plante medicinale, carne alba, branzeturi slabe, etc.).

 

Deci, pentru a trai bine, sanatosi si in armonie cu mama Natura, recomandarile noastre finale sunt: bucurati-va din plin de viata, stati cat mai mult in lumina si in spatii libere, faceti cat mai multa miscare, protejati-va somnul, rasfatati-va cu bucurii sau mici placeri, vorbiti si radeti, petreceti-va vacantele la soare, iubiti-va pe voi si pe cei din jurul vostru!…

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *