Diete

Regimul alimentar si imunitatea

Eficienta sistemului imunitar depinde intr-o anumita masura de combustibilul pe care i-l oferim. Anumite alimente contin nutrienti care sunt cunoscuti ca avand efecte imuno-stimulatoare potente, care pot fi folosite pentru imbunatatirea rezistentei la infectii si pentru a ajuta in lupta impotriva cancerului.

 
Sensibilitatea alimentara si raspunsul imunitar. La unele persoane, anumite alimente pot avea un raspuns imun inadecvat, o stare numita sensibilitate alimentara. Reactiile excesive ale sistemului imunitar pot fi impartite in doua boli separate: alergia alimentara si intoleranta alimentara. Alergia alimentara – in care suferinzii au o reactie evidenta la un anumit aliment, imediat dupa ce-l consuma – este relativ neobisnuita. In unele cazuri, rezultatul este inofensiv, ca si alergia pe care il au unele persoane dupa ce consuma capsune. In cazurile grave, alergia alimentara poate produce un soc anafilactic, dar, de obicei, persoanele care sufera de alergie alimentara descopera usor alimentul problema si apoi il evita pe cat posibil.

Intoleranta alimentara este diferita de alergia alimentara si apare destul de des. Simptomele ei pot aparea dupa mai multe ore sau mai multe zile de la consumarea alimentului problema si poate fi foarte vagi sau generalizate. Din cauza acestei reactii intarziate, intoleranta alimentara este adesea nediagnosticata, iar unele persoane pot suferi inutil timp de mai multi ani. Sindromul premenstrual, ingrasarea, retentia lichidelor, migrenele, oboseala, astmul, eczemele, sindromul colonului iritabil, artrita reumatoida si hiperactivitatea la copii sunt doar cateva dintre afectiunile asociate intolerantei alimentare.

Nutrienti pentru intarirea imunitatii. Urmatorii nutrienti joaca un rol-cheie in functia de intarire a sistemului imunitar:

Vitamina C. Au fost identificate numeroase roluri imunostimulatoare ale vitaminei C, inclusiv stimularea productiei de anticorpi si grabirea maturizarii celulelor imune. Vitamina C se gaseste in concentratie mare in banane, citrice, kiwi si legume verzi.

 

Zincul este important in producerea si functionarea celuleor imune, iar studiile stiintifice au demonstrat ca nivelul scazut de zinc poate duce la o slabire a sistemului imunitar. Zincul se gaseste mai ales in alimentele marine, in peste si in granele integrale, cum ar fi painea din faina integrala.

 

Beta-carotenul se transforma in corp in vitamina A. Ajuta la protejarea sistemului imunitar de actiunea periculoasa a moleculelor de radicali liberi si pare sa aiba si proprietati puternice de sporire a imunitatii. Alimentele bogate in beta-caroten include fructe si legume verzi si galbene.

Cantitatea de alimente necesare unei mese. Exista o corelatie directa intre cantitatea de alimente careia trebuie sa-i faca fata sistemul imunitar si eficienta acestuia. Cu cat mancam mai mult, cu atat devine mai putin eficient sistemul imunitar. Pentru o functionare optima a lui, ar fi indicat sa evitati mesele prea incarcate – mai ales alimentele pline de grasime, cum ar fi carnea si lactatele.

Zaharul si imunitatea. Mai multe studii stiintifice au aratat ca, cu cat creste nivelul glicemiei, cu atat scade eficienta sistemului imunitar. Toate formele de zahar rafinat au acest efect, asa ca incercati sa eliminati cat mai mult din regimul dvs. alimentar zaharul, dulciurile, biscuitii si bauturile racoritoare carbogazoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *