Regele Ferdinand, strada din inima Clujului unde orice firmă intră în faliment. Explicațiile specialiștilor în imobiliare arată cauza!

Strada Regele Ferdinand din Cluj-Napoca este cea unde nicio firma nu rezistă mai mult de doi-trei ani. Pare ciudat, deși se află în inima orașului. Restaurante, magazine de haine și cafenele, toate s-au închis la fel cum s-au deschis. Oare de ce nu poate funcționa un business pe această stradă din centrul orașului? Specialiștii în imobiliare au un răspuns.

De-a lungul anilor, spațiile comerciale de pe strada Regele Ferdinand au fost ocupate de firme cu tot felul de activități. Restaurante, cafenele, pub-uri, second-hand-uri, banci, magazine chinezești și altele, toate s-au închis. Unele au rezistat în timp, dar nu au făcut mare profit și supraviețuiesc de la o lună la alta. Covrigăriile sunt printre puținele afaceri care funcționează la capacitate bună pe strada Regele Ferdinand.

Patron cu pierderi uriașe pe strada Regele Ferdinand

Marius Chertes si-a deschis in 2012 un restaurant, pe Regele Ferdinand 1, lângă Muzeul de Farmacie. Conceptul restaurantului era unul deosebit și aproape inexistent pe piața de alimentație publică din Cluj-Napoca. Restaurantul Don Mario avea specific spaniol, dar avea și pizza. După un an de activitate, localul s-a închis.

"Restaurantul nu este o afacere din care să te îmbogățești. Nici nu l-am deschis cu scopul de a câștiga o avere. Am lucrat în Spania, sunt iubitor de mâncare de calitate și am vrut să fac ceva frumos și pentru Cluj. Aveam prețuri accesibile tuturor, aveam preparate culinare de calitate, dar strada Regele Ferdinand este extrem de ciudată. Mii de oameni treceau zilnic prin fața restaurantului și puțini intrau. Am investit aproximativ 20.000 de euro doar în amenajarea spațiului, am făcut cuptor de pizza cu vatră, dar nu a prins. La un an și câteva luni de când am deschis am și închis. Eu eram nevoit să aduc bani de acasă și pentru salarii și pentru furnizori. Erau zile când vindeam de 200 de lei. 200 de lei e nimic pentru centrul Clujului", ne-a spus Marius Chertes, care s-a reprofilat și acum spune că își va deschide un bistro în Florești, pe strada Eroilor.

Strada din inima orașului unde mori de foame dacă ești patron

În situația lui Marius Chertes s-au aflat și alți patroni. Spre exemplu, pub-ul Șepcile Roșii a funcționat aproximativ un an după care și-a inchis porțile. În spațiul respectiv acum funcționează un second-hand.

Și la 5 metri de fostul pub Șepcile Roșii funcționa până acum două săptămâni un alt second hand cu haine chiar ieftine. Aproximativ un an au rezistat și reprezentanții lui pe piață. Acum spațiul este închis. Tot pe partea opusă magazinului Central au funcționat mai multe magazine de bijuterii, haine și electronice. Toate s-au închis sau spațiile au fost reocupate de alți patroni kamikaze.

Nici pe partea cu magazinul Central situația nu stă foarte roz. Magazinul Central nu mai este ce a fost și nu mai reprezintă un interes așa mare pentru clujeni. Chiar lângă Central, magazinul de ochelari Optinova și-a închis porțile pentru clujeni. Spațiul este de închiriat și nu se știe când va fi ocupat.
Puțin mai sus de Optinova se afla  Volksbank, iar peste drum Bancpost. Nici băncile nu au rezistat pe strada Regele Ferdinand. Spațiile unde bancherii au activat ineficient câțiva ani au rămas închise.

Mai sus de cele două obiective de pe strada Regele Ferdinand se afla magazinul de pantofi Leonardo. Și acesta s-a închis și locul i-a fost luat de un altul cu produse chinezești. Deși produsele erau foarte ieftine, afacerea nu a mers conform așteptărilor și chinezii au decis să închidă. Acum spațiul este gol.
Nici Galeriile Ferdinand nu sunt o atracție pentru clujeni. Zilnic, doar câteva sute de persoane calcă pragul magazinelor din galerii.

Problema în viziunea patronilor care "s-au ars cu iaurt"

Marius Chertes, fostul patron Don Mario, crede că  strada Regele Ferdinand nu este o stradă pentru restaurante și magazine. Omul de afaceri spune că zona ar fi mult mai cotată dacă s-ar transforma în pietonală, iar în forma actuală nicio firma nu va supraviețui.

"Eu cred că nimic nu merge pe Regele Ferdinand și am tot stat să ma gândesc de ce. Am ajuns la concluzia că Regele Ferdinand este o zonă de tranzit foarte aglomerată, nu e o zonă unde te poți așeza la soare vara, la terasă. Nimeni nu va vrea vara să stea în interiorul unui restaurant. Lipsa locurilor de parcare este din nou o mare problema pentru Ferdinand. Când era deschis restaurantul foarte mulți oameni îmi spuneau că ar vrea să mănânce mai des la noi, dar nu aveau unde să parcheze", ne mai spune Marius Chertes.

Specialiștii în imobiliare explică eșecul firmelor de pe Regele Ferdinand

Specialiștii în imobiliare sunt de acord cu ce spune Marius Chertes. Mai mult, aceștia spun că afacerile de pe strada Regele Ferninand vor funcționa la capacitate normală doar atunci când în zonă vor fi locuri de parcare, un parking,  și posibilitatea de amplasare a unor terase.  Pe lângă asta, mai spun agenții imobiliari, prețurile pe strada Regele Ferdinand sunt mult prea mari. Însă cel mai important lucru este că unii patroni își deschid afaceri care nu se potrivesc zonei.

"1. Nu există cauze concrete legate de această schimbare a comercianţilor, tot mai des întâlnită. Doar nepotrivirea anumitor tipuri de activităţi cu targetul de persoane care tranzitează această stradă, dar şi preţurile relativ ridicate a anumitor spaţii.

2. Regele Ferdinand este o stradă cu trafic pietonal intens, făcând legătură între Piaţa Mihai Viteazu - Piaţa Unirii şi se situează la acelaşi nivel de preţuri cu strada Eroilor, Piaţa Mihai Viteazu, partea dreaptă pe sensul de mers către Mc Donald's, sau Memorandumului. Pietonii au un circuit anume pe care circulă cu preponderenţă, de aici şi diversitatea de preţ de pe o parte pe alta.

3. Nu există o cauză anume pentru care se descchid afaceri şi se închid, ci doar faptul că anumiţi comercianţi încearcă să facă o activitate de un anumit tip într-o zonă unde, chiar dacă există trafic, domeniul de activitate nu este unul potrivit acestei zone. Ex: dacă vinzi vopsele auto, sau electrice nu poți deschide pe Regele Ferdinand. Lipsa locurilor de parcare poate o fi o cauză importantă de asemenea.

4. De REŢINUT! În afară de Poşta Română, câteva sedii bancare şi Trezoreria nu există nicio afacere mai veche de 4 ani!

5 Tarifele sunt între 15-45 eur/mp depinde de zona în care se află spaţiul. Comparativ cu alte zone din Cluj Napoca suntem cam acolo ca peste tot în centru, unde există vad, excepţie făcând Piaţa Unirii, unde chiriile sunt cele mai mari.

6. Părerea mea este că nu există neapărat problemă cu spaţiile de pe Regele Ferdinand. Spaţiile pe care scrie de închiriat sunt spaţii în care se aşteaptă chiriaşul potrivit, întrucât proprietarii nu doresc să închirieze pentru orice fel de activitate. Spaţiile goale sunt fie închiriate deja, fie în litigiu.
O rezolvare ca să vă răspund totuşi, ar fi alinierea preţurilor la valoarea pe care o poate aduce un spaţiu şi construirea unui parking în zona Piața Muzeului", a declarat pentru Ziar de Cluj Paul Maluczan, specialist Blitz Imobiliare.


Așadar, dacă vă gândiți să deschideți o afacere pe strada Regele Ferdinand și nu doriți să aruncați cu bani în stânga și dreapta, trebuie să țineți cont de sfaturile specialiștilor în imobiliare. Faptul că strada este situată în inima orașului nu reprezintă și un avantaj pentru o afacere.

Comentarii

napoca

30.03.2015 20:18

nu au unde parca??? pai la 100 m ii parcarea din unirii... oameni lenesi si lesinati

NicuS

31.03.2015 10:22

Nu au unde parca? Da ce, vor sa isi parcheze masina langa masa? Sau in magazin? Parcarea primariei e la 2-3 minute de strada Regele Ferdinand. Astea sant pretexte de puturosi. Ziua intradevar este uneori aglomerat, dar in acea parcare nu ar trebui lasati cei cu abonament, care lucreaza in zona, o astfel de masina iti tine parcarea ocupata de la 08.00 pana dupamiaza tarziu. Sant cei ce nu se pot deplasa cu transportul in comun, ca nu le permite "statutul social", cum sa fie vazuti ca circula cu autobuzul. Pentru aceste persoane e parcarea de la primarie. Si e la 5 minute de parcarea de langa strada Regele Ferdinand. Putina miscare nu le strica.

specialist

31.03.2015 10:55

Specialistii in imobiliare ar trebui sa se mai documenteze!Daca zona ar fi una fara potential sigur ca o nu s-ar achizitiona spatii multe doar de o singura persoana.  Stiu specialistii despre ce discut!In zona sunt multe firme care functioneaza de mai mult de 4 ani Ex. Agentie imobiliara, Cabinete de notari publicii etc. carora le merge destul de bine!Depinde ce se doreste sa se scoata in evidenta prin aceste asa zise declaratii date de specialisti.Nu trebuie sa fii expert sa iti dai seama  ca intr-o astfel de zona se pot desfasura un anume fel de activitati foarte, foarte bine!Trebuie sa invatam ca piata este suprasatuata de second-hand si piza. 

bau bau

31.03.2015 11:42

 cica "construirea unui parking în zona Piața Muzeului"  absolut haios.

Pavl

31.03.2015 11:55

Da, fix aia e problema. Ca nu este parking.Problema e ca odata cu aparitia mall-urilor, care au concentrat aproape toata activitatea comerciala la marginea orasului, centrul istoric al orasului a ramas cam parasit sau ocupat in mare parte de restaurante si baruri. S-a intamplat si in Vest la fel, asta pana s-au trezit si au venit autoritatile cu politici locale de regenerare a centrelor istorice, cu facilitati pentru operatori economici, cu proces de pietonalizare etc. Ia sa vedeti ce s-ar intampla daca ar deschide Zara, H&M magazine pe Ferdinand. Nu s-ar revitaliza zona?Parcari sunt la Mihai Vitezu, Primarie, la aprox. 10 min de mers pe jos, dar romanii vor sa isi parcheze masina la intrarea in magazin. Nicaieri in strainatate nu este asa ceva in centrele istorice. Iti lasi masina in zona periferica a centrului, platesti parcarea si mergi pe jos.

Radu

31.03.2015 12:42

Unde sa deschida parking in Piata Muzeului? Asta e de pe alta planeta!

Dan

01.04.2015 22:17

Ii sugerez acestui Paul Maluczan, de altfel un mare bisnitar, sa-si vada de ale lui cu parcarea in zona Piața Muzeului. Are el niste interese in zona, respectiv sta cu cateva cladiri asteptand fraierul caruia sa i le dea in chirie si sa-si muste grozavul comision. Si sta de vreme lunga...Sa-ti fie jena ma! Ai fi in stare ca strici toata zona pentru comisionul tau. Bisnitar de colt ce esti.

mannix

01.07.2016 09:28

Da nu zice nimeni ca populatia a saracit, de unde sa mai intre in carciumi si alte vrajeli ? In ziua de salariu se plimba prin Mall-uri si cam atat, restul este la pamant: RECESIUNE!

Adauga comentariu