Din oras

Referatele Hotărârilor de Consiliu se scriu cu copy-paste. Doar cheltuielile pentru distracție cresc

Pentru organizarea evenimentului dedicat Unirii Principatelor, bugetul local s-a „scuturat″ de 75.000 de lei. Pentru distracția prilejuită de „Zilele Clujului″, cu sprijinul Consiliului Local, se mai scurg 950.000 de lei. Motivarea pentru irosirea acestor fonduri însă, rămâne, invariabil aceeași: „să celebrăm cum se cuvine Anul Centenarului Marii Uniri″.

O simplă privire aruncată peste Hotărârile de Consiliu Local, prin care se aprobă alocările de fonduri în vederea organizării evenimentelor „culturale″, ne permit să facem următoarea constatare: Referatul în baza căruia să hotărăște aprobarea unei sau altei sume, rămâne aproape același, motivul e unul – Centenarul Marii Uniri, doar că fondurile nu se micșorează, ci cresc simțitor: de la 75.000 de lei, la 950.000 de lei. Bine măcar că există un pretext, fie el și același, distracție să fie! Iar atunci când există motive, întemeiate sau neîntemeiate, ce importanță mai are, doar fondurile contează. Iar textul se poate da și cu copy-paste.

Supunem comparației, după cum urmează, pasajele cu pricina din cele două Referate.
Din Referatul HCL 27/17.01.2018 privind aprobarea sumei de 75.000 lei de la bugetul local pe anul 2018, pentru organizarea evenimentului „24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române″:

În ultimii ani municipiul Cluj-Napoca a devenit unul din cele mai importante orașe din Europa în ceea ce privește evenimentele cultural-artistice. Cu festivaluri de talie internațională precum: TIFF, Untold, Jazz in the Park, Festivalul Internațional de Carte Transilvania, municipiul nostru a ridicat standardele acestui gen de activități.
Odată intrați în anul Centenarului Marii Uniri ne dorim să marcăm cum se cuvine cele mai importante evenimente din decursul acestui an.
Așadar ziua de 24 ianuarie reprezintă un eveniment de referință celebrat în toată țara, un moment deosebit, de bucurie și sărbătoare pentru români, și clujeni deopotrivă, aceștia și-au făcut un obicei frumos în a petrece, împreună cu cei dragi, în piețele tradiționale din centrul orașului.

Conform analizei cheltuielilor din anii anteriori, bugetul pe capitole, solicitat pentru evenimentul „24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române″ este: cheltuieli legate de prestațiile artiștilor (onorariul, transportul, cazarea și masa acestora) 55.000 lei; costurile pentru scenă, sonorizare și lumini ajung la suma de 10.000 lei, promovarea evenimentelor implică cheltuieli de 10.000 lei.
Pentru desfășurarea acestor manifestări din calendarul Centenarului Marii Uniri, propunem alocarea sumei de 75.000 lei de la bugetul local pe anul 2018 pentru organizarea evenimentului „24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române″, cu sprijinul Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca″.

Iată și fragmentele din Referatul HCL 51/12.02.2018 privind aprobarea sumei de 950.000 lei de la bugetul local pe anul 2018, pentru organizarea evenimentului „Zilele Clujului″:

În ultimii ani municipiul Cluj-Napoca a devenit unul din cele mai importante orașe din Europa în ceea ce privește evenimentele cultural-artistice. Cu festivaluri de talie internațională precum: TIFF, Untold, Jazz in the Park, Festivalul Internațional de Carte Transilvania, municipiul nostru a ridicat standardele acestui gen de activități. În acest an va avea loc a opta ediție a „Zilelor Clujului″, iar noi ca municipalitate încercăm de fiecare data să ne aliniem la standardele pe care aceste festivaluri le-au impus.

Cu siguranță, în cadrul activităților pe care municipalitatea le va organiza cu ocazia „Zilelor Clujului″, Anul Centenarului Marii Uniri va reprezenta elementul principal de sărbătoare, pentru că ne dorim să celebrăm cum se cuvine acest an istoric al comunității clujene și al României.

Conform analizei cheltuielilor din anii anteriori, bugetul pe capitole, solicitat pentru evenimentul „Zilele Clujului″, este: cheltuieli legate de prestațiile artiștilor (onorariul, transportul, cazarea și masa acestora) 480.000 lei; costurile pentru scenă, sonorizare și lumini ajung la suma de 200.000 lei, promovarea evenimentelor implică cheltuieli de 100.000 lei; costurile pentru spectacolele de artificii reprezintă 40.000 lei; iluminatul architectural al clădirilor și show-ul de lasere însumează 60.000 lei; iar cheltuieli pentru video maping pe clădirile din zona centrală sunt de aproximativ 70.000 lei.

Pentru desfășurarea amplelor manifestări cultural-artistice dedicate acestor evenimente speciale, propunem alocarea sumei de 950.000 lei de la bugetul local pe anul 2018 pentru organizarea evenimentului „Zilele Clujului″, cu sprijinul Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca″.

Prin urmare, „să sărbătorim cum se cuvine″ și cu orice ocazie, cel puțin bani pentru chefuri avem. Iar „conform analizei cheltuielilor din anii anteriori″, bugetul local ne permite. Puteți, în schimb, doar visa la parcări noi, la locuri de joacă pentru copii, piste pentru bicicliști și la ce mai doriți, deoarece municipalitatea nu mai are bani pentru asemenea nimicuri, mai ales în Anul Centenarului Marii Uniri. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *