In vizor

Rectorul Academiei SRI, Adrian Ivan, nu-și mai recunoaște semnătura

De-a lungul timpului s-au ridicat mai multe semne de întrebare și suspiciuni în ceea ce-l privește pe Adrian Ivan. Inclusiv instalarea acestuia ca și rector la Academia SRI a stârnit controverse: a fost făcut militar ”pe repede înainte” pentru a putea participa la concursul de ocupare a postului, speculându-se și că a avut contra-candidați de formă, despre care Academia SRI a refuzat să ofere jurnaliștilor informații. Însă, este absolut halucinant ce nereguli ies la iveală: După ce Adrian Ivan a făcut parte din comisia care i-a acordat lui Flaviu Predescu titlul de doctor, tot Adrian Ivan a semnat și sesizarea prin care îl acuză pe acesta de plagiat. Confruntat cu situația, Ivan se dezice de semnătura din cadrul comisiei de doctorat! – susţin jurnaliştii de la Gazeta de Cluj.

Cum încearcă Ivan să ascundă mizeria sub preș

De curând, Adrian Ivan, rectorul Academiei SRI, și-a șters din propriul CV câteva pagini. Unul dintre motivele pentru care a acționat astfel are legătură cu teza de doctorat a lui Flaviu-George Predescu. Din comisia care i-a acordat lui Predescu în anul 2011 titlul de doctor a făcut parte și Adrian Ivan, așa cum era specificat inclusiv în CV-ul său, varianta veche. Însă, din cele 18 pagini ale CV-ului inițial, au mai rămas doar 15. Din CV-ul actual, publicat pe site-ul Facultății de Istorie și Filosofie, UBB Cluj, lipsește mențiunea referitoare la teza de doctorat a lui Flaviu Predescu. Motivul este halucinant: Adrian Ivan și-a contestat semnătura din cadrul comisiei care i-a acordat lui Predescu titlul de doctor.  

Ce s-a întâmplat

Flaviu-George Predescu, doctorand la Academia SRI, este acuzat că a plagiat, cu toate că sursa articolelor folosite este menționată în teza de doctorat, fiind vorba de câteva articole din Legea SRI și din Strategia Națională de Apărare.

Sesizarea de plagiat a fost semnată de Adrian Ivan, cu toate că același Adrian Ivan a fost unul dintre cei care au semnat teza de doctorat contestată, făcând parte din comisia care i-a acordat lui Predescu titlul de doctor. Așa cum am mai menționat, acest lucru era menționat în varianta veche a CV-ului acestuia: ”Comisii doctorale naţionale, Titlul teze: Comunicarea strategică – factor esenţial în realizarea obiectivelor de securitate naţională, (teză de doctorat in domeniul Ştiinţe Militare şi Informaţii), Doctorand: Flaviu-George PREDESCU Coord. Prof.Univ.Dr. Constantin Onişor), calitate: membru. 2011”.

Extras din vechiul CV al lui Adrian Ivan

 

Pentru că Predescu a îndrăznit să întrebe SRI cum de Adrian Ivan, care a făcut parte din comisia care i-a acordat titlul de doctor în 2011 este cel care a semnat sesizarea pentru plagiat în 2019, Ivan s-a dezis de semnătura sa.

Practic, unul dintre motivele pentru care Academia SRI a cerut în instanță anularea titlului de doctor a lui Flaviu Predescu are legătură și cu contestarea semnăturii lui Adrian Ivan. Practic, Adrian Ivan spune că el nu a semnat în cadrul comisiei în care i-a fost acordat lui Predescu titlul de doctor. Prin urmare, se cere instanței anularea actului juridic.

Odată cu acest proces și cu situația creată, a dispărut din CV-ul lui Adrian Ivan mențiunea referitoare la teza de doctorat a lui Flaviu Predescu.

Dar cine a semnat?

Având în vedere situația absolut halucinantă, ne întrebăm: cine a semnat în locul lui Adrian Ivan, de ce și la ordinul cui?

Până când vom primi un răspuns oficial din partea Academiei SRI (pe care îl vom prezenta ulterior), vom face câteva presupuneri pe marginea subiectului.

Este cert că Ivan a făcut parte din comisia care i-a acordat lui Flaviu Predescu titlul de doctor. Nefiind prezent în București în acel moment, Adrian Ivan a trimis printr-un referat un punct de vedere referitor la teza de doctorat susținută de Flaviu Predescu. Având în vedere absența lui din cadrul comisiei, presupunem că Adrian Ivan ar fi rugat pe cineva din cadrul instituției (probabil chiar pe Toma Gheorghe ce era la acel moment conducătorul Școlii Doctorale) să semneze în locul lui.

Pe lângă faptul că este cel puțin absurd și halucinant ca după 10 ani de zile o instituție să ceară anularea unei diplome de doctorat pe motiv că o semnătură nu a fost conformă, practic acest dosar scoate la iveală nereguli grave petrecute la Academia SRI. În cauză, poate fi vorba inclusiv de comiterea unor infracțiuni, cum ar instigare la fals în acte. În acest sens există și o plângere la parchetul militar!

Adrian Ivan a fost contactat pentru un punct de vedere, însă nu a răspuns la telefon. De asemenea, s-a solicitat Academiei SRI clarificări privind situația prezentată, răspuns pe care îl vom publica în momentul în care îl vom primi.

Validat ”cu dedicație”

În octombrie 2017, Adrian Ivan a fost numit rector al Academiei Naționale de Informații care este parte componentă a SRI. Traian Horia scria în urmă cu câțiva ani că ”Adrian-Liviu Ivan a fost adus în SRI după un telefon crucial al lui Eduard Hellvig” și a fost numit rector al ANIMV, validat fiind ”cu dedicație” de Senatul Academiei și confirmat rapid de conducerea SRI.
Numirea sa în funcție ridică semne de întrebare. ”Ivan a fost făcut militar (ofițer) „pe repede înainte” și astfel a putut să participe la concursul de ocupare a postului de rector al Academiei SRI. Adrian Ivan insistă că a avut „contra-candidați” la concurs, dar întrebarea care se impune pentru Eduard Hellvig este: „Au mai existat și alți candidați pe postul de rector al Academiei contactați personal de directorul SRI în afară de Adrian Ivan?””, mai scria Traian Horia în cristoiublog.ro.

De altfel, Melania Cincea scria în putereaacincea.ro că a solicitat la Biroului de presă al SRI să comunice cine au fost contracandidaţii lui Adrian Ivan şi care a fost componenţa Comisiei de selecţie şi recrutare a rectorului. Culmea, Universitatea, via SRI, i-a transmis jurnalistei că nu face publice numele contracandidaţilor cu care Adrian Ivan a dat concurs, nici numele membrilor comisiei de concurs. Pe motiv că… sunt secrete.

Acoperiri şi minciuni instituţionale

Aceeași sursă scria că de numele lui Adrian Ivan se mai leagă un episod care ridică semne de întrebare şi pe care instituţia a refuzat să le clarifice.

”La începutul anului universitar 2016-2017, la vârful Şcolii Doctorale a Academiei Naţionale de Informaţii a SRI a fost numit prof. univ. Adrian Ivan, deşi acesta nu era conducător de doctorate la şcoala respectivă, aşa cum cere legea. Numirea s-a făcut, deşi funcţia aceasta este echivalenta celei de director de departament, funcţie pe care Adrian Ivan o ocupa la o altă universitate, respectiv la Universitatea „Babeş Bolyai”, din Cluj-Napoca.

Academia SRI a recurs însă la un artificiu şi a evitat folosirea titulaturii de director de şcoală doctorală (aşa cum e prevăzută de lege) şi a inventat o funcţie care nu este menţionată în nicio lege, aceea de coordonator ştiinţific al şcolii doctorale. Probabil, în încercarea de a disimula o stare de incompatibilitate”, scria jurnalista.

Jurnalista povestește că luni de zile a încercat să obțină răspunsuri clare despre situația prezentată, să i se comunice în ce lege apare această funcţie, să i se confirme ori să i se infirme indubitabil starea de incompatibilitate, să i se comunice de ce Academia SRI  nu l-a încadrat ca director (eventual interimar) de şcoală doctorală şi a recurs la artificii lingvistice.

”Am dat doar peste încercări de muşamalizare şi peste minciuni instituţionale (unele, prin omisiune)”, conchide aceasta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *