In vizor

Rectori clujeni care vor să preia controlul asupra CNATDCU. Miza: destinația fondurilor doctorale și banii din cercetare

Mandatele actualilor membri ai Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) expiră în această vară, în cursul lunii iunie. În prezent se desfășoară un adevărat joc subteran pentru stabilirea comisiilor care aleg membrii CNATDCU. În această cursă s-au înscris doisprezece rectori din instituțiile de învățământ superior din România, printre aceștia figurând și câteva personalități din Clujul universitar: Cornel Cățoi, rector aflat la al doilea mandat la cârma Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca; Radu Marcel Moraru, rector pentru al doilea mandat la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, fost rector pentru 2 mandate la UBB Cluj-Napoca și actual președinte CNATDCU, se află de asemenea pe lista universitarilor care vor să numească în continuare membrii CNATDCU, notează edupedu.ro, care citează publicația pressone.ro

Astfel, un număr de 12 rectori vor să numească direct membrii Consiliului Național pentru Atestarea Titlurilor Universitare (CNATDCU), ale căror mandate expiră pe 10 iunie. Dintre aceștia putem aminti așa nume precum Tudorel Toader, Marian Preda, Daniel Breaz, Valentin Popa, Lucian Georgescu, Nicolae Istudor.

Dezbaterea privind nominalizarea noilor membri pare să fi divizat spațiul academic, iar jocul se desfășoară la nivelul Consiliului Național al Rectorilor (CNR), structură coordonată de Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației (14 decembrie 2014 – 17 noiembrie 2015) și actual Rector al Universității de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti și Ministerul Educației.

Miza alegerilor noilor membri ai CNATDCU de către rectori, din iunie 2020, pare să vizeze atât destinația fondurilor doctorale și banii din cercetare, cât și controlul specialiștilor care vor decide promovările la nivel de universități, conferirea noilor titluri de conducător de doctorat, precum și viitorul parcurs al tezelor doctorale plagiate.

Responsabilitatea alegerii acestui corp de specialiști ai Ministerului Educației și Cercetării (MEC) este transferată între doi actanți însemnați ai acestui joc, ministrul Monica Anisie și Sorin Cîmpeanu, președintele CNR. 

Printre rectorii care vor să facă parte din comisiile care aleg membrii CNADTCU figurează și Cornel Cățoi, rector pentru al doilea mandat al Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca și Radu Marcel Moraru, de asemenea rector pentru al doilea mandat la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca.

De altfel, Cornel Cătoi a fost reales în funcția de rector al USAMV Cluj la începutul lunii februarie 2020. Rector al universității din 5 februarie 2016, Prof. Dr. Cornel Cătoi a câștigat cel de-al doilea mandat cu un număr de 236 voturi, reprezentând 75,16 % din totalul de 314 voturi valabil exprimate.

CITEȘTE ȘI: Cornel Cătoi a fost reales în funcția de rector al USAMV Cluj

În privința dedesubturilor acestor alegeri recente de la USAMV Cluj, alegeri câștigate de profesorul universitar Cornel Cățoi, aflat în relații apropiate cu actualul ministru al Agriculturii, Nechita Adrian Oros, de asemenea profesor în cadrul aceleeași universități clujene, Ziar de Cluj a scris aici:

CITEȘTE ȘI: Cine netezeşte calea către un al doilea mandat de rector al rectorului USAMV Cluj-Napoca, Cornel Cătoi?

În prezent, proaspătul rector al USAMV Cluj, Cornel Cățoi, reales pentru un al doilea mandat la cârma Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, este înscris în competiția care se dă pentru o altă structură decisivă pentru mediul universitar, și anume CNATDCU, de unde pot fi numiți viitorii membri ai acestui for și care vor decide pe mai departe nu doar soarta plagiatelor, dar și a școlilor doctorale, precum și a fondurilor din cercetare distribuite către universități. 

CITEȘTE ȘI: Cât de bine o duc RECTORII celor mai importante UNIVERSITĂȚI clujene! VENITURI FABULOASE și milioane de lei în conturi

CNATDCU reprezintă structura care decide condițiile și criteriile minimale necesare obținerii titulului de profesor universitar, condițiile pentru atribuirea titlului de doctor, evaluarea profesorilor universitari în vederea coordonării doctoratelor, precum și înființarea noilor școli doctorale. 

În această vară, pe 10 iunie, expiră mandatele actualilor membri ai Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU). Decizia cu privire la componența comisiilor CNATDCU aparține ministrului Educației, Monica Anisie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *