Rectificarea bugetară a județului Cluj stârnește discuții aprinse. Tișe: Dacă ați renunța la tonul de profesor, poate am găsi o soluție

Proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului general propriu al Judeţului Cluj pe anul 2021 a provocat discuții intense în ședința de joi după ce consilierul USRPlus Mihai Iepure a propus o alocare suplimentară de cca 900.000 de lei pentru capitolul „Sănătate”, fără a oferi însă detalii concrete privind sursa de finanțare. Alin Tișe i-a cerut să renunțe la „stilul de profesor”, dar a acceptat ideea identificării unor soluții pentru suplimentarea fondurilor din sistemul sanitar clujean. 

În contextul pandemiei de coronavirus, o bună parte dintre fonduri sunt direcționate către unitățile sanitare aflate în subordinea Consiliului Județean Cluj. 

„Apreciem investițiile în infrastructura sanitară, dar serviciile medicale nu înseamnă doar infrastructură medicală, iar calitatea serviciilor medicale poate fi influențată de servicii conexe, precum alimentația sau satisfacția personalului medical”, a declarat Iepure.

„Domnule coleg Iepure, concret, ce anume propuneți?” - a intervenit președintele CJ Cluj, Alin Tișe. 

Consilierul Mihai Iepure (Plus) a propus un amendament pentru alocarea suplimentară a sumei de 900.000 de lei privind necesitatea creșterii alocației de hrană pentru pacienți (10 lei/pacient), precum și a informării privind campania de vaccinare. 

Iepure a propus ca o parte din banii de la întreținerea drumurilor să fie alocați pentru un alt capitol – cel medical. 

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a acceptat ideea, însă consilierul Mihai Iepure (Plus) nu a venit cu detalii concrete în acest sens privind sursa de finanțare ori modul în care poate fi impulsionată campania de vaccinare. 

Dezbaterea a fost deturnată din domeniul administrativ spre cel politic, astfel încât Alin Tișe i-a cerut consilierului Iepure să renunțe la tonul „de profesor”. 

„Dacă ați renunța la stilul acesta de profesor, prin care le cereți colegilor noștri că trebuie neapărat să fie de acord cu dumneavoastră, ca și coleg ar fi mult mai bine. dar dacă dumneavoastră așa doriți...”, a reacționat Alin Tișe. 

În fapt, banii alocați pentru întreținerea drumurilor nu au putut fi redirecționați către capitolul sănătate întrucât lucrările de întreținere sunt în derulare, iar banii sunt destinați acestui scop. 

„Tocmai de aceea am cerut ajutorul aparatului de specialitate, pentru a găsi soluții privind sursa de finanțare pentru suplimentarea necesară creșterii alocației de hrană pentru pacienți și a informării privind campania de vaccinare”, a ținut să puncteze Mihai Iepure. 

Iuliu Sămărtean – „Vrem cu toții să se mărească alocația de hrană și banii în sănătate”- în condițiile unui buget limitat, a ținut să precizeze și consilierul PNL Sămărtean, însă acesta a contestat „doza de populism” a intervenției consilierului Mihai Iepure (Plus). 

Horia Chirteș (PSD) a susținut că în schimbul unei alocări suplimentare pentru informarea privind campania de vaccinare consilierii județeni se pot implica personal în acțiuni de voluntariat pentru informarea privind vaccinarea. În plus, ONG-urile, care sunt structuri „apolitice” pot fi de un real folos, a apreciat Chirteș. 

Consilierul PSD a susținut că „cea mai bună informare” privind vaccinarea are loc prin intermediul televiziunilor. 

În contextul în care unele posturi mai degrabă dezinformează, decât informează corect, Mihai Iepure a afirmat că cea mai bună informare se face de la om la om. 

„Vreți să facem pliante? Ca în campaniile electorale, ca să fie ulterior coșurile de gunoi pline de ele?”, a intervenit și Alin Tișe. 

Amendamentul propus la Proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetară a județului Cluj a obținut doar 7 voturi pentru, un număr insuficient, context în care propunerea nu a trecut, iar amendamentul nu a fost adoptat. 

„La următoarea ședință, dacă vom obține sursa de finanțare, vom încerca să găsim o soluție pentru propunerea dumneavoastră”, a punctat Alin Tișe. 

Rectificarea bugetului general al Judeţului Cluj pe anul 2021 este în sumă de 1.587.843,20 mii lei.

La Capitolul “Sănătate” s-a alocat suma de 66.788,70 mii lei.

 

 

 

Adauga comentariu