Reclamele la țigări ar putea fi interzise în România. Inițiativa aparține unui politician din Cluj

Publicitatea la țigări, campaniile de promovare și distribuirea de mostre din tutun ar putea fi interzise în România. De asemenea, s-ar putea interzice și fumatul în autovehicule în prezența copiilor și femeilor însărcinate. Mai mult, se dorește introducerea unei contribuții pentru sănătate aplicată tuturor formelor de produse din tutun. Inițiativa aparține deputatului USR, Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților.

Potrivit documentului, se dorește eliminarea reclamelor la produsele din tutun. Singurele reclame posibile vor fi doar în magazinele special amenajate pentru vânzarea produselor din tutun.

„Ce propunem?

Actualizarea definitiilor publicității, promovării și sponsorizaării produselor din tutun, directe sau indirecte, a definiției fumatului în actele normative care reglementează consumul de tutun; eliminarea expunerii și publicității produselor din tutun sau produselor conexe la punctele de vanzare și permiterea expunerii și publicității doar în magazinele special amenajate în scopul exclusiv al vânzării acestor produse- modificare în legea 457/2004; interdicția acțiunilor de promovare a produselor din tutun și a distribuirii gratuite de mostre de produse din tutun sau produse conexe- modificare în legea 457/2004- exemple curente din alte țări: aproape toate țările regiunii europene a Organizației Mondiale a Sănătății(52 de țări)”, se arată în proiectul de lege.

Dacă propunerea deputatului clujean va fi aprobată, se va interzice sponsorizarea produselor din tutun.

“Interdicția acțiunilor de sponsorizare a produselor din tutun - modificare în legea 457/2004 -exemple curente din alte țări: Franța, Polonia, Austria, Croația, Cipru, Finlanda, Luxemburg, Țările de Jos, Norvegia, Portugalia, Republica Moldova, Federația Rusă, Slovacia, Slovenia, Spania, Turcia, Turkmenistan, Ucraina”, scrie în proiectul de lege.

situatie fumat

Emanuel Ungureanu propune interzicerea fumatului în autoturismele în care se află minori și femei însărcinate.

„Interzicerea fumatului în autovehiculele în care se află minori și femei însărcinate- modificare în legea 15/2016: Este necesar acest amendament pentru asigurarea dreptului prevăzut în Art. 49 din Constituţie: “(1) Copiii şi tinerii se bucură de un regim special de protecţie şi de asistenţă în realizarea drepturilor lor”. Având în vedere expunerea crescută la substanţele toxice din fumul de tutun în condiţiile restrictive din punct de vedere al ventilaţiei specifice autovehiculelor, şi imposibilitatea minorului şi a fătului de a se apăra în faţa acestei agresiuni, este datoria morală şi legală a adulţilor de a-i proteja”, se mai arată în proiectul de lege.

Pentru pacienții cu afecțiuni psihice internați în spitale există prevederi speciale.

“Introducerea exceptării unor situații speciale- pacienții cu afecţiuni psihice internați în unităţi sanitare în baza unei hotărâri emisă de o instanţă de judecată dar doar în spații special amenajate în exteriorul clădirilor, cu respectarea unor condiţii-modificare in Legea 15/2016. Motivație: este necesară introducerea acestei excepții din punct de vedere al instituțiilor și condițiilor în care se poate fuma prin analogie cu celelalte situații în care interzicerea fumatului echivalează cu imposibilitatea exercitării dreptului de a consuma un produs comercializat legal (situația cetățenilor aflați în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale care nu pot părăsi incinta, sau situația deţinuţilor din penitenciarele de maximă siguranţă care nu pot părăsi celula), dar cu respectarea dreptului la sănătate al celor care nu au optat pentru comportamentul de a fuma. Introducerea contribuției pentru sănătate aplicate cuprinzător tuturor formelor de produse din tutun conform redefinirii acestora- modificare în Legea nr. 95”, mai scrie în proiect.

Adauga comentariu