In vizor

Recensamantul cainilor. Sterilizarea si microciparea patrupezilor este obligatorie

Toate animalele de companie, indiferent de rasa, cu cateva exceptii, trebuie sterilizate obligatoriu incepand din acest an. Precizarile vin de la Autoritatea Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si sunt cuprinse in legea care ar trebui sa rezolve problema cainilor fara stapan. Orice alta hotarare locala devine nula. Cine nu respecta legea e pasibil de amenda.

“Cainii circula pe teritoriul Romaniei numai identificati si inregistrati, potrivit prevederilor prezentei norme sanitare veterinare si insotiti de carnet de sanatate”, se arata in proiect, precizandu-se ca animalele vor fi identificate “exclusiv prin implantarea unui microcip”.

Toate persoanele fizice sau juridice, asociatiile si fundatiile pentru protectia animalelor care detin caini de rasa comuna sau metisi au obligatia sa ii sterilizeze pana cel tarziu 1 ianuarie 2015,  spune legea.

“Cainii pentru care proprietarii lor nu pot demonstra ca sunt inregistrati in cataloage de rasa si nu au calitate reproductiva, de animal de reproductie, trebuie sterilizati”, spune Maximilian Draga, ANSVSA.

Detinatorii de femele nesterilizate au obligatia sa declare gestatiile, nasterile si numarul de pui fatati oricarui medic veterinar, imediat dupa sesizarea gestatiei. Anuntarea declansarii fatarilor si a numarului de pui se face in maximum zece zile. Aceste date se trec in Registrul cainilor cu stapan (RECS).

Cine nu respecta legea este pasibil de amenda aplicata de polistii locali. Legea nu specifica, insa, cum isi vor da seama acestia daca animalele sunt sau nu sterilizate.

“Ne vom conforma, daca asa prevede legea. Intr-un fel va fi mai dificil pentru ca avem deja foarte multe sarcini”, a declarat Minodora Fritea, directorul executiv adjunct al Politiei Locale din Cluj-Napoca.

Pentru inregistrarea cainilor, proprietarii vor prezenta medicilor veterinari, operatori ai Registrului de Evidenta al Cainilor fara Stapan, documentele si informatiile de identificare necesare si vor solicita identificarea electronica cu microcip aprobat de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

In cazul deplasarii in spatiile publice pe teritoriul Romaniei a canilor, proprietarii acestora au obligatia de a detine asupra lor carnetul de sanatate al animalelor care atesta efectuarea actiunilor sanitare veterinare, precum si identificarea si inregistrarea acestora in RECS, iar, in cazul deplasarilor in strainatate, proprietarii trebuie sa aiba asupra lor si pasaportul animalului eliberat de medicul veterinar si avizat de directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, se mai arata in proiect.

Normele metodologice prevad posibilitatea, dar nu si obligatia eutanasierii cainilor fara stapan daca acestia nu sunt revendicati dupa 14 zile lucratoare de la primirea in adaposturi.

Potrivit ANSVSA, Ordinul pentru aprobarea normelor privind identificarea si inregistrarea cainilor cu stapan a fost transmis, in data de 8 ianuarie, catre Monitorul Oficial al Romaniei, in vederea publicarii. Ordinul va intra in vigoare in termen de 60 de zile de la data publicarii. Aceeasi autoritate spune ca baza de date va fi gata la finalul lunii ianuarie si va cuprinde o arhiva electronica unde veterinarii vor inregistra toti cainii cu stapan, in functie de un numar de identitate.

Primariile s-au pus pe treaba

Autoritatie locale din Oradea au intocmit deja un regulament privind sterilizarea cainilor, care va fi supus dezbaterii publice in perioada viitoare, apoi  votat in Consiliul Local. Campania de sterilizare va incepe in primavara, iar administratia locala va decide daca va subventiona sau nu operatiile animalelor.

Potrivit regulamentului intocmit de Primaria Oradea, toti cainii cu sau fara stapan vor fi sterilizati pana la sfarsitul anului. Anul trecut, peste zece mii de animale de companie au fost microcipate gratuit si au intrat in baza de date a administratiei locale oradene.

sursa foto: descopera.ro, animalzoo.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *