Din oras

"Realizarile" lui Pacurar la IPJ Cluj: scandaluri sexuale, coruptie si incompetenta

IPJ Cluj a fost tinta unor numeroase anchete disciplinare si nereusite judiciare, in timpul mandatului lui Ioan Pacurar. In ultimii ani, mai toti adjunctii sefului IPJ Cluj au fost implicati in scandaluri, de la comisarul Alexandru Muresan, cercetat penal, pana la altii cercetati disciplinar, care au scapat mai usor, cum a fost comisarul Marcel Bontidean. In cei opt ani de mandat ai lui Pacurar , Politia clujeana a fost acuzata de coruptie si incompetenta. Ziar de Cluj va prezinta o recapitulare a celor mai notabile nereusite si a celor mai cunoscute cazuri de coruptie si incompetenta de la nivelul IPJ Cluj.

Ioan Pacurar a fost sef al IPJ Cluj din 2005 pana anul acesta, cand a cerut Ministerului Administratiei si Internelor pensionarea. Motivul este simplu: Pacurar este cercetat de ANI pentru confiscarea averii, pe care nu o poate justifica. Ultimul scandal, cel al politistului care si-a dat demisia pentru ca a fost umilit de seful sau, sub privirea ingaduitoare a chestorului Pacurar, a pus capac si a atras atentia Guvernului cu privire la neregulile din politia clujeana. De curand, sef interimar la IPJ Cluj a fost numit comisarul-sef Tudor Grindean, de la care se spera ca va spala imaginea atat de patata a Politiei clujene.

Chestorul Ioan Pacurar si-a inceput cariera ca plutonier de politie, fiind promovat in corpul ofiterilor cu grad de sublocotenent, in 1992, iar apoi, in 1999 a fost la un pas de a fi trecut in rezerva. In acel an, insa, Pacurar a fost avansat la exceptional, cu gradul de capitan. De atunci a avut o cariera plina, promovand sapte grade in 18 ani.

Un fiasco total in timpul mandatului sau de sef al IPJ Cluj a fost dosarul “Jaf la BT”

Jaful armat de la Banca Transilvania a fost primul care a avut loc in Romania, dupa 50 de ani. Ultimul jaf de acest gen a avut loc in iulie 1959, in fata sediului BNR, din Bucuresti.

In februarie 2009, o sucursala a Bancii Transilvania din cartierul Manastur a fost pradata de doi indivizi cu cagule pe fata, inarmati cu pistol si aparat de electrosocuri, in plina zi. S-au furat atunci peste 60.000 de euro in doar 66 de secunde.
Presupusii autori ai jafului au fost prinsi, in 19 ianuarie 2010, in urma unor perchezitii facute de echipaje ale IPJ Cluj si ale Directiei de Operatiuni Speciale ale Politiei. Cei doi suspecti, Bogdan Baciu si Dan Andrei Hosu, au fost retinuti in aceeasi zi si ulterior arestati preventiv, ei fiind trimisi in judecata pentru talharie de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj. Dupa aproape cinci ani de procese, ani de inchisoare si eliberari, autoritatile nu au reusit sa dea o sentinta definitiva in cazul celor doi. Ultima decizie a Curtii de Apel Cluj a fost la inceputul verii, cand cei doi tineri au fost condamnati la cate 10 ani de inchisoare cu executare, sentinta nefiind definitiva.

Adjunctul lui, Bontidean, cercetat disciplinar de IGPR

Neregulile de la IPJ Cluj au inceput sa iasa la suprafata cu mult timp in urma. In 2007, conducerea Politiei Romane declansa o ancheta la IPJ Cluj, mai exact fata de adjunctul sefului IPJ Cluj de atunci, Marcel Bontidean. Celalalt adjunct, comisarul-sef Pop Teodor si alti doi politisti au primit o mustrare scrisa dupa ce s-a constatat ca au prejudiciat imaginea institutiei prin care le-au avut cu membrii staff-ului “Gazeta”.

Marcel Bontidean a fost cercetat pentru “imixtiune ilegala in activitatea altui politist”, pe motiv ca, la solicitarea presedintelui trustului de presa “Gazeta”, Liviu Man , i-ar fi spus unui subordonat de-al sau sa nu aplice o sanctiune contraventionala.
Lui Bontidean i s-a prescris fapta, dupa un an de cercetare disciplinara. Dupa un scurt stagiu la Politia de Frontiera Timisoara, Bontidean a revenit la Cluj, pe functia de adjunct al sefului Politiei Cluj-Napoca.

Muresan, dosar penal pentru credit cu adeverinte false

Anul acesta, “buba” s-a spart in Politia clujeana, incepand cu seful Politiei Rutiere Cluj, comisarul sef Alexandru Muresan. Acesta a fost adjunct al sefului IPJ Cluj pana in luna februarie a acestui an si a fost acuzat de procurori ca si-a falsificat adeverintele de venit pentru a obtine un credit de 248.000 de euro de la BRD. Anchetatorii au aratat ca politistul incasa o compensatie anuala de 24.000 de lei, in conditiile in care el platea o chirie anuala de doar 3.000 de lei.

Comisarul de politie este acuzat de procurori ca a falsificat doua adeverinte, dublandu-si salariul pe hartie, pentru a obtine creditul. Banii erau destinati pentru cumpararea unui teren de pe strada Becas f.n. Procurorii il mai acuza pe Muresan ca a omis sa treaca in declaratiile de avere, incepand cu 1997, imprumuturile de sute de mii de euro luate de sotia sa de la diverse persoane fizice, pentru afaceri imobiliare.

In prezent, Muresan este judecat la Curtea de Apel Cluj pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals si uz de fals.

Stoia si Apostu, detinuti de lux sub obladuirea lui Pacurar

Tot pe vremea cand Pacurar conducea IPJ Cluj, un detinut de lux din dosarul Apostu, Calin Stoia, era dus la spa din arestul IPJ si escortat de o masina a Politiei. Cazul a fost relatat de Evenimentul Zilei.  Jurnalistii clujeni au relatat cum Stoia era esortat de politisti la un centru spa, al Spitalului de Recuperare din Cluj, si lasat nesupravegheat, timp de doua ore, timp in care omul de afaceri clujean inota si facea masaj cu laser. De remarcat ca Stoia se afla, atunci, in arest preventiv.
De altfel, au existat informatii  ca si fostul primar Sorin Apostu a beneficiat de tratament preferential din partea chestorului Ioan Pacurar. Imediat dupa ce Sorin Apostu a fost arestat pentru 29 de zile, a circulat intens informatia ca Sorin Apostu a fost scos de cateva ori din celula pe care o ocupa din arestul IPJ Cluj, la ordinul chestorului Ioan Pcurar si dus in biroul acestuia pentru „a bea un ceai”.

Seful Politiei Dej, cercetat penal de DNA

La scurt timp dupa pensionarea lui Pacurar, un alt sef din Politia clujeana a intrat in vizorul Directiei Nationale Anticoruptie. Este vorba de seful Politiei Dej, Aurel Muresan, acuzat de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia pe care o indeplineste. Faptele au fost facute, insa, in 2008, cand Pacurar era la comanda IPJ Cluj.

Procurorii  DNA arata ca in 2008 firma detinuta de Muresan printr-un intermediar a incheiat cu primaria unei comune invecinate municipiului Dej un contract de salubrizare menajera. Desi societatea nu a respectat obligatiile contractuale, datorita interventiilor facute de Muresan colaborarea dintre cele doua parti a fost mentinuta si in anul 2010, prin incheierea unui nou contract. Un alt comisar şef din cadrul IPJ Cluj, Mihai Curt-Iosip, de la Serviciul Arme, Explozibili si Substante Periculoase, a fost condamnat, in 23 mai, de Curtea de Apel Cluj, la 3 ani si 10 luni de inchisoare cu suspendare, pentru trafic de influenta.

IPJ Cluj nu a scapat nici de scandaluri sexuale. In celebrul dosar “Sex pentru parlamentari”, in care s-a dezvaluit ca unele dintre prostituate aveau doar 15 ani, a fost implicat si un om al legii. Nu unul oarecare, ci chiar adjunctul sefului Politiei Municipiului Cluj-Napoca, Zaharie Ciorba, care desi a participat la chefuri cu sampanie scumpa si minore in pielea goala, a scapat basma curata. Interesant este si faptul ca, la nivelul IPJ Cluj, mai multi politisti au adunat informatii despre activitatile care se derulau la Nana Club, celebrul club de noapte clujean, dar acolo nu a avut loc vreun control niciodata.

Ultimul scandal: Pintea

Daca chestorul Ioan Pacurar s-a pensionat, adjunctul lui, Cristian Pintea, a ramas in functie.  Pintea se afla in mijlocul unui scandal imens, care a atras dupa el ancheta Corpului de Control al Primului Ministru la IPJ Cluj.

Raport care scoate in evidenta, inca o data, coruptia de la nivel inalt din Politia clujeana. Comisarul-sef Cristian Pintea si-a umilit un subaltern de-al sau, agentul Sergiu Todea, doar pentru ca cel din urma a avut curajul sa-l opreasca in trafic, pentru ca nu a acordat prioritate unui pieton.

“Bugetarul” cu botez de 70.000 de euro

In 2011, chestorul a facut o avere la botezul copilului sau, numai din darurile invitatilor.  Atunci, Pacurar a strans aproape 70.000 de euro, 100.000 de lei si 10.000 de dolari, sume ce insumate depaseau cu mult tot venitul realizat de sotii Pacurar in acel an.
Nici petrecerea nu s-a lasat mai prejos: masa a fost organizata la unul dintre cele mai luxoase hoteluri din oras, care pe vremea aceea nici macar nu era deschis, dar pentru seful politiei s-a facut o exceptie. 200 de invitati de seama s-au infruptat atunci din meniuri in valoare de aproape 100 de euro bucata: politicieni, sefi din administratia locala si judeteana, deputati, senatori, profesori universitari si medici de renume, care s-au afisat la Cluj cu cele mai scumpe masini si chiar un elicopter.

Avere nejustificata

Procesul privind confiscarea averii sefului Politiei Cluj, Ioan Pacurar, a inceput luna trecuta, la Curtea de Apel Cluj. Agentia Nationala de Integritate (ANI) a descoperit ca seful Inspectoratului Judetean de Politie Cluj nu poate justifica 189.000 de euro din averea sa.
In 2012, ANI a demarat un control al averii sefului Politiei Cluj, la finanul caruia a concluzionat ca in anii 2001, 2003, 2004, 2008, 2009 si 2012, familia Pacurar a cheltuit peste 410.000 de euro, in timp ce veniturile au fost de doar 221.000 de euro. Adica o diferenta de aproximativ 189.000 de euro intre averea dobandita si veniturile realizate. Diferenta considerabila dintre venituri si cheltuieli a inceput din 2005, anul in care Pacurar a devenit seful Politiei Cluj.

Ulterior, chestorul a solicitat conducerii Ministerului Afacerilor Interne incetarea raporturilor de serviciu prin pensionare. Perioada coincide cu inceperea procesului in care se va judeca confiscarea averii acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *