In vizor

Realitatea contrazice declarațiile DSP, că iazul de pești din beciul de pe strada Craiova ar fi fost dezafectat

În data de 8 martie, Ziar de Cluj a sesizat Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Cluj și Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj asupra faptului că în beciul unui imobil de pe strada Craiova 2-4 a fost amenajat (din informațiile noastre, de ani de zile) un iaz artificial în care erau crescuți pești, din cauza condițiilor improprii numărul peștilor morți fiind alarmant de mare, motiv pentru care acest bazin improvizat putea constitui sursa unui focar de infecție, mai ales că deasupra funcționează un cabinet stomatologic, iar imobilul este unul de locuințe. 

„La locația sesizată a fost efectuată o inspecție și s-a constatat că în subsolul clădirii era amenajat impropriu un bazin în care erau crescuți mai mulți pești mici din specia caras. Utilizatorul spațiului a declarat că acești pești i-a primit în dar de la un prieten și intenționa să-i ducă într-o baltă proprietatea dânsului. Întrucât condițiile meteo nu au permis acest lucru, a improvizat în beciul de la subsolul clădirii un loc de păstrare provizoriu a acestor pești, după care urma să-i elibereze în balta proprie. 

Pentru neasigurarea condițiilor de transport și creștere a peștilor, a fost aplicată o sancțiune contravențională conform HG 984/2005, și s-a dispus transportul peștilor în habitat natural, lucru care s-a și realizat în data de 09.03. 2017. Restul aspectelor sesizate nu intră în competența instituției noastre. 

Având în vedere că cele sesizate de dumneavoastră se confirmă, vă mulțumim”, ne-au transmis reprezentanții DSVSA Cluj, în data de 17 martie.

Așadar, inspectorii DSVSA au descins la fața locului, au constatat toată tărășenia și „au crezut” cu naivitate poveștile vânătorești și pescărești  îndrugate de utilizatorul spațiului care a explicat că a primit în dar sute de carași de la un prieten și, pentru că ani de zile strada Craiova a fost bântuită de uragane cutremurătoare, vijeliile naturii nu i-au permis să ducă peștii la baltă, așa cum intenționa, și, fire inimoasă, ca să nu moară peștii, le-a improvizat în pivniță un iaz provizoriu, provizorat care a durat mult și bine, până au venit inspectorii DSVSA, moment în care, brusc, cerul s-a înseninat pe strada Craiova, condițiile meteo au devenit favorabile, iar peștii au putut fi eliberați în balta proprietate personală a crescătorului de carași. O poveste elucubrantă, pe care DSVSA ne-a istorisit-o și nouă, care ne arată cât de hotărâte sunt autoritățile statului să își facă datoria.

Trebuie să recunoaștem totuși faptul că, în ciuda fabulațiilor pe care ni le-au transmis, angajații DSVSA măcar au inspectat iazul în timp util, față de cealaltă instituție sesizată, Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj, care a catadicsit să se deplaseze la fața locului doar la o săptămână după primirea sesizării, în data de 16 martie, când inspectorii au constatat că peștii și-au luat zborul din baltă și că totul e bine, ca să nu fie rău:

„Urmare petiției dumneavoastră înregistrată la Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj cu nr. 2138 din data de 09.03.2017, în relație cu disconfortul de vecinătate posibil generat de creșterea peștilor și prezența gândacilor în subsolul imobilului situat în Cluj-Napoca, strada Craiova, nr. 2-4 și având în vedere Procesul verbal de constatare a condițiilor igienico-sanitare nr. 19680 din 16.03.2017, vă comunicăm că aspectele sesizate nu se mai confirmă.

Cu ocazia acțiunii de control derulate de către inspectorii Direcției de Sănătate Publică a Județului Cluj, nu s-a constatat prezența vectorilor (șoareci, șobolani, gândaci) și nici prezența peștilor (bazinul fiind dezafectat)”, ne-a transmis DSP în data de 29 martie.

Așadar, din punctul de vedere al DSP, totul este în ordine, bazinul fiind dezafectat. A dezafecta, conform DEX, înseamnă „a schimba destinația unei construcții”. 

Ziar de Cluj a primit din nou imagini din beciul cu pricina, imagini realizate în cursul zilei de ieri, din care se poate observa, fără doar și poate, că bazinul nu a fost dezafectat, așa cum afirmă reprezentanții DSP:

Destinația respectivei construcții, a iazului artificial, nu a fost schimbată, el fiind doar golit de apă și de pești. Dar instalațiile de creștere a peștilor sunt încă prezente pe marginea bazinului, în același loc, bazinul este încă amenajat cum a fost inițial, așa că, oricând, într-o oră, bazinul poate fi reumplut cu apă și repopulat cu pești.

Asta înseamnă „bazin dezafectat”, în definiția Direcției de Sănătate Publică, acesta este modul în care acționează instituțiile de forță și de control ale statului. O modalitate de lucru favorabilă pentru cei pe care inspectorii statului român îi controlează, care astfel își pot face de cap, după bunul plac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *