Diete

Realimentarea normala dupa postul terapeutic

Singurul pericol al posturilor alimentare terapeutice il constituie reintroducerea prea brusca a alimentatiei normale care, daca nu este stapanita, poate duce atat la compromiterea intregii actiuni, cat si la agravarea starii sanatatii celui care posteste. Daca este adevarat ca dupa primele zile de post apetitul dispare, tot atat de adevarat este si faptul ca, odata cu reinceperea alimentarii, apetitul apare in mod violent, impunandu-se stapanirea lui.

 

Pentru evitarea unor erori, iata cateva principii ce trebuie respectate:

–    Reintrarea in alimentarea normala, dupa un post de durata medie sau lunga, se va realiza intr-o perioada de timp egala cu durata acestuia, perioada ce se numeste “de stingere a postului”;

 

–    Se vor evita schemele rigide de realimentare, ele fiind individualizate dupa starea bolnavului si durata postului, evitandu-se cu strasnicie lacomia si abuzul;

 

–    Pacientul trebuie convins de pericolele ce-l asteapta in cazul incalcarii regimului alimentar prescris;

 

–    Inainte de reinceperea alimentarii, se va proceda la dezintoxicarea limbii si a cavitatii bucale;

 

–    Alimentele vor fi ingerate astfel: incet si bine mestecate si insalivate, in liniste, calm si buna dispozitie; se va cauta sa se redescopere gustul lor interior; se va vizualiza sau se va imagina ca, odata cu alimentele, in organism patrunde insasi sanatatea si viata divina;

 

–    La inceput, alimentele vor fi sub forma lichida, semilichida sau pastoasa;

 

–    La posturile cu sucuri este obligatoriu, iar pentru celelalte este recomandabil, ca in perioada de stingere sa se consume cel putin o jumatate de ceasca cu suc de legume zilnic, inghititura cu inghititura;

 

–    Realimentarea incepe incet, cu alimente usoare si fara sare;

 

–    La inceput se vor asigura circa 60-90 g proteine si o cantitate initiala de circa 1000-1500 calorii pentru 24 h, apoi se va creste treptat;

 

–    Se incepe cu alimente lacto-vegetariene, bogate in vitamine si saruri minerale, crescandu-se treptat cantitatea si valoarea lor calorica;

 

–    Alimentatia zilnica se va lua in 4-6 pranzuri mici;

 

–    Lactatele vor fi de preferinta sub forma de iaurt, lapte crud sau amestecat cu alte alimente;

 

–    Se vor evita: grasimile sub orice forma; alimente iritante pentru mucoasa gastro-intestinala; laptele in exces, cel fiert, produsele din lapte fiert; alimente cu exces de celuloza; alimente care produc fermentatii intense; alimente cu greutate mare si putere calorica mica;

 

–    Se va continua efectuarea clismelor, pana la aparitia scaunelor spontane;

 

–    Daca organismul nu permite realimentarea (vomare etc.), pacientul, fara a intra in panica, va continua postul inca 1-2 zile, dupa care va reincepe procesul de realimentare;

 

–    Daca s-au facut abuzuri alimentare cantitative sau calitative si s-au produs dereglari in functionarea organismului, se va posti timp de 1-2 zile sau se va reveni, pentru 1-3 zile, la alimentatia din primele 2 zile ale perioadei de stingere a postului

 

Respectarea corecta a alimentatiei in perioada de stingere a posturilor are o mare importanta, deoarece, de multe ori, cele mai spectaculoase rezultate de vindecare apar abia atunci; daca in aceasta perioada se comit abuzuri sau erori, exista posibilitatea ca rezultatele sa nu mai apara.

 

Reteta de realimentare dupa posturi terapeutice de lunga durata (dupa Alexei Suvorin):

 

Prima zi:

–    dimineata se mesteca paine cu ceapa. Prima mancare e lichida – ceai sau suc de morcovi, in amestec cu lapte si cu putina miere (1/2 pahar);
–    dupa 1 ½ ore, o farfurie de gris fiert injumatatit cu apa indulcita cu o bucata de zahar (1/2 pahar), suc de fructe (1/3-1/2 pahar);

 

–    pranzul (dupa 1 ½ ore) consta in supa de legume: la 1 ½ l apa clocotita se pune o ceapa coapta. Ceapa se coace pe plita, fara grasime. Din timp, se taie bucati de morcov (2-3 radacini), de telina (o bucata), de cartofi (-2 bucati). Trebuie sa se sareze apa in care fierbe ceapa si sa se puna legumele taiate. Se fierbe pana ce cartoful e bine fiert, apoi se adauga zeama de lamaie. Dupa supa, se bea 1/3-1/2 pahar suc de fructe;

 

–    cina, la ora 18: numai o farfurie cu piure preparat fara grasime, cu lapte si putina sare, zeama de lamaie si 2-3 catei de usturoi taiati marunt, dupa care se bea suc de fructe sau un mar dat pe razatoare cu coaja cu tot, apoi apa fierbinte cu lapte si miere sau apa fiarta cu vin negru si limonada rece (1 pahar apa, 2 lingurite miere, o lamaie).

 

A 2-a zi:

–    se mesteca paine si se bea ca in prima zi. Vara, prima mancare consta in fructe cu paine sau rosii cu paine;

 

–    dupa 1 ½ ore, se mananca o farfurioara cu pilaf de ovaz sau gris (sau hrisca) sau salata verde, salata de varza, ridichi de luna, rosii cu zeama de lamaie, impreuna cu paine, mestecandu-se bine, apoi se bea un pahar cu lichid rece sau fierbinte, dupa plac;

 

–    pranzul (dupa 2-2 ½ ore): salata de legume crude, supa de zarzavata, cartofi fiebinti, peste care se toarna suc de rosii pregatit cu untdelemn, ori piure de cartofi cu zeama de lamaie, fructe crude, din toate cate putin, apoi o bautura oarecare, fierbinte sau rece;

 

–    pe la 16-17 dupa-amiaza: o salata din cele de mai sus, fructe si paine;

 

–    cina – pilaf sau cartofi, fructe, bautura.

 

A 3-a zi:

–    dimineata, la fel ca in ziua precedenta;
–    pranzul: salata, branza de vaci cu usturoi si patrunjel, supa de zarzavat, cartofi prajiti in untdelemn, salata de sfecla coapta, fructe, bautura;
–    cina: pilaf sau macaroane cu sos de rosii, fructe, bautura.

 

Fasolea si mazarea sunt interzise timp de 3 saptamani.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *