In vizor

Reacțiile clujenilor după prima zi de referendum. De ce votează și ce așteptări au

Referendumul pentru redefinerea familiei nu i-a scos pe mulți clujeni din casă azi. Prezența la urne a fost destul de scăzută. Există secții în centrul orașului unde s-au prezentat mai puțin de 100 de cetățeni cu drept de vot. Potrivit datelor de la Biroul Electoral Central, în judeţul Cluj au votat 30.086 de persoane, reprezentând un procent de 4,94%. Cei care au ales totuși să își exercite opțiunea, se declară mulțumiți de cum au decurs lucrurile. În ceea ce privește, motivația, răspunsurile sunt foarte interesante.

Unii spun că votează din teamă pentru soarta copiilor României.

,,Votarea a mers foarte bine, nu e aglomerat deloc. Am mers de dimineață pentru că plecăm din localitate și am vrut să votăm. Noi suntem dintre cei mai retardați, dintre cei care acuzați că am fi retroactivi, neprogresiști. Am diverși prieteni, nu i-am întrebat niciodată ce orientare sexuală au, dar am considerat că e important să votez. Unele lucruri trebuie să rămână naturale, firești, ca să zicem așa. Nimeni nu îmi garantează că odată acceptate niște lucruri progresiste, situația copiilor se va schimba, vor fi mai puțini copii abandonați sau maltratați în lume. Nu știm ce va urma, care sunt consecințele asupra copiilor,” a declarat un profesor pentru Ziar de Cluj.

Alții afirmă că au pus ștampila pe buletinul de vot pentru că așa le cere religia sau credința personală.

,,Mi se pare ceva normal să votez. Nu eram convins să vin sau nu fiindcă am văzut o grămadă de zvonuri și porcării, în sensul că s-ar putea să fie mai multe schimbări care să îi ajute pe cei din Parlament. Dar după m-am uitat puțin mai atent, am văzut că e vorba doar de schimbarea în legătură cu căsătoria dintre bărbat și femeie și am zis să susțin treaba asta pentru că e o convingere personală,” a spus David, un tânăr din Bihor.

O mare parte dintre cei care au votat susțin că au prieteni de orientare homosexuală, dar vor ca familia să rămână așa cum era.

,,Referendumul definește instituția căsătoriei, este foarte important”, a spus un bărbat.

Pe de altă parte, au fost și voci care au afirmat că referendumul este inutil și nu au niciun fel de așteptări. ,,Nu dau doi bani pe referendum. Nu schimbă nimic,” a afirmat o clujeancă.

Președenții secțiilor de votare ne-au comunicat că prima zi de referendum a decurs fără incidente. Au și o explicație pentru prezența relativ slabă la urne.

,,La noi s-au prezentat în jur de 100 de persoane, din care 44 pe listele suplimentare. Cred că oamenii nu sunt obișnuiți să voteze sâmbătă. Mâine cred că va fi o prezență mult mai bună”, a afirmat Ana-Maria Mitilă, președintele secției de votare cu numărul 62.

Până acum, Clujul se află pe locul 25 în clasamentului realizat de Biroul Electoral Central. Judeţele fruntaşe sunt: Dâmboviţa (7,78%), Bihor (7,61%) şi Dolj (6,90%).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *