Reabilitarea Turnului Pompierilor “Aceeaşi clădire cu altă pălărie”

Parteneriatul dintre Primăria Cluj-Napoca şi Ordinul Arhitecţilor din România filiala Transilvania a desemnat câştigătorii concursului de soluţii privind reabilitarea clădirii istorice “Turnul Pompierilor”. Pentru aproape 90.000 de euro, cât a fost valoarea totală a premiilor acordate din bugetul looal, s-a decis că pentru refacerea şi punerea în valoare a clădirii, actuala piramidă de sticlă de pe acoperiş să fie înlocuită cu un cub de sticlă. Cu alte cuvinte, dupa 5 ani de discuţii sterile, primăria a decis să schimbe pălăria turnului. 

Premii consistente pentru concursul de soluţii organitat de OART şi Primăria Cluj-Napoca privind revitalizarea Turnului Pompierilor. Valoarea premiilor de aproape 90.000 de euro pentru cele trei proiecte declarate câştigătoare va fi suportată de la  bugetul local. Această sumă este acordată după ce, ani la rândul, municipalitatea nu a fost capabilă să valorifice potenţialul turistic şi istoric al turnului. 

”Proiectul câștigător realizează un echilibru extrem de rafinat al răspunsurilor la multiplele cerințe ale temei. Funcția simbolică prin metamorfoza siluetei turnului este subtilă și contemporană, adăugând o «vârstă» a prezentului concomitent cu o invitație pentru viitor prin oferta pe care o face platforma superioară de a găzdui instalații artistice temporare și evenimente diverse. Turnul intră astfel în dialog permanent cu orașul, devenind un turn al artelor, deschis atât la propriu cât și la figurat. El se transformă într-o scenă sau un soclu pentru performanțe artistice. Placa superioară oglindește lumea de dedesubt, stabilind o conexiune vizuală permanentă cu aceasta”, este opinia juriului concursului.

Turnul Pompierilor, un important monument istoric aflat în centrul oraşului, a fost lăsat în paragină de administraţia clujeană cam de pe vremea lui Gheorghe Funar, care i-a trântit o piramidă probabil "dacică" în vârf și l-a lăsat în plata energiilor celeste să aibă grijă să nu treacă Timpul peste el și să nu se mai degradeze.

Mult aşteptatul concurs de soluţii a venit după un cincinal de aşteptare. Consultanţa în vederea organizării concursului a fost asigurată de  OART care a primit de la bugetul local 125.000 de lei, adică peste 27.000 de euro. OART a anunţat că doreşte transformarea celor opt etaje ale Turnului Pompierilor într-un centru de informare turistică pe al cărui acoperiş să fie realizată o platforma care să permită vizitatorilor o panaoramă asupra centrului oraşului. Ceea ce s-a şi înâmplat, dacă ne uităm că piramida lui Gheorghe Funar se va transforma într-un cub de sticlă ce va oferi vizitatorilor o minunată panoramă asupra oraşului. Se pune întrebarea de logică dacă era necesară cheltuirea sumei de 90.000 de euro pentru a schimba forma acoperişului Turnului Pompierilor, aşa cum reiese din proiectul declarat câştigător. 

 

 

 

 

 

 

Adauga comentariu