Razvan Pop a cerut sa fie audiat video in dosarul de luare de mita al lui Horea Uioreanu

Răzvan Pop, martorul cheie al acuzării din ”Mită la CJ Cluj”, a depus mărturie în fața magistratului Alina Țopan, președintele secției penale a Tribunalului Cluj, a inculpaților și a apărătorilor, scrie Gazeta de Cluj. Judecătoarea Țopan a luat în discuție faptul că în cursul urmăririi penale Răzvan Pop a depus o cerere ca să fie audiat prin intermediul unei transmisiuni video, solicitare la care procurorul șef al DNA Cluj, Anca Mărincean nu s-a opus fără să vină cu o altă propunere, iar apărarea s-a opus cu înverșunare, sugerând să se facă audierea lui Răzvan Pop cu presa de față. În schimb, Alina Țopan a decis ca Răzvan Pop să fie audiat în cameră preliminară, fără prezența publicului, cu toate că nici măcar procurorii DNA nu au cerut acest lucru, dar nici însuși martorul Răzvan Pop.

Gazeta de Cluj arata ca judecătoarea Alina Țopan a început ședința de judecată din cadrul cazului ”Mită la CJ Cluj” cu problema mărturiei lui Răzvan Pop. A pus în discuție o posibilă audiere video a acestuia, cerută în fază de urmărire penală, iar procurorul DNA nu s-a opus, dar nici nu a venit cu sugestia ca audierea să fie făcută în cameră preliminară. Avocații apărării s-au opus, dar nici ei nu au venit cu sugestia asta. Iar magistratul Alina Țopan a decis după 15 minute de deliberare ca Răzvan Pop să fie audiat în cameră preliminară. Ne întrebăm de unde i-a venit această idee judecătorului având în vedere faptul că nimeni nu a sugerat acest lucru….

Ce spune apararea:cererea lui Razvan Pop, in afata legii

”O solicitare depusă în faza de urmărire penală de către martorul Răzvan Pop pentru o audiere video așa cum s-a mai întâmplat în alte situații. Chiar dacă martorul nu se află în postura de martor influențat sau vulnerabil. Este o solicitare care o supun atenției dumneavoastră. În acest moment nu va putea fi pusă în aplicare având în vedere mijloace tehnice”, a spus magistratul Alina Țopan la începerea ședinței de judecată.

„Într-adevăr nu avem elemente din care sa rezulte ca martorul ar fi vulnerabil  sau martor amenințat. Dacă bine am înțeles se pune problema audierii martorului prin mijloacelor tehnice de comunicare. În măsura în care principiul contradictorialității(n.r. definiția spre finalul articolului) este respectat, noi nu ne opunem „, arată procurorul Anca Mărincean, șefa DNA Cluj.

"Ne raportăm la prevederile articolului 130 cod procedură penală care definește martorul vulnerabil și felul prin care se poate dispune această procedură specială în condițiile alineatului 2.

Obligația generală a martorului este să se prezinte în fața instanței. Codul de procedură penală permite inculpatului să pună întrebări în condiții de contradicțialitate. Atâta timp cât nu există nicio dovadă noi considerăm că se realizează un statut special nejustificat al unei persoane chemate în calitate de martor. Vă cerem să respingeți o asemenea solicitare, datorită principiului nemijlocirii și contradictorialității și pe cale de consecință nu pot să am garanția că martorul nu citește anumite declarații cum s-a mai făcut”, a arătat în fața instanței Tibi Ban, apărătorul lui Horea Uioreanu.

”E mai important pentru mine să fie în fața dumneavoastră(n.r. Alina Țopan) decât în fața mea pentru a permite judecătorului să observe mijloacele de comunicare non-verbală. Din punct de vedere al conduitei, judecătorii observă direct atitudinea martorului. Dacă vezi în direct (n.r.declarația martorului) poți să observi anumite lucruri, poți să ți le notezi și să răspunzi la întrebarea cu privire la sinceritate fără a ajunge în zona mărturiei mincinoase”, i-a cerut judecătorului avocatul lui Ioan Bene, Mihai Neamt.

Răzvan Pop a fost cercetat pentru luare de mită în dosarul Fany, dar a avut și calitate de suspect în dosarul ”Mită la CJ Cluj.” El a primit clasare în ambele dosare ca printr-un miracol sau mai bine zis printr-o înțelegere avută cu fosta șefă a DNA Cluj, Elena Botezan, între timp magistrat la Curtea de Apel Cluj. Anca Mărincean, șefa interimară a direcției anticorupție, poartă pe umeri această albire totală a lui Răzvan Pop și cu toate că reporterii Gazeta de Cluj au relatat alte fapte penale făcute de acest ”martor” cu statut special, el în continuare nu are calități ”oficiale” în dosare penale aflate pe rolul DNA.

Adauga comentariu