Răzvan Cherecheș: ”După alegeri vom descoperi că situația e dramatică și vom intra într-o carantină dură”

Noile măsuri antiCovid vor avea efect în 3-4 săptămâni, dar lipsesc exact cele care ar controla epidemia pe termen lung. E dramatic că nu avem un control clar. Bifăm ca să fie bifat, ca pe vremea lui Ceaușescu, afirmă dr. Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș Bolyai, într-un interviu pentru spotmedia.ro

Mai mult decât atât, Cherecheș susține că măsurile vor fi relaxate în preajma alegerilor ceea ce va determina o creștere a cazurilor și instituirea unei carantinte totale.

„Vom testa mai puţin, vom avea mai puţine cazuri şi vom scădea sub 3. Vom relaxa măsurile înainte de alegeri, pentru ca populaţia să fie mulţumită la alegeri. După alegeri, numărul de teste va creşte din nou, vom descoperi că situaţia e dramatică şi vom intra într-un hard lockdown (carantină dură, n.r.) până în ianuarie.  Toate studiile arată că prindem cam o zecime dintre cei care sunt pozitivi. Testarea ar trebui să fie gratuită, punct. Toţi contacţii celor care au fost expuşi ar trebui testaţi. La noi, anchetele epidemiologice se fac cu întârziere de zile, ceea ce le face perfect inutile. Nu controlăm nimic. Sunt ţări care au alocat mii de persoane pentru anchetele epidemiologice. La noi se lucrează cu voluntari, fără protocoale standardizate, fără să existe fonduri, fără resursă umană suplimentară”, a afirmat Cherecheș.

Rpofesorul clujean consideră că lipsesc măsurile care ar controla epidemia pe termen lung: creșterea capacității de testare și de a face anchete epidemiologice în 24 de ore.

 

Adauga comentariu