Răzvan Cherecheș despre vaccinul AstraZeneca: „ Nivelul de eficacitate oferit este foarte bun. 100% dintre cei care au fost vaccinați nu au dezvoltat simptome severe”

Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la UBB consideră că nu sunt motive pentru a fi sceptici față de eficacitatea vaccinului AstraZeneca. Chiar dacă nu este la fel de ridicată ca și în cazul vaccinurilor Phizer sau Moderna, vaccinul AstraZeneca oferă totuși o protecție exrem de ridicată de 82%, iar în plus, nu a existat nici un caz de reacție severă sau care să necesite spitalizare.

„De la administrarea primei doze trebuie să treacă 90 de zile după care eficacitatea este de 76%. La 12 săptămâni se dă a doua doză moment în care eficacitate crește la 82%. Eficacitatea este un pic mai mică decât în cazurile vaccinurile Phizer și Moderna care ar fi undeva la 92-94%, dar 100% dintre cei care au fost vaccinați cu AstraZeneca nu au făcut simptome severe și nu au necesitat spitalizare. Deci din punctul acesta de vedere și vaccinul AstraZeneca dă o protecție corespunzătoare. Dacă pentru Phizer și Moderna imunitatea se instalează la o săptămână de la rapel, în cazul vaccinului AstraZeneca imunitatea se instalează cam la o lună, dacă rapelul este dat la opt săptămâni”, a declarat Răzvan Cherecheș la EBS Radio.

Principalul avantaj al acestui vaccin este că poate fi manipulat mai ușor, poate fi păstrat la temperaturi de doar -2 grade ceea ce ar permite vaccinarea și în cabinetele medicilor de familie.

„Poate fi distribuit mai ușor, poate fi administrat de medicii de familie. Diferența dintre vaccinuri e că acum în Cluj sunt –2 grade, Dacă vrei să ieși afară, vaccinul Phizer și Moderna ar fi echivalentul să îți iei haine de schi. Vaccinul AstraZeneca e să îți iei pe tine un cojoc și pantaloni groși și o helancă. Oricum este preferabil decât să ieși în chiloți afară, care e echivalentul să nu te vaccinezi”, potrivit lui Răzvan Cherecheș.

Chiar dacă numărul vaccinurilor care au ajuns în România este încă insuficient, Cherecheș precizează că România se află totuși printre țările favorizate.

„În momentul de față nu avem suficiente vaccinuri pentru nevoie care e. Noi europenii suntem în categoria care avem acces la vaccinuri. Sunt țări unde vaccinul nu a ajuns deloc. Noi suntem în categoria țărilor bogate care avem acces la vaccin. Toată lumea dorește vaccinul acesta. Se produc vaccinurile acestea la o scală cum niciodată nu a mai fost nevoie să se producă. În momentul acesta nu aș face judecăți de valoare la nivelul de eficacitate și protecție oferit este foarte bun. 100% din cei care au fost vaccinați nu au dezvoltat simptome severe”, explică Răzvan Cherecheș.

Începând de azi vor funcționa în județul Cluj 10 noi centre de vaccinare, în toate vaccinarea urmând să fie făcută cu vaccinul Astra Zeneca. Conform recomandărilor autorităților medicale, vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca se va realiza pentru grupa de vârstă 18-55 de ani.

Adauga comentariu