Răzvan Cherecheș: „Decizia de a suspenda vaccinul AstraZeneca este una politică”

Profesorul de sănătate publică de la UBB, Răzvan Cherecheș susține că nu există nicio dovadă că episoadele trombotice apărute în unele țări europene ar fi fost provocate de vaccinul AstaZeneca și că decizia de a retrage cele două loturi de vaccin este una strict politică. 

„Nu există nicio dovadă sau relație de cauzalitate demonstrată între vaccinul AstraZeneca și episoadele trombotice (acestea pot apărea spontan). Faptul că două evenimente sunt consecutive în timp nu înseamnă neapărat că unul îl determină pe celălalt (am mâncat înghețată și peste 2 ore mi-am rupt mâna). Decizia de suspendare a vaccinării este una politică, care să conserve imaginea politicienilor - nu este bazată pe nicio dovadă riguroasă. Dacă ar fi fost demonstrată conexiunea între cele 2 evenimente (vaccinare și tromboză), aș fi susținut până în pânzele albe oprirea vaccinării”, susține Răzvan Cherecheș.

Profesorul îi liniștește pe cei care s-au vaccinat deja, susținând că este puțin probabil să apară acum alte simptome. 

„Cei care urmează să faceți prima doză sau rapelul - mergeți liniștiți să îl faceți. Cei care v-ați vaccinat deja cu prima doză sau rapelul de AstraZeneca - stați liniștiți, este extrem de improbabil ca acum să apară simptome. Deciziile noastre trebuie să fie bazate pe dovezi - studii care să demonstreze pericolul, nu pe impresii și frici fără suport. Acțiunile și deciziile noastre trebuie să fie ghidate de dovezi științifice, nu de impresii și de isterii media”, potrivit lui Cherecheș.

România a primit 81.600 de doze de vaccin din lotul AstraZeneca ABV 2856 oprit de la utilizare în Italia și au fost folosite 77.049 de doze. Restul de peste 4.200 de doze au fost carantinate temporar, ca măsură de extremă precauţie, până la finalizarea evaluării Agenţiei Europene a Medicamentului, a anunțat joi seară Comitetul de coordonare a vaccinării.

 

 

Adauga comentariu