Din oras

Razvan Bardar – regele anonim al teraselor clujene

Primaria Cluj-Napoca incaseaza luna de luna 55.000 de lei din chiria platita de proprietarii de terase din Piata Muzeului si de cei de pe pietonala  Eroilor. In aceste conditii, municipalitatea clujeana este cea care face profitul cel mai mare din aceasta afacere. Cele 20 de terase din zonele pietonale ale orasului aduc peste 150.000 de euro in visteria Primariei in fiecare an.

Terasele de pe pietonalele din centrul istoric se inchiriaza prin licitatie publica, pornind de la 40 de lei pe metru patrat pe luna pe Eroilor si de la 34,5 lei pentru terasele din Piata Muzeului, spun reprezentantii Primariei.

Cele mai mari chirii se platesc in Piata Muzeului, unde pentru un metru patrat proprietarii de localuri scot din buzunar intre 40 si 151 de lei.

Recordul ii apartine firmei SC TB Turc SRL, care pentru doua terase de cate 56 de metri patrati plateste in fiecare luna aproape 17.000 de lei.

“Nu este deloc rentabil, nu fac profit, chiria este prea mare. Ar fi mai bines a se plateasca doar pe durata functionarii, nu pe tot anul”, a spus Bogdan Turcu, administratorul firmei. Acesta a spus ca nu va mai reinnoi contractele din 2014, atunci cand ii expira si se va reorienta spre alte domenii. Potrivit ultimelor declaratii fiscale, TB Turc SRL a avut o pierdere de 212.000 de lei in 2011.

Nici Self Confort, care inchiriaza 49 de metri patrati pentru suma lunara de aproape 6.500 de lei, nu s-a laudat cu vreun profit pe anul 2011. Potrivit declaratiilor fiscale, firma a avut o pierdere de peste 98.000 de lei in 2011.

“Nu pot fi scutiti de plata chiriei pe timp de iarna, nu permite codul fiscal. Le-am recomandat sa isi adapteze activitatile anotimpului si sa se orienteze spre activitati specifice iernii in perioada rece”, a precizat Oana Buzatu, purtatorul de cuvant al Primariei Cluj-Napoca.

Daca din chiriile celor 11 terase din Piata Muzeului municipalitatea incaseaza lunar peste 42.000 de lei, situatia este diferita in cazul teraselor de pe Eroilor. Aici, chiria este mai mica si proprietarii sunt mai multumiti – scot din buzunar intre 30 si 60 de lei pe metru patrat pe luna.

“Fac profit foarte mic si foarte dificil, dar nu ma plang. Nu am incheiat niciun an in pierdere din 2008 pana acum. Daca nu mergea, nu tineam terasele. Am inchiriat mai multe, crezand ca fac un profit mai mare. Se face profit, dar nu de nivelul sumei care se plateste la Primarie”, a spus Razvan Bardar, administratorul Razalex, unul dintre proprietarii teraselor de pe pietonala.

Primaria incaseaza in fiecare luna din cele opt terase de pe Eroilor (cel de-al noualea amplasament a fost licitat si contractul inca nu a fost semnat) peste 13.000 de lei.

Cea mai mare suma se plateste de catre firma SC Razalex Impex SRL, societate care are in chirie nu mai putin de sase terase. Pentru acestea, compania plateste municipalitatii peste 9.500 de lei in fiecare luna. Potrivit datelor fiscale, in 2011 societatea a avut un profit net de 23.629 de lei.

Razvan Bardar este administratorul societatii Razalex, o persoana foarte discreta ce nu a dorit sa vorbeasca cu presa.

De asemenea, SC LB Meteor plateste pentru 49 metri patrati 1.470 de lei lunar, iar SC Melux Conf SRL achita luna de luna peste 2.000 de lei pentru o terasa de 61 de metri patrati pe pietonala de pe Eroilor.

Din toata ecuatia, singura care incheie fiecare an pe plus este Primaria clujeana, care incaseaza anual peste 660.000 de lei din aceste chirii.

Foto: monitorulcj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *