Din oras

Razboiul rujului la Cluj

Un adevarat scandal pro sau contra ruj a avut loc astazi, mai ales in mediile online, starnit de comunicatul hilar remis de doi cunoscuti protestari ai Clujului fata de evenimentul „Cele mai multe femei care se rujează simultan” organizat la Iulius Mall in 8 Martie. Acestia indeamna la boicotarea manifestarii si ii acuza pe organizatori de “abordare consumerista si vulgara” si ca “transforma femeia intr-un obiect bun de rujat la plural”. Cateva femei de succes ale Clujului si un specialist in PR contesta insa aceasta abordare a manifestarii.

Controversatul eveniment se doreste a fi un cadou pe care Iulius Mall Cluj le ofera clujencelor de ziua lor, si anume “ocazia unica in viata de a participa la incercarea oficiala Guiness World Records pentru cele mai multe femei care se rujeaza simultan”. Cateva sute de femei se vor intalni astfel la mall sambata, 8 martie, de la ora 18, vor primi “rujuri cremoase si in culori ispititoare” si se vor ruja timp de un minut, simultan, pentru a stabili recordul. Va fi prezent si un reprezentant oficial al Guiness World Records.

Reactia protestatarilor a fost remisa in forma unui comunicat de presa, “o pozitie comuna a grupului cetatenesc de initiativa Societate Organizata Sustenabil (SOS) si a Fundatiei Desire”, semnat de Adrian Dohotaru, istoric si activist SOS si prof. univ. dr. Eniko Vincze, presedinte al fundatiei.

Acestia critica “abordarea consumerista si vulgara dintr-un mall al Clujului cu ocazia Zilei Internationale a Femeii”. Argumentul adus in acest sens este faptul ca data de 8 martie reprezinta eforturile femeilor din perioada dintre secolul 19 si 20 de a primi drepturi egale cu barbatii.

“Azi ma vad fata-n fata cu dezgustatoarea si umilitoarea chemare a firmei Avon lansata catre femei cu ocazia zilei de 8 martie prin care le cheama la Iulius Mall/Cluj pentru a bate „Recordul celor mai multe femei care se rujeaza simultan”. Feminismul meu politic protesteaza fata de astfel de manifestatii nu doar pentru ca ele transforma femeia intr-un obiect bun de rujat la plural, ci si reduce „feminitatea” la o competitie intre consumatoare incapabile sa protesteze fata de subjugarea si exploatarea lor”, spune Eniko Vincze.

Ca alternativa, aceasta le propune clujencelor sa participe la Gala Femeilor Rome, dedicata in acest an “temei evacuarilor fortate”.

La randul sau, Dohotaru este de parere ca “intr-o asemenea ipostaza rizibil competitiva pentru Cartea Recordurilor, femeia devine redusa la stadiul de obiect al fanteziilor falice ale barbatilor dupa cum evidentiaza si reclama cu buzele intredeschise si crapatura vizibila a fustei mini”.

“Unde a disparut subiectul emancipator care prin presiuni staruitoare a reușit sa ridice femeia de la statutul de animal, acordat de ganditori pre-moderni, la statutul de cetatean din contemporaneitate? Nu sunt un moralist scortos pentru ca iubesc senzualitatea feminina, dar pot fi gasite forme mult mai adecvate decat vulgaritatea acestui spectacol pentru a pretui atat frumusetea femeii cat si inteligenta ei”, declara acesta.  

Andrei Aronet, PR Manager la PR & More si President, Board of Directors la Habitat for Humanity Cluj este de parere ca evenimentul organizat de Iulius Mall este contestat in mod gresit.

“Daca semnatarii protestului cred ca femeia se rujeaza doar pentru ca sa fie un obiect sexual, eu zic ca au ratat totul. Este mentionata importanta zilei de 8 martie in libertatea femeii, insa femeile nu si-au castigat drepturile doar ca sa faca asa cum li se spune ca ar trebui. Ele si-au castigat si dreptul de a se ruja, de a fi libere si de a participa la un record mondial, daca asta vor. Mi se pare ca s-a sarit calul in tot acest demers”, a spus Aronet.

Actrita Ramona Dumitrean de la Nationalul clujean este de parere ca libertatea unei femei nu se reflecta in faptul ca foloseste sau nu ruj.

“Si eu ma rujez, recunosc, se va spune despre mine ca sunt o curva? Nu cred ca e un subiect care sa fie luat in considerare. Mi se pare penibil sau, mai degraba, amuzant. Foarte bine ca femeile se rujeaza cu un simbol falic, cu ce altceva sa se rujeze? Sunt atatea simboluri falice in jurul nostru, de ce sa ne luam tocmai de acesta? Parerea mea este ca o femeie nu trebuie sa exagereze, sa se dea cu tone de farduri, insa un ruj natural, un fond de ten si putin rimel nu strica nimanui. Oricum, barbatii se uita tot dupa femeile aranjate”, a declarat artista.

Miruna Runcan, cadru didactic la Facultatea de Teatru si Televiziune a Universitatii “Babes-Bolyai” este de parere ca evenimentul este “de o stupiditate demna de o cauza mai buna”.

“Pe de alta parte, nu cred ca trebuie sa facem proteste si boicoturi pentru o stupiditate. Nu stiu daca rujul e un simbol falic sau nu, se foloseste de pe vremea egiptenilor. E exagerat sa boicotezi si sa protestezi pentru asa ceva. Poti sa iti spui, pur si simplu, punctul de vedere. Daca 100 de femei aleg sa se prosteasca e treaba lor”, este de parere Runcan.

Genoveva Hossu,  decorator, Managing Partner  in cadrul Primera Interiors este de parere ca ambele atitudini sunt de asteptat intr-un oras cum e Clujul.

“Feminitatea a depasit demult limitele „de Cartea Recordurilor”, e un record pozitiv in sine faptul ca avem atatea femei in mediul de business si in cel antreprenorial. Cred ca, in acest context, e oarecum firesc sa avem campanii care exploateaza frumusetea si din perspectiva „artificial suprarujata”, la fel cum avem si campanii la polul opus, care ati vazut ca au mizat pe naturalete. Cred ca, si in acest caz, tot piata, publicul e in masura sa aleaga unde se regaseste. Un sincron de 1 minut in care toate femeile se rujeaza, trebuie sa fie de-a dreptul amuzant, dar partea interesanta cred ca e la final, cand aflam ce e in spatele rujului, cand femeia incepe să vorbeasca sau sa actioneze”, este de parere femeia de afaceri.

Foto: iuliusmall.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *