“Războiul” lui Tișe cu Guvernul pentru Spitalul Regional a ajuns la etapa amenințărilor. CJ își va lua terenul înapoi, după ce a pârât Guvernul la Comisia Europeană. Despre anii de pauză totală, președintele județului nu spune nimic

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj este, dintr-o dată, foarte interesat de construirea Spitalului Regional Cluj, după ce ani la rând nici forul județean, nici colegii săi de partid nu au mișcat un deget pentru acest proiect de o importanță vitală pentru Transilvania. După ce împreună cu PNL-ul a început să strângă semnături, acum a mers cu jalba în proțap la Comisia Europeană. 

Alin Tișe consideră că Guvernul este vinovat de întârzierea proiectului referitor la construirea Spitalului Regional Cluj. Asta, în condițiile în care până acum, nici Guvernul Boc, nici conducerea Consiliului Județean nu s-a zbătut pentru construirea acestui spital. Au fost plimbate acte dintr-o parte în alta și s-a ridicat din umeri. Acum, când lucrurile s-au pus cât de cât în mișcare, Tișe se arată foarte interesat să obțină bani de la Uniunea Europeană. 

“Guvernul nu dorește să finanțeze proiectul pe perioada 2016-2020. Singurii care ne pot ajuta sunt tocmai cei care ne blochează acum acest proiect, adică Guvernul prin ministere. Noi am făcut o solicitare către Comisia Europeană, autoritatea care poate să solicite analizarea ghidului de finanțare. Când CJ ar deveni eligibil ar însemna că în acel moment dacă am depune acel proiect doar 2% din finanțare ar fi asigurată de CJ, restul de către UE și Guvern (28-30%). Guvernul nu dorește acest lucru pentru că Guvernul ar trebui să acorde finanțare în momentul în care devenim eligibili. Cofinanțarea aplicată la suma din SF vehiculată de ei este imposibil de acoperit. Bugetul CJ ar putea suporta finanțarea de 2% din buget. Putem depune cererea de finanțare pentru că PUZ-ul este aproape gata. Avizele sunt aproape gata. Nu există niciun impediment din punct de vedere al terenului. Amprenta la sol a spitalului este de până la un hectar, restul sunt construcții conexe aferente”, a declarat Alin Tișe.

Președintele CJ Cluj este convins că poate face mai multe și mai repede decât Guvernul. 

“Cerem CE să modifice ghidul solicitantului și să permită și consiliilor județene să fie eligibile. Vă asigur că noi putem face mult mai repede decât guvernul”, a punctat Tișe.

Șeful județului amenință că își ia terenul înapoi dacă Guvernul nu face nimic până în 2023. 

“Zilele trecute, ministrul Sănătății a anunțat că spitalele vor fi fazate, adică până în 2023 se va depune doar cererea de finanțare și nu se va mai face nimic altceva. Eu cred că noi mai repede putem face aceasta pentru că Ministerul prelungește termenul, ceea ce înseamnă că până în 2023 nu vom vedea nimic din construcție, adică nu vom avea spital în 2025. De ce Guvernul nu dorește să lase aceste entități atâta timp cât ei au în plan să facă lucrările abia după 2023? Răspunsul este simplu: nu au bani pentru cofinanțare. Analizăm foarte serios ca dacă Guvernul amână până după 2023 varianta de a revoca hotărârea prin care am dat terenul în mod gratuit pentru spital. CJ are dreptul să revoce această hotărâre dacă terenul nu este folosit în termenul stabilit pentru destinația stabilită”, a mai comentat Tișe. 

Cum comentează Tișe faptul că până acum nu a fost interesat să obțină bani de la UE și să urgenteze acest proiect? 

“Niciodată CJ nu a fost titular pe acest proiect, nu s-a pus niciodată problema de finanțare de la UE, acum este prima dată când poate accesa bani europeni. Nu am nimic de reproșat CJ pentru că până acum nu am fost eligibili”, a afirmat Tișe. 

Adauga comentariu