„Război mocnit” între călători și controlorii CTP Cluj-Napoca din cauza dimensiunilor bagajului de mână, care ar lăsa loc de abuzuri. Ce face Primăria în acest caz?

Noul regulament referitor la normele de conduită în mijloacele de transport în comun, adoptat anul trecut, prevede că bagajele sunt admise doar dacă nu depășesc volumul a două locuri, în caz contrar călătorul fiind obligat să plătească bilet. S-au aplicat și amenzi pentru astfel de situații. Un caz de acest fel a fost prezentat de Ziar de Cluj, un călător fiind amendat pentru că avea pe scaunul de lângă el o pungă de cumpărături. Practic, se subînțelege că prevederea respectivă lasă loc de interpretări pentru controlori.

Citește și:

Un clujean a fost amendat de controlori pentru că nu avea bilet pentru o pungă

În acest context, un clujean solicită modificarea regulamentului referitor la normele de conduită în mijloacele de transport în comun. El consideră că unele formulări sunt prea vagi și lasă loc de interpretări, ceea ce le permite controlorilor să aplice amenzi în mod abuziv. Cetățeanul respectiv a trimis o plângere către Primărie. Una dintre nemulțumiri face referire la bagajul de mână. Potrivit solicitării, „regulamentul conține sintagma “bagaj cu volum mic și care se ține în mână”, care este prea vagă și lasă loc subiectivității agentului de control”.

Reprezentanții Primăriei îl contrazic pe petent și spun că în articolul respectiv din regulament scrie de fapt că „în mijloacele de transport public de călători ale CTP Cluj-Napoca se interzice: transportarea de bunuri și mărfuri: bagajele persoanelor sunt admise numai dacă nu depășesc volumul a două locuri, pentru acestea călătorul fiind obligat să dețină titlu de călătorie. Pentru bagajele cu volum mic, care se țin în mână, nu se percepe taxă. Ori, contrar celor susținute de petent, din prevederile articolului anteprecizat, rezultă cu claritate condițiile în care călătorul este obligat să dețină titlu de călătorie, nefiind necesar a se stabili o cotă de referință privitor la mărimea bagajelor sau o unitate de măsură, atâta timp cât se precizează că bagajele persoanelor sunt admise numai dacă nu depășesc volumul a două locuri, pentru acestea călătorul fiind obligat să dețină titlu de călătorie”.

A doua nemulțumire a clujeanului referitoare la regulamentul CTP face referire la achitarea taxei de 50 lei pentru un bilet cu suprataxă în cazul în care călătorul este prins fără legitimație de călătorie.

„Contravaloarea unui bilet la tariful de 50 lei reprezintă în realitate deghizarea faptei contravenționale fără întocmirea unui proces-verbal de constatare și sancționare, fără descrierea exactă a faptei, fiind astfel încălcată procedura de sancționare a contravențiilor stabilită de regulament”, se arată în petiție.

Drept răspuns, reprezentanții Primăriei susțin că orice călător prins fără bilet poate achita pe loc contravaloarea unui bilet în valoare de 50 lei.

„Acest bilet este valabil doar pentru călătoria până la capătul liniei cu mijlocul de transport în care s-a constatat de către organul de control săvârșirea contravențiilor. După ce călătorul coboară din mijlocul de transport în comun, biletul eliberat își pierde valabilitatea. În ceea ce privește stabilirea cuantumurilor suprataxelor pentru contravențiile săvârșite de persoanele fizice care călătoresc cu mijloacele de transport public local de persoane efectuat prin curse regulate sau pe cablu fără titlu ori legitimație de călătorie valabile sau refuză să prezinte organelor de control titlul ori legitimația respectivă, care au comportament necivilizat sau care aduc prejudicii mijloacelor de transport, în funcție de nivelurile minime și maxime stabilite pentru astfel de fapte, potrivit prevederilor legale în vigoare”, se arată în răspunsul reprezentanților Primăriei.

Reprezentanții administrației publice locale mai spun că taxa reprezintă plata realizată de persoane fizice și juridice către instituții de stat pentru servicii prestare. Astfel, în cazul biletului cu suprataxă, contravaloarea celor 50 lei reprezintă de fapt plata pentru utilizarea mijlocului de transport în comun.

„Această sumă de bani nu poate fi calificată ca fiind amendă (sancțiune contravențională principală) deoarece în cazul sumelor achitate cu acest titlu plătitorul nu primește o prestație”, se mai arată în răspunsul Primăriei.

Petiția cetățeanului a fost respinsă și va fi prezentată doar ca informare în ședința de Consiliu Local din 10 ianuarie. 

Adauga comentariu