Politica

Război magistracid între CSM și Inspecția judiciară pe tema protocolului încheiat între SRI și Inspecția Judiciară

Judecătorul Mihai Andrei Bălan, procurorul Cristian Ban, judecătorul Andrea Annamaria Chiş, procurorul Florin Deac, judecătorul Mihai Bogdan Mateescu, procurorul Nicolae Andrei Solomon și procurorul Tatiana Toader au transmis, miercuri, o scrisoare deschisă către directorul SRI, Eduard Hellvig, în care îi cer măsuri în privința protocolului încheiat de Serviciu cu Inspecția Judiciară. În această scrisoare, membrii CSM susțin că Inspecția Judiciară a refuzat, în mod nejustificat, declasificarea acestui protocol.

„Având în vedere interesul public manifestat în legătură cu protocoalele încheiate de instituţii din cadrul autorităţii judecătoreşti cu Serviciul Român de Informaţii, Consiliul Superior al Magistraturii, în calitatea sa de garant al independenţei justiţiei, a solicitat tuturor instituţiilor judiciare să îi remită spre consultare, până la finalizarea procedurilor de declasificare, toate protocoalele în cauză. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Parchetul General au înaintat de îndată protocoalele solicitate, chiar dacă la acel moment nu erau încă declasificate. Inspecţia Judiciară, deşi a confirmat încheierea unui astfel de protocol, este singura instituţie care a refuzat în mod nejustificat să îl comunice Consiliului, cu toate că documentul i-a fost solicitat în două rânduri, la datele de 27.03.2018, respectiv 12.04.2018. Dată fiind importanţa pe care această instituţie o are în arhitectura sistemului judiciar prin prisma atribuţiilor legale care i-au fost încredinţate, implicând răspunderea disciplinară a magistraţilor judecători şi procurori şi respectarea de către aceştia a normelor deontologice, subsemnaţii, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, solicităm public Serviciului Român de Informaţii transmiterea către Consiliu, de îndată, a protocolului încheiat între Inspecţia Judiciară şi Serviciu, comunicarea stadiului procedurii de desecretizare şi urgentarea acesteia”, au transmis cei șapte membri ai CSM.

În aceast război al declarațiilor a intrat și judecătorul suspendat Camelia Bogdan care solicită revocarea șefului Inspecției Judiciare, acuzându-l pe Lucian Netejoru că refuză să apere sistemul judiciar „de presiunile exercitate de catre infractorii condamnati la inchisoare”. Camelia Bogdan se referă și la presupuse infracțiuni care ar fi fost comise în legătură cu protocolul încheiat de Inspecția Judiciară cu SRI.

„Avand in vedere pe de o parte ca domnul Inspector-sef a ingenunchiat Inspectia Judiciara intereselor domnului Dan Voiculescu, dar si imprejurarea ca domnul inspector-sef nu a reusit sa demonstreze in instanta lipsa oricarui conflict de interese in care se afla, si s-a folosit in dosarul nr.7374/2/2014 inregistrat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti de un raport al ANI despre care stia ca este fals, neincetarea calitatii de membru MLNR conform disp art 8 alin 1 lit c si art 8 alin 2 din Statutul MLNR atragand pe cale de consecinta si nulitatea actelor domnului inspector-sef, in fata PLenului CSM, care actioneaza, in lumina noilor reglementari ca o instanta de judecata, imi rezerv dreptul de a introduce in cauza Agentia Nationala de Integritate, conform disp art 68 C pr civ, pentru a constata in contradictoriu cu aceasta institutie si nulitatea raportului de evaluare a incompatibilitatii domnului inspector-sef si pe cale de consecinta, nulitatea actelor emise de acesta.

Nu in ultimul rand, avand in vedere ca domnul Inspector-sef foloseste inscrisuri false in apararile dumnealui in fata instantelor, in incercarea de a demonstra cu orice pret ca nu este membru MLNR, ci a unui presupus Ordin initiatic care nu reprezinta decat o fictiune juridica la care s-a apelat corolar ridicarii problemei de drept a nedeclararii calitatii de membru MLNR in declaratiile de interese, supun si solicit prin prezenta Onoratului PLEN al CSM necesitatea revocarii din functie a domnului inspector-sef. La solicitarea cererii de revocare, se va avea in vedere si imprejurarea ca in anul 2016 domnul inspector-sef a semnat cu SRI un protocol pe care refuza sa il puna la dispozitia publicului, al carui obiect excede, in mod indubitabil, ariei de competenta a Inspectiei Judiciare. (..) domnul Inspector-sef este pasibil in prezent de savarsirea a cel putin 2 infractiuni prin semnarea Protocolul cu SRI, respectiv:

Potrivit art. 297 Cod penal – Abuzul in serviciu: “(1) Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.”

Potrivit deciziei Curtii Constitutionale in materie, abuzul in serviciu este posibil doar atunci cand functionarul public incalca un act normativ primar (lege sau ordonanta de urgenta). (…)

Potrivit art. 24, alin (5) din Legea nr. 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate: “Se interzice clasificarea ca secrete de stat a informatiilor, datelor sau documentelor in scopul ascunderii incalcarilor legii, erorilor administrative, limitarii accesului la informatiile de interes public, restrangerii ilegale a exercitiului unor drepturi ale vreunei persoane sau lezarii altor interese legitime”.

Protocolul contine incalcari flagrante ale legilor justitiei care consacra principiul independentei magsitratilor nu permit aservirea magistratilor serviciilor de informatii), in special ale art. 7 din Legea 303/2004, care interzice magistratilor sa fie colaboratori sub orice forma ai serviciilor de informatii sub sanctiunea pierderii functiei detinute. Prevederile din protocol care obliga procurorul sa furnizeze agentilor SRI date din dosarele penale (care constituie secret de serviciu) ori sa ia decizii pe baza informatiilor furnizate de SRI numai cu acordul prealabil al acestui serviciu, ori sa dea raport in maxim 60 de zile pe modul in care au valorificat informatiile primite de la SRI, reprezinta o afectare grava a independentei justitiei.

Protocolul incalca si prevederile art. 6 din CEDO privitoare la dreptul la un proces echitabil (legislatie europeana care potrivit Constitutiei Romaniei are intaietate fata de reglementarile interne) prin faptul ca instituie o justitie secreta, prin norme de ancheta clasificate, care adauga la lege si care nu sunt aduse la cunostinta justitiabililor, care nu se pot apara in fata unor proceduri care nu le sunt cunoscute.

Prin prezenta, reiterez respectuoasa rugaminte dresate conform disp.art 7 din Legea nr.554/2004 CSM si IJ de a publica Protocolul incheiat intre IJ si SRI in anul 2016, sub sanctiunea atacarii refuzului in fata instantelor de contencios, conjunct cu diligentarea tuturor demersurilor necesare obtinerii unor despagubiri proportionale cu campania de discreditare la care am fost supusa, gerata de Sectia pentru judecatori din CSM si Inspectia Judiciară, captive in acest moment unor interese străine rigorilor Statului de Drept”, scrie Camelia Bogdan.

În timp ce magistrații se bat pe meterezele CSM și ale Inspecției judiciare, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a trimis spre avizare la Consiliul Superior al Magistraturii un proiect de Ordonanță de Urgență, prin care prelungește mandatele de conducere ale șefilor Inspecției Judicare, după cum rezultă din documentul obținut de G4Media.ro. Mandatele lui Lucian Netejoru și Gheorghe Stan expiră la data de 1 septembrie, iar majoritatea din plenul CSM vrea să îi mențină pe cei doi la conducere ca interimari până la intrarea în vigoare a noii legi a CSM, care schimbă condițiile de selecție a șefilor IJ.

Majoritatea din plenul CSM este formată din gruparea Savonea. Lia Savonea este o judecătoare din cadrul CSM, soția avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet cu senatorul PSD Cătălin Voicu, condamnat pentru corupție -, ministrul Justiției Tudorel Toader și membrii din partea așa zisei societăți civile precum Victor Alistar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *