Sanatate

“Război” între medicii de familie și Ministerul Sănătății din cauza vaccinurilor

Declarația Ministrului Sănătății, Florian Bodog, că se va rezolva problema vaccinării dacă vor fi sancționați medicii de familie, a inflamat sistemul de sănătate – care oricum e bolnav cronic – și a supărat unii medici. Ce mesaje au pentru Ministru medicii clujeni?

Proiectul privind noua lege a vaccinării pus marți în dezbatere publică de către ministrul Sănătății, a scandalizat medicii de familie din toată țara. Noua lege a vaccinării dă peste cap ordinea firească a lucrurilor: absolvă părinții de orice răspundere dacă refuză să își vaccineze copiii, în schimb medicii de familie vor fi sancționați. Cum rata vaccinării a scăzut drastic, ministrul nu mai știe cum să o scoată la capăt și apelează la măsuri complet iraționale: părinții pot refuza imunizarea prin vaccin, dar nu-și pot înscrie copilul la grădiniță sau școală fără documentul care atestă vaccinarea.

E o lovitură dată sub centură părinților deoarece sunt obligați indirect să își vaccineze copilul ca să fie acceptat în colectivitate. Dar aceeași mână care îl erijează de orice răspundere pe părinte – și totuși îl constrânge- , aruncă mantaua răspunderii pe umerii medicilor de familie. Ei ar putea fi sancționați dacă nu au acoperirea vaccinală optimă de 95%, care ține sub control epidemiile.

Medicii de familie consideră că ministrul nu îi susține

Majoritatea medicilor pediatri clujeni se aliniază colegilor din țară care dezaprobă această inițiativă legislativă. Am întrebat doi medici cum văd lucrurile și astfel am putut obține două fațete diferite ale aceleași monede. 

”Ministrul Sănătății nu prea știe care e problema în teritoriu, dacă are astfel de declarații. Noi ne luptăm să avem o acoperire vaccinală optimă, atât cât se poate, consiliem părinții pro-vaccinare, dar nu am văzut niciun sprijin din partea actualului ministru privind campanii naționale, informare și susținerea medicilor în consilierea pro-vaccinare. Vorbim despre sancționarea medicilor atâta timp cât nu avem vaccinuri. În plină epidemie de rujeolă noi nu avem vaccin ROR. Deci, despre ce vorbim? La întrebarea aceasta (când vor primi dozele de vaccin n.r.) ar fi trebuit să răspundă ministrul. Cred că era mult mai important decât să facă declarații fără susținere”, a afirmat medicul pediatru Emilia Coștiug, revoltată de situație.

O altă fațetă a monedei întoarsă de un pediatru clujean

Pe de altă parte, medicul de familie Richard Florescu spune că trebuie să fim obiectivi și să recunoaștem că medicii nu au respectat planul de vaccinare, care este al Organizației Mondiale a Sănătății, și nu al Ministerului Sănătății. Medicul Florescu consideră că vina este a tuturor: ministru, medici și părinți.
”Vaccinarea este în planul OMS, care a eradicat și variola; ministrul nu cred că e de rea credință, cred că e o situație temporară care la sfârșitul lunii se va rezolva. Da, este o criză a vaccinurilor că nu s-a făcut achiziția lor. Sigur că e un nonsens să ceri și să nu oferi. Licitațiile se vor face până la sfârșitul lunii. După aceea dacă cineva se opune, cu știință și voință, au tot dreptul să îl tragă pe medic la răspundere. Dacă de exemplu, nu ai vaccinuri, e o altă problemă. Dar dacă asistenta nu mobilizează la vaccinare, e o problemă”, a precizat Richard Florescu. 

Planul Organizației Mondiale a Sănătății este să se realizeze acel procent de 95% și în România, iar Richard Florescu ne-a explicat care e rolul Ministerului Sănătății și al personalului medical în acest context.

”Mobilizarea la vaccinare nu o fac doctorii, ci asistentele care sunt în teren. Dacă erau făcute cele 95 de procente, nu apărea epidemia de rujeolă. Și nu mureau copii. La asta se referă planul acesta de 95%. Eu de exemplu, înainte de 89 vaccinam 100% copiii. Mobilizarea la vaccinare, educația pentru sănătate nu mai aparține de Minister. Nu se face destul, de asta vor să tragă la răspundere medicii. În momentul în care din 95% eu fac 60%, merit să fiu tras la răspundere. Dacă medicul are acoperire scrisă, semnătura părinților, e bine. Trebuie căutat de ce nu se mai îndeplinește acest 95%. Nu e recomandarea Ministerului, ci a OMS-ului. Eu să zicem dau un plan cuiva și nu-și face planul, e normal să îl trag la răspundere. Încă o dată, nu apăr Ministrul, ci viața oamenilor. Ministrul are dreptate în măsura în care nu se realizează acești parametri care sunt recomandarea OMS. Nu se întâmpla epidemia asta dacă erau cei 95% vaccinați”, a punctat Richard Florescu.

vaccinare

Vina e de sus în jos în problema vaccinării

Ca în orice problemă socială, și în cazul vaccinurilor se împute ”peștele” de la cap, adică de la Minister, dar nu sunt scutiți de orice responsabilitate nici medicii.

”Recomandarea Ministerului și a oricărei persoane de bună credință este să nu se îmbolnăvească cu forme grave copiii de rujeolă. Vina e de sus în jos. În primul rând, Ministerul că nu a achiziționat la timp, apoi medicii că nu au constrâns asistentele să cheme copiii. Vina e a tuturor ca să zic așa. Dar recomandarea OMS, care nu ține de Ministerul nostru, este să se vaccineze cel puțin 95%. Știu de făceam 100% înainte de 89, era o disciplină atunci, acum nu mai e și atunci cine e de vină? Cine e de vină, trebuie tras la răspundere. Când se vor face cei 95% nu va mai fi sancționat nimeni, eu vă garantez”, a concluzionat medicul Richard Florescu.

Un medic clujean îi adresează public o întrebare Ministrului

Fiindcă unii medici de familie nu se pot împăca defel cu situația, vor să se adreseze public Ministrului Sănătății. Pediatrul Emilia Coștiug îl întreabă pe Florian Bodog, prin intermediul Ziar de Cluj, în ce țară s-a putut obține acoperirea vaccinală optimă prin sancționarea medicilor.

”Nu avem vaccinuri, nu avem o campanie națională solidă. A fost înființat anul trecut un site desprevaccin.ro, o inițiativă a Ministerului Sănătății lăudabilă dar care nu s-a continuat. Noi am salutat această intenție, iar acum avem o cu totul altă reacție care nu este deloc constructivă. Pe lângă că nu avem vaccinuri, nu se găsesc în farmacii, este o mare problemă pe plan mondial legat de aprovizionarea cu vaccinuri. Dacă noi ca și stat nu suntem în stare să asigurăm această prevenție împotriva bolilor infecțioase ale copiilor, vedem ce se întâmplă: epidemiile bat la ușa noastră. 

Responsabilitatea, decizia finală aparține părintelui. Dar unde este rolul nostru? Să știm că părintele este informat corect. Pe acest aspect ar trebui să marjeze și Ministrul Sănătății. Chiar adresez public Ministrului nostru întrebarea: să ne dea exemplu concret în ce țară, prin sancționarea medicilor de familie , s-a obținut acoperire vaccinală de 95%? E un procent foarte mare. Există strategie la nivelul statelor americane prin care motivează medicii de familie să crească acoperirea vaccinală, să acorde mai mult timp și personal pentru asta. Noi ce facem? Pedepsim medicii de familie, le dăm mai multe munci birocratice și efectele nu sunt bune”, este opinia pediatrului Emilia Coștiug, care se luptă la fel ca și ceilalți medici să se încadreze în parametrii ceruți de OMS.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *