Anchete

Război între cadrele didactice de la o școala din Cluj. Un profesor face zeci de sesizări, iar colegii lui se simt terorizați!

La sfârșitul lunii mai, profesorul Cristian Moldovan de la Școala Poiana, din Turda, ne-a solicitat ajutorul să verificăm abuzuri comise de colegii săi. Potrivit acestuia, programele ”Frecvență Redusă” și ”A doua șansă”, pe care Școala Poiana le are, pentru persoanele condamnate la închisoare cu suspendare sau pentru persoane ce vor să își reia studiile, sunt un paravan pentru ca anumite cadre didactice și își suplimenteze veniturile.

„Să înțelegeți ce se întâmplă aici. De trei ani încoace, există cataloage fictive. Se fac cataloage cu copii ce sunt înscriși la învățământ cu ”frecvență redusă”, majoritatea rromi, aflați în perioada de probațiune. După ce se înscriu, aceștia pleacă din țară sau pur și simplu nu mai vin la cursuri. Vorbim de vreo 100 de oameni înscriși. Profesorii pun note false, fără să aibă o justificare la acestea. De la conducere ni se spune să nu consemnăm absențe, pentru ca respectivele clase să nu fie dizolvate. Așa se ajunge la situația că există persoane ce în clasa a VIII-a nu știu citi” ne-a explicat profesorul.

Cristian Moldovan are zeci de sesizări făcute către Inspectoratul Școlar Județean, prin care le solicita acestora să vină în control să vadă situația din Școala Poiana. La majoritatea dintre acestea i s-a răspuns că cele sesizate nu au fost depistate în urma controalelor efectuate.

Astfel, echipa NCN și Ziar de Cluj s-a deplasat la Școala Poiana din Turda, pentru a vedea cum decurge o zi școlară și ce probleme există cu prezența la cursuri și cu certurile dintre Cristian Moldovan și ceilalți colegii ai săi.

 

Directoarea: S-a verificat tot, nu s-a găsit nimic!

Prima persoană cu care am stat de vorbă în timpul vizitei la Școala Poiana a fost directoarea instituției, Daniela Pîrlea. Aceasta susține că există mai multe probleme cu profesorul Moldovan, încă dinainte ca ea să preia funcția.

„La fel a procedat și în perioada fostului director. A făcut sesizări despre colegi, că nu își fac treaba. A făcut plângere penală, au fost verificate documente și nu s-a găsit nimic. S-a discutat cu domnul profesor, atât colegii din Consiliul Profesoral cât și eu. I-am spus: ”Haide, implică-te, ajută-ne, avem o școală grea, ești profesor de limba română, avem un Cerc de Lectură, avem spațiu eliberat la bibliotecă, hai să facem un Cerc de Teatru, ce dorești”. Însă acesta a refuzat” explică directoarea Daniela Pîrlea.

Mai mult, când încercăm să abordăm subiectul cataloagelor fictive, femeia susține că nu există așa ceva și ne arată că la unul dintre controale, cel ce punea absențe în zilele în care nu avea ore este chiar profesorul care a formulat sesizările.

 

Profesorul cu sesizările

Mai mult, profesorul Moldovan susține că prezența record la un curs din cele două programe ”Frecvență Redusă” și ”A doua șansă” înseamnă maxim trei persoane. Acesta a făcut mai multe plângeri penale, la care nu a primit răspunsurile căutate.

 „Am sesizat Inspectoratul Școlar despre abuzurile din această Școală. Mi s-a cerut să nu consemnez absențe. Am făcut sesizări la DNA, DIICOT și Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, am numere de înregistrare și aștept un răspuns sau o reacție din partea acestora. În fața organelor de cercetare penală voi demonstra că eu am consemnat absențe, iar colegii mei nu. Preotul greco-catolic, Gheorghiu Florin, deși nu a participat niciodată la concursul de titularizare, lucrează de 12 ani în această școală și are ore de desen și de muzică, pentru ca să aibă cât mai multe rubrici unde să consemneze note și să nu consemneze absențe. Dacă Inspectoratul Școlar a văzut că am făcut sesizări reale trebuia să ia măsuri să mă apere, nu să mă lase să fiu abuzat în fiecare zi. Nu s-au luat măsuri. Dimpotrivă, din partea conducerii (școlii) și a ISJ au venit doar răzbunări. Spre exemplu am primit un calificativ diferit ca să nu pot obține o continuitate la Școala Samus.

Sunt diriginte la Clasa A doua Șansă – Băieți. Eu mai mult de trei persoane prezente la oră nu am văzut. Și acum trei ani, când era alt director am anunțat poliția că mi sa cerut să nu consemnez absențe și să mă prefac că elevii vin la școală” explică acesta.

 

 

Ce spun cei de la Inspectoratul Școlar

Adelhaida Cherecheș este inspectorul responsabil,  desemnat de ISJ, la Școala Poiana. Aceasta susține că în ultimele săptămâni, Cristian Moldovan a formulat peste 40 de sesizări și ca în afară de două cazuri semnalate, celelalte sunt neadevărate.

Cu toate acestea, când îl însoțim pe Moldovan la un curs pe care trebuia să îl aibă cu elevii de la A doua șansă și Frecvență Redusă, constatăm că există doar trei persoane prezente, care recunosc că nu își cunosc colegii de clasă și că nu vin la școală.

Iată o imagine cu o sală de curs din subsolul insituției: 

Mai mult, unul dintre aceștia spune că în repetate rânduri a fost trimis acasă de către alți profesori și că spre deosebire de alte școli, profesorii săi nu își manifestă interesul să facă ore de curs.

Deși s-a arătat deschis în timpul interviului și în timp ce l-am însoțit în clasa de curs, profesorul Cristian Moldovan a revenit cu mai multe telefoane și amenințări pentru ca identitatea lui, ca persoană care ne-a vorbit despre presupusele abateri sau infracțiuni comise de colegii lui, să fie protejată și că dorește să vadă articolul înainte de publicare. Atitudinea acestuia a fost una nepotrivită, încercând să intervină în redactarea materialului și să ”șantajeze” prin diferite afirmații răstălmăcite. Ceilalți profesori de la Școala Poiana au înaintat o plângere penală împotriva lui Cristian Moldovan, însă persoana care s-a ocupat de caz a decis clasarea acesteia, deoarece conflictele din interiorul instituției trebuie soluționate în comisii disciplinare și făceau obiectul legilor penale.

Șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Valentin Cuibus a declarat că în ultimele luni, toate școlile ce au în derulare programe cu frecvență redusă au fost verificate iar în unele situații, din cauza procentului ridicat de absențe, s-a decis ca din toamnă să fie dizolvate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *