Ravi Coltrane va canta la Cluj in februarie

O surpriza de proportii li se pregateste iubitorilor de jazz si nu numai din Cluj-Napoca: in 21 februarie 2015, la Casa de Cultura a Studentilor, va avea loc un concert extraordinar cu muzicianul de jazz Ravi Coltrane, fiul inegalabilului John Coltrane.

Evenimentul este organizat de Amprenta Advertising. 

“Instrumentist la saxofon tenor si saxofon sopran, sef de formaţie si compozitor, Ravi Coltrane este estimat printre cei mai de seama improvizatori ai momentului din generatia muzicienilor americani de gen”, precizeaza oficialii agentiei. 

Artistul s-a impus pe scena de jazz printr-un un talent iesit din comun, dar, dupa cum apreciaza organizatorii, in mod cert a contat si faptul ca este cel de al doilea fiu (celalalt fiind Oran Coltrane, de asemenea saxofonist) al veritabilului gigant al jazz-ului anilor ’50 – ’60 din veacul trecut, John Coltrane (1926-1967) si al apreciatei pianiste si organiste Alice Coltrane (1937-2007).

Concertul lui Ravi Coltrane la Cluj face parte din turneul european de promovare a albumului “Spirit Fiction” editat de celebra casa Blue Note Recors. Proiectul este propus de artist sub titulatura Ravi Coltrane Quartet, in cadrul caruia admirabilul saxofonist este completat de alti trei muzicieni de exceptie: David Virelles - pian, Dezron Douglas - bass si Johnathan Blake - baterie.

The Coltrane Quartet a urcat pe scena la Monterey Jazz Festival in 2001 si 2013, la Montreux Jazz Festival din Elveţia si Newport Jazz Festival in 2004, la Vienne Jazz Festival in 2005. Tot in 2005, in luna ianuarie, Ravi Coltrane a sustinut un turneu in India.

Ravi Coltrane s-a nascut la 6 august 1965 in Long Island, New York, dar crescut in Los Angeles. Prenumele sau a fost adoptat dupa acela al legendarului  instrumentist indian la sitar Ravi Shankar). Si-a petrecut copilaria intr-un ambient saturat de muzica (jazz, R&B, soul, muzica clasica etc.), a studiat in liceu clarinetul, dar incepind cu 1986 s-a concentrat asupra saxofonului ca student la Institute for the Arts din California. in perioada 1991-1993 Ravi Coltrane s-a alaturat celebrului baterist Elvin Jones (colaborator in anii ’60 al lui John Coltrane) in grupul acestuia numit „Jazz Machine”.

S-a stabilit la New York, colaborand cu interpreti de prim rang intre care bateristul Jack DeJohnnette, trompetistul Wallace Roney, pianistii Geri Allen, Kenny Barron, Joanne Brackeen, saxofonistii Joe Lovano si Steve Coleman (promotor al conceptului M-Base) –  cu acesta din urma colaborind la realizarea a nu mai putin de sase discuri. Dupa ce contribuise la aproape treizeci de seturi de inregistrari ca sideman pe langa alti muzicieni, Ravi Coltrane a realizat in 1998 propriul album ca lider, „Moving Pictures” (RCA Victor) urmat de alte doua, cele intitulate „From the Round Box” (2000, RCA Victor) si „Mad 6” aparut in 2002 sub sigla casei Sony Music.

In paralel, Ravi Coltrane si-a asumat rolul de trezorier/curator al familiei pentru materialele ramase in schiţe de la tatal sau, producind astfel, in 2002, cvadruplul album „Legacy”, in fapt un studiu tematic al carierei lui John Coltrane. A fost in acelasi an co-producatorul reeditarii de catre casa de discuri Verve, intr-o ediţie de lux, a lucrarii „A Love Supreme”. Ravi Coltrane a evoluat pe scena dar si in studio alaturi de pianistii McCoy Tyner, Herbie Hancock, saxofonistii Pharoah Sanders, Branford Marsalis, Michael Brecker, chitaristul Carlos Santana, bass-istii Stanley Clarke,  Christian McBride, bateristul Roy Haynes,

Biletele de intrare la evenimentul de la CCS au preturi cuprinse intre 85 si 145 lei, in functie de categorie, si pot fi achizitionate online de pe www.eventim.ro sau de la standurile de vanzare din Iulius Mall si de la sediul agentiei AMPRENTA (str. Octavian Goga, nr 42).

Pentru efortul de a aduce constant la Cluj artisti de renume, le spunem Jos Palaria! celor de la Amprenta Advertising. 

Adauga comentariu