Editorial

RĂUTATEA PĂMÂNTULUI

Dacă te uiți în spațiul public, țara asta pare mai nevorbită decât o femeie fără prietene. Fiecare cetățean se simte dator să împărtăsească păreri nesolicitate de nimeni. Pentru că suntem cetățeni europeni și avem dreptul la o părere! Știți cum e, părerile sunt ca găurile în fund – toată lumea are una.

Și intră ai mei pe facebook și împart păreri ca bărbații flori de 8 Martie. Fie că se pricep pe subiect, dar mai ales nu. Dar să nu lăsăm expertiza să strice o părere bună. Doar de aia au murit oameni la Revoluție, ca noi să putem emite acum păreri pe facebook despre ORICE!

Ultima avalanșă de păreri a fost pe subiectul desemnării Irinei Rimes ca ambasador al zilei Constantin Brâncuși. Cum și-a permis, dom’le Ministerul Culturii să o pună pe fătuca asta să îl reprezinte pe marele nostru sculptor? S-au terminat oamenii de valoare în țara asta? Chiar am ajuns să ne batem joc de simbolurile naționale?

Am găsit pe jos un joc de alba-neagra și m-am gândit să vi-l arăt și vouă. Alba e la Ministerul Culturii, care s-a gândit să iasă din tiparele rigide ale unei instituții a statului român și să facă o alegere nonconformistă. Neagra e la Irina Rimes, care, dacă tot s-a băgat pro bono în chestia asta, se putea documenta mai bine înainte de a vorbi cuvinte. Ca să nu ajungă să spună că nu știe foarte multe despre „domnul sculptor”.

În timp ce românii aruncă păreri pe facebook, statul face ce știe mai bine: stă la masa tăcerii și se uită ca vițelul la coloana infinitului. Casa în care s-a născut Constantin Brâncuși este în paragină, cum e, de altfel, toată țara asta. Nu văd de ce am restaura-o și am exploata-o turistic. Așa poate orice fraier, noi suntem doar discreți intelectual. Să zică mersi Brâncuși că l-am primit înapoi în țară! Auzi, să-i refacem casa, ați luat-o razna?

Vă reamintesc că statul a vrut să cumpere „Cumințenia Pământului” de la proprietarii privați care dețin opera, dar a eșuat. A vrut Guvernul să-i implice pe români în acest mare proiect național, dar nu s-au strâns banii necesari, așa că li s-au returnat donatorilor.

Că n-a găsit statul 5 milioane de euro într-un sertar, să ne facă cinste cu opera asta, e trist. Că românii nu s-au coalizat mai bine în, probabil, cel mai mare proiect național din ultimii ani, e și mai trist. Dar s-au coalizat la discuții pe facebook despre Irina Rimes.

Apropo de „Cumințenia Pământului”, opera nu a fost expusă de ziua lui Constantin Brâncuși, pentru că motive: „Au fost organizate proiecţii şi ceremonii de 40.000 de euro. Însă nu s-a gândit nimeni să expună și cea mai cunoscută sculptură a lui Brâncuși aflată în România: „Cuminţenia Pământului”.

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii: „Nu au reușit să ajungă la un acord cei din conducerea Muzeului de Artă cu deținătorii, știți foarte bine că acest obiect este în proprietate privată”.Conducerea Muzeului de Artă îl contrazice pe ministrul Culturii.

Directorul insituției spune că nici măcar nu s-a gândit să negocieze pentru expunerea „Cumințeniei pământului” la București.Liviu Constantinescu, directorul Muzeului de Artă: „Poate e și vina noastră, nici nu ne-am gândit la așa ceva, pentru că trebuiau consultați proprietarii. Acum e cam târziu să ne lamentăm. Poate la anul!”

Ăia de la Ministerul Culturii n-au găsit printr-un sertar 2000 de euro pentru asigurare, iar directorul Muzeului de Artă e absolut delicios: nu s-a gândit, domne, să expună cea mai cunoscută operă a sculptorului. Cum stătea el așa, în biroul lui, și se gândea la artă, dar gândul ăsta pur și simplu nu i-a străfulgerat creierul. Nu i-a trecut prin minte și aia e, ce ne tot lamentăm atâta!

Dar problema e că Irina Rimes a fost aleasă ambasadorul zilei Brâncuși.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *