Răsturnare de situație în cazul proxenetului Călin Man. Curtea de Apel Cluj îl eliberează din închisoare și suspendă pedeapsa

Afaceristul Călin Man, inculpat în dosarul Pești la Dej și condamnat pentru dare de mită în încercarea de a scăpa de dosarul respectiv, a fost eliberat astăzi prin decizia Curții de Apel Cluj care a transformat condamnarea la trei ani de închisoare cu executare în condamnare la doi ani de închisoare cu suspendare. 

Alexandru Rîșniță, avocatul său a formulat apel la sentința cu executare dată de Tribunalul Cluj, iar Curtea de Apel Cluj a admis cererea. Călin Man a stat în arest preventiv încă din toamnă, de la prima propunere a procurorilor de la DNA Cluj. La unul dintre termenele de judecată pentru prelungirea măsurii arestului, Man a fost plasat în arest la domiciliu, dar instanța superioară a revenit asupra deciziei și i-a menținut măsura privativă de libertate.

„ În baza art.421 pct.2 lit.a C.pr.pen. admite apelul declarat de inculpatul Man Augustin Călin - împotriva sentinţei penale nr.90 din 22.03.2021 a Tribunalului Cluj, pe care o desfiinţează în parte, sub aspectul individualizării judiciare a executării pedepsei aplicate inculpatului şi, pronunţând o nouă hotărâre, în aceste limite: În baza art. 91-92 C.pen. dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei rezultante de 2 ani închisoare aplicate inculpatului Man Augustin Călin - pe durata termenului de încercare de 4 ani.  Atrage atenţia inculpatului asupra dispoz. art.96 C.pen. privind cazurile de revocare a suspendării sub supraveghere a executării pedepsei ( dacă pe parcursul termenului de supraveghere, cu rea credinţă nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse de instanţă ori comite o nouă infracţiune). Deduce din durata pedepsei aplicate inculpatului, durata detenţiei preventive de la 27.10.2020 la 10 mai 2021. Constată încetată de drept măsura arestului preventiv şi dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului, dacă nu este arestat în altă cauză”, arată cei de la Curtea de Apel Cluj.  

Bărbatul era acuzat că ar fi încercat să dea mită unui ofițer judiciar și procurorului de caz din dosarul Peștii de la Dej, în care Man era inculpat pentru săvârșirea infracțiunii de proxenetism. DNA Cluj l-a trimis în judecată pe acesta în toamna anului trecut, iar pe 22 martie s-a pronunțat sentința de fond: condamnare la doi ani de închisoare cu executare. 

„În perioada septembrie – 20 octombrie 2020, inculpatul, față de care era dispusă măsura controlului judiciar într-un dosar penal în care era cercetat pentru proxenetism, ar fi promis ofițerului de poliție care-l ancheta suma de 15.000 euro din care o parte ar fi urmat să ajungă la procuror pentru ca în schimb să obțină soluția clasării în dosarul menționat”, au menționat anchetatorii. 

Reamintim că Man Augustin Călin a optat pentru procedura simplificată, recunoscând faptele prezentate în rechizitoriu.

Luni, 10 mai, Curtea de Apel a decis pedeapsa finală: doi ani de închisoare cu suspendare. În cazul în care acesta va fi trimis în judecată și condamnat în dosarul de proxenetism, suspendarea va fi anulată. 

Adauga comentariu