Răstunare de situație în cazul operațiunii SIAS: „Clujeanul s-a manifestat violent, a ignorat indicațiile polițiștilor și nu avea actele asupra sa”

La aproape 24 de ore de la incident, IPJ Cluj prezintă varianta de poveste rezultată din audierea echipajelor care l-au condus la secție pe clujeanul Grigore Florin Neag. Potrivit anchetatorilor, bărbatul a refuzat să se legitimeze și ulterior a susținut că nu are documentele asupra sa, motiv pentru care a fost condus la secție. Cu toate acestea, IPJ Cluj susține că cei de la SIAS nu au folosit forța pentru a-l conduce pe bărbat la secție, ba mai mult, clujeanul s-a luat la harță cu ei vorbind de ”polițiști cumpărați” și ”corupție”. 

Iată poziția IPJ Cluj: 

„Traficul în zona respectivă era blocat. Colegii au intervenit pentru a dirija traficul. Bărbatul în cauză avea mașina pe banda a 3-a și i s-a cerut să înainteze pentru decongestionarea traficului. În acel moment șoferul a ignorat indicațiile celor de la Rutieră și a mutat mașina pe estuarul de la intrarea în parking. Colegii de la Rutieră i-au cerut să se legitimeze însă acesta a refuzat. Între timp a făcut schimb de locuri cu soția și a inițiat un dialog cu limbaj violent. Echipajul SIAS se afla în zonă cu scopul menținerii liniștii publice în zona Târgului de Crăciun. Când aceștia s-au apropiat de colegii de la Rutieră, bărbatul s-a calmat și a precizat că nu are documentele asupra sa. Colegii de la Rutieră și cei de la SIAS l-au condus la sediul Poliției pentru a-i stabili identitatea. În cauză s-au aplicat două sancțiuni: pentru lipsa documentelor și pentru nerespectarea indicațiilor agenților de la Rutieră cu sancțiunea complementară de reținere a permisului pentru 60 de zile.

Polițiștii nu au folosit forța fizică în timpul incidentului. Percheziția corporală de la sediu a avut c scop stabilirea dacă șoferul are asupra sa documentele de identificare sau posibile arme albe. Ulterior, acesta a fost lăsat să plece” explică reprezentanții IPJ Cluj.

Întrebați cu privire la cele declarate de Neag Grigore Florin și martorul care se afla acolo, un cetățean din Târgu-Mureș, IPj Cluj susține că din declarațiile date de polițiști nu se confirmă loviturile aplicate mașinii sau agresarea fizică a clujeanului. Cu toate acestea: „Poliția Municipiului Cluj-Napoca și cei de la departamentul de Control Intern din cadrul IPJ Cluj au demarat o anchetă pentru a stabili dacă echipajele de la SIAS și de la Rutieră au respectat procedurile legale”, mai confirmă cei de la Biroul de Presă al IPJ Cluj.

Reamintim că aspectele relatate de clujean sunt confirmate și de un alt cetățean, martor la cele întâmplate. Vezi aici declarația martorului. 

In plus, in replică la cele afirmate de catre IPJ Cluj in apararea lucratorilor sai in teren, Florin Neag a revenit cu un comentariu care, practic, demonteaza aceste afirmatii, mai ales partea cu REFUZUL DE LEGITIMARE:

“sunt camere, sunt martori, se va cere conservarea continutului dupa ce va fi depusa plangerea... intr-un timp scurt de acum.. maine chiar, daca-mi permite timpul, dar imi voi face timp pentru asa ceva. Tot acolo se va vedea cum politistul in cauza verifica datele mele personale comunicate pe statie (nici vorba de refuz de legitimare) langa masina politiei, sau se va verifica istoricul acesteia si in continuare se va vedea comportamentul "trupelor speciale" daca a fost sau nu lovita masina si eu si sotia mea bruscati, respectiv mana-n gat si mainile la spate. Nici poveste de refuzul prezentarii actelor sau legitimarii… inca mi-a adus sotia buletinul la masina politie, dupa ce a intrat in parcare la nici 1 minut, inainte sa fiu dus la sectie...

Ba, mai mult, reactia mea "violenta" cum zic ei, s-a nascut inaintea interventiei SAS, in urma bruscarii noastre de catre "politist", vorbitului lui jignitor, urletelor polististului in cauza si al amenintarilor lui cu "arestul si catusele", moment in care s-a speriat fetita de comportamentul si urletele politistului, unde am inchis geamul, pentru ca urla si isi baga mana in masina si tragea disperat de clanta si de mine... abia dupa aceea au invervenit SIAS "specialii", vazand ca m-am baricadat in masina au inceput sa dea cu pumnii si sa urle "deschideti! politia!" ... "dau cu spray!", "va sparg geamul!"… chestii care se vor vedea pe camere! cat despre faptul ca nu recunosc amenintarile de pe masina si comportamentul violent al acestora, va fi sora cu "noi nu ne-am atins de masina...", lucru ce va fi demonstrat si vor fi prinsi cu minciunica, ar fi culmea sa spuna ca s-au purtat exemplar ... Lumea de acolo a vazut tot... camerele au vazut tot din nou... nu are rost sa ne mai amagim si sa ne luptam in declaratii ONLINE.”

 

Adauga comentariu