Diete

Raspunsul organismului la carbohidrati: insulina

Dupa ce a fost maruntita in stomac, mancarea se indreapta spre intestinul subtire, unde este absorbit prin milioane de vase capilare, ajungand in fluxul sanguin. Odata ajunsa acolo, se indreapta catre ficat si toate celelalte zone ale organismului, in vederea depozitarii sau eliminarii.

Carbohidratii din alimente contin zahar, sub o forma sau alta. Chiar si fainoasele nu reprezinta altceva decat lanturi de zaharuri; procesul de digestie rupe legaturile chimice pentru a pune moleculele de zahar la dispozitia organismului. Ceea ce ne preocupa pe noi este viteza cu care corpul nostru ajunge la zahar, viteza care nu este intotdeauna aceeasi.

Dupa ce zaharul a ajuns in sange, intra in functiune pancreasul; el detecteaza prezenta zaharului si produce suficienta insulina pentru a-l scoate din fluxul sanguin si a-l transporta catre organele care au nevoie de el sau a-l depozita pentru nevoile viitoare. La aceasta etapa, diabeticii au o problema: ei consuma aceleasi zaharuri ca toata lumea, dar din cauza insuficientei de insulina, aceastea raman in in fluxul sanguin. Insulina este “cheia” care descuie tesuturile si lasa zaharul sa patrunda.

Din fericire, pancreasul isi da seama de cata insulina este nevoie pentru a realiza acest proces. In cazul unei infuzii bruste de zahar, este necesara o cantitate apreciabila de insulina. Daca zaharul este absorbit lent, insulina este eliberata treptat.

Iata un lucru esential in ceea ce priveste obezitatea: zaharul care se absoarbe rapid este daunator; cel cu o absorbtie lenta este mai bun. Care este motivul? Cand zaharul este absorbit incet, nivelul zaharului din sange creste treptat si apoi scade treptat, pe masura ce insulina isi face treaba. Scaderea lenta a nivelului de zahar din sange se traduce prin pofte mai putin insistente de alti carbohidrati. Amintiti-va definitia hipoglicemiei active: senzatia de foame cauzata de scaderea nivelului de zahar din sange. Cand aceasta scadere este lenta, senzatia de foame este mai redusa.

Dar atunci cand detecteaza o crestere rapida a nivelului de zahar din sange, pancreasul pompeaza dintr-o data o cantitate mare de insulina. Ca urmare, nivelul de zahar scade brusc. Insulina si-a facut treaba putin prea bine; zaharul scade atat de mult, incat simtim nevoia de alti carbohidrati. Fireste, pentru a satisface atatea “reprize” de pofte, mancam mult mai mult decat e nevoie. Acest lucru duce la mai multa grasime, mai multa rezistenta la insulina, o foame mai puternica si crestere in greutate; e un cerc vicios.

Prin urmare, pentru a nu manca mai mult decat are organismul nevoie, putem folosi trei strategii:

Sa mancam alimente (si combinatii de alimente) care maresc treptat nivelul de zahar din sange;
Sa invatam sa anticipam hipoglicemia si s-o evitam, consumand gustari. Iata un detaliu esential: e nevoie de mult mai putina mancare pentru a preveni hipoglicemia decat pentru a o corecta;
Sa invatam ce alimente determina cresterea cea mai rapida a nivelului de zahar din sange. Dr. David Jenkins a conceput un mod de a evolua viteza si gradul in care o cantitate determinata de alimente mareste nivelul de zahar din sange. Aceasta scara a primit numele de indice glicemic. Lista curpinde majoritatea carbohidratilor, de la zahar de masa, bere (maltoza) si paine alba, la linte si spanac, preparatele pe baza de faina alba, orezul cu bobul decorticat, anumite fructe tropicale si leguminoase fainoase. Regele tuturor zaharurilor din sange, este maltoza din bere. Acum intelegeti de ce marii bautori de bere au o burta impresionanta. Cresterea rapida a nivelului de zahar din sange in urma consumului de bere stimuleaza productia de insulina, favorizand stocarea grasimii in jurul taliei.

Indicele glicemic al alimentelor devine tot mai cunoscut si mai folosit, dar legatura dintre carbohidrati si obezitate mai comporta un aspect esential. Trebuie sa retineti faptul ca gradul in care creste zaharul din sange nu depinde doar de indicele glicemic, ci si de cantitatea de alimente consumata. De exemplu, morcovii au un indice glicemic mare, dar densitatea carbohidratillor e relativ redusa. Prin urmare, va trebui sa mancati mai multi morcovi pentr a obtine aceeasi crestere a nivelului de zahar ca in urma consumului unei felii de paine alba.

Fibrele se afla pe lista factorilor ce incetinesc absorbtia zaharului si a fainoaselor, alturi de grasimi, proteine si aciditate. Ca sa nu ne ”imbatam cu carbohidrati”, fiecare masa trebuie sa contina, unul sau mai multe dintre aceste alimente. Alegand alimentele / combinatiile de alimente potrivite si luand gustari la momentul oportun, puteti sa preveniti hipoglicemia si, ca urmare, sa va controlati greutatea fara a fi nevoie sa va cenzurati poftele alimentare.
 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *