Ras, tuns si frezat. Jos palaria, domnilor Jozsi!

Frizerie. Doar atat scrie pe usa pe care, totusi, o mai deschid clientii. Fara reclame stralucitoare, fara firme fosforescente.
“Oamenii conteaza. Pentru asta vin, pentru oameni care stiu meserie”, spune domnul Ioan, care deschide usa de termopan si intra in frizerie pentru o tunsoare normala si, poate, o frectie din aia buna.
Doar usa e moderna, de termopan. Mobila, oglinzile si scaunele de frizerie pot fi cu usurinta piese de muzeu. Al unui muzeu al frizeriei de alta data, cu bun simt si cu tihna,  fara tunsori complicate si pretentii de stilist. Inauntru doi domni, trecuti de prima tinerete, te masoara din cap pana in picioare cu ochii mici si ageri. Nu sunt obisnuiti cu “straini”, mai toti clientii sunt de-ai casei. Chiar si asa te intampina cu un zambet larg de sub mustatile ingrijite. Ei sunt Jozsi Pal si Jozsi Gyorffy, cei doi frizeri. Jozsi Gyorffy, cel cu mustata mai alba, e scump la vorba. Ne inspecteaza de sub ochelari, dar nu e dispus sa impartaseasca multe.
“99% sunt clienti stabili, de ani de zile. Sunt zile cand sunt 3-4-5, sau poate niciunul”, ne spune acesta.
Colegul lui, insa, celalalt Jozsi, cu mustata grizonata, e mai vorbaret. Are si timp, primul client ii vine peste vreo ora.

Traditia de la Conti

De la el aflam povestea frizeriei, care acum e doar simplu “Frizerie” pentru ca nu a putut pastra numele “Continental”. Numele, ca si tineretea celor doi Jozsi, a ramas la Cooperativa.
“Aici, in locul asta (Piata Unirii 12, in gangul de la Ioan Bob), am deschis in 1999, cand s-a retrocedat casa de pe Napoca 7. 18 oameni am lucrat acolo, aici am venit sase”, isi aminteste barbatul. “Acum sunt rongy-uri (zdrente) acolo”, spune printre dinti celalalt Jozsi, si ne arunca o privire pe sub ochelari.
Au ramas patru si lucreaza in doua schimburi. Cele doua doamne, Aurelia Poputa si Viorica Janc,a au fost in tura de dimineata.
“Ne-am mutat de la vechea frizerie, ne-am facut o firma. Nu am putut sa punem tot numele Conti ca era deja luat, dar am pastrat traditia, modul de servire. Oamenii vin pentru ca sunt obisnuiti cu o servire, asa cum s-a servit pe vremuri”, spune Jozsi Pal.
Nu doar bunul simt si modul de lucru le-au adus de la vechea frizerie desfiintata de pe strada Napoca. De acolo e si mobilierul.
“Scaunul asta e din anii ’50 si e facut aici, la Cluj, la Cooperativa 21 Decembrie”, spune, mandru, mangaind spatarul scaunului de frizerie, Jozsi Pal.
Pe unul similar au stat “academicianul Daicoviciu cu fiul si nepotul”, Sigismund Toduta sau Rudi Palocsay.

“De Ziua Copilului mi-am luat un halat alb de frizer”

Si Florin Piersic se tundea la Continental. Pe vremea cand frizeria functiona chiar in hotel. Acolo si-a facut ucenicia si Jozsi Pal. Recunoaste ca nu prea i-a placut cartea si ca isi dorea sa fie chelner. Intamplarea a facut ca a ajuns frizer. Tatal lui ii aranjase o intalnire cu presedintele Cooperativei Solidaritatea.
“Am ajuns acolo, m-a intrebat daca vreau sa fiu frizer. Copil de 16 ani, ce stiam eu? I-am spus ca da. Mi-a spus sa ma prezint a doua zi la amiaza la lucru. Nu era luni, era o zi din timpul saptamanii, dar nu uit nici acum, ca era chiar 1 iunie, cand mi-am pus pentru prima data halatul alb de frizer si m-am dus ucenic la Conti”, a rememorat domnul Jozsi.
Acum are 60 de ani si regreta doar ca s-a micsorat “clientura”.
“Foarte multi ne-au parasit, au murit. In plus s-au deschis foarte multe frizerii, scolile scot frizeri pe banda rulanta, dupa trei luni le da diploma si nu stiu nimic. S-a micsorat clientura foarte mult”, marturiseste acesta, dar nu se descurajeaza pentru ca ii place meseria.
Se straduieste sa fie mereu pe placul clientilor. Solutia pentru frectie o aduce din Germania.
“Aici se gaseste doar la Vioris lotiune capilara, dar miroase prea puternic. Barbatilor nu le place asa, am pe cineva care imi aduce din Germania si e mult mai buna. Dupa frectie si uscare nu trebuie sa se simta mirosul decat foarte discret”, ne impartaseste din tainele meseriei.
Intre timp, ii soseste si clientul. Surprinzator, este un barbat tanar, de 30 si ceva de ani. Tanti Lenuta, cea care intretine curatenia, nu va matura azi doar par grizonat. Domnul Jozsi ii ia haina barbatului, o agata de cuier, dar nu inainte sa ii stranga mana si sa il intrebe de sanatate. Tanarul este si el client fidel, client care a ales bunul simt inaintea saloanelor cu fite. Este unul dintre zecile de clujeni care isi dau jos palaria in frizerie inaintea domnilor Jozsi. Si la propriu, si la figurat!

Comentarii

Scurtissime (24...

07.02.2013 07:01

[...] Ar trebui să dau și eu pe acolo. [...]

Adauga comentariu