Rares Bogdan, solutia de premier despre care nu se vorbeste in mod suspect in presa. Nu-l vrea Iohannis sau nu il vrea Ludovic Orban?

Surse din interiorul ciolaniadei care se desfasoara chiar in aceste momente ne spun ca negocierile dintre PNL, USR Plus si UDMR se afla intr-un impas major, tocmai din cauza incapatanarii lui Ludovic Orban de a insista sa ceara sefia Camerei Deputatilor, singura pozitie ce ii mai poate asigura angajament politic in fata partidului, dupa rusinea enorma traita de Orban, cand, la presiunile lui Dacian Ciolos, acesta a fost aruncat ca o masea stricata de la Palatul Victoria.

Va mai putem spune ca in aceste momente, sigur, nu ca nu ne-am fi asteptat, Florin Catu este aproape sigur sters de pe locul de pole position pe care il avea pentru fotoliul de premier. Inainte insa de a se stabili ce ministere vor ajunge in curtile partidelor din aceasta coalitie cu nabadai, nimeni nu s-a intrebat o chestiune: de ce nicio secunda, dar nicio secunda, nu a aparut in spatiul public vreo declaratie sau vreun zvon ori vreun articol de presa despre posibilitatea ca Rares Bogdan sa fie o varianta cu potential pentru postura de prim-ministru?!

Rares Bogdan este omul care l-a facut pe Orban premier si pe Iohannis mai linistit ca o sa ia sigur un al doilea mandat. Acum 2 ani, PNL era o trotineta prafuita care nu insemna mai nimic pentru electorat. Rares Bogdan este cel care a relansat partidul prin prestatiile sale de la Realitatea si, mai apoi, prin campania electorala desfasurata in fiecare oras important al Romaniei. Considerat soldat fidel al lui Iohannis, alaturi de Eduard Hellvig, seful SRI, Rares Bogdan ar fi trebuit sa fie prima alegere a lui Iohannis in aceste zile. Si, totusi, numele europarlamentarului a lipsit din toate listele, aparand maxim ca ministru al Internelor, pozitie misto, dar pe care, se pare, Rares Bogdan nu o prea vrea acum. 

S-a intamplat ceva intre Rares Bogdan si Iohannis, o "raceala", sau pur si simplu Iohannis este prost si uita ca se poate baza pe putini oameni in PNL, partid care tocmai i-a demonstrat acum cateva zile ca se poate intoarce oricand impotriva Cotroceniului, daca Presedintele Romaniei isi baga prea mult nasul in numiri?

Ludovic Orban a jucat o carte proasta in aceasta toamna. Iohannis ar trebui sa nu uite acest lucru. Si sa nu uite nici ca Orban a pierdut alegerile SI din calitatea de sef al campaniei electorale a PNL, facand rahatul praf, cu o campanie electorala slaba, cum doar PSD mai era in stare sa faca acum un an. 

Sa nu uite Iohannis precedentele scandaluri intre palate care au nenorocit pana la final imaginea presedintilor in functie. Daca motivul pentru care Rares Bogdan nu mai este o solutie pentru Iohannis ar fica clujeanul a avut cateva accese de independenta sau autoizolare politica fata de deciziile PNL sau ale presedintelui Romaniei, ei bine, sa fiu in locul lui Iohannis, as prefera oricand accese de independenta decat santajele lui Orban. Iohannis a fost prins in cursa lui Ludovic Orban, intinsa pervers de chitarist, si mai are foarte putin timp sa se extraga din lat.

Cu USR care joaca foarte dur, cu UDMR care e silent killer in negocieri, PNL se apropie tot mai mult de PNTCD-ul care, acum 24 de ani, parea ca stie ce face, dovedind pana la urma ca si-a batut joc de sansa primita din partea romanilor.

Adevarul e ca Ludovic Orban este cel care nu il vrea pe Rares Bogdan ca premier. Cumva, Orban, care este deja cu un picior in groapa istoriei, negociaza totul doar intr-un singur sens: spre sine. Nu accepta nimic, nu admite concesii, ignora paradigma negocierii. Iar asta e periculos chiar pentru Iohannis, fiindca Orban nu sta bine la capitolul loialitate si, intr-un viitor posibil, unul foarte apropiat, s-ar putea chiar sa ii arate degetul mijlociu presedintelui.

Rares Bogdan este singura solutie de premier cu potential pentru supravietuirea presedintelui Iohannis. Orban trebuie sa primeasca o contrapondere in partid, PNL nu poate sa spere la constructie cu un alt liberal la Victoria in acest moment, fiindca acum nu e despre constructie, ci despre a stinge incendii, despre a scoate tara din rahatul actual, despre nevoia cuiva indestul de coios care sa poata sa ii tina piept lui Ciolos si UDMR-ului in coalitie. 

Din punct de vedere politic, orice alta alegere va insemna inceputul sfarsitului pentru PNL.

 

Adauga comentariu