Raport internațional devastator: DNA şi SRI, puse la zid pentru falsificarea luptei anticorupţie

Politicienii români sunt implicaţi în reglări de conturi şi grave violări ale drepturilor omului, deghizate sub forma eforturilor anticorupţie, se arată într-un raport al think tank-ului The Henry Jackson Society, preluat de siteul evz.ro.

Documentul, care se numeşte Fighting Corruption with Con Tricks: Romania’s Assault on the Rule of Law („Luptând cu pungăşii împotriva corupţiei: asaltul României asupra statului de drept”), dezvăluie practici ce demonstrează continuitatea cu practicile comuniste.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), de pildă, este un participant activ în luptele politice şi există o strânsă legătură între cei vizaţi de acuzaţii şi interesele celor de la putere, se arată în raportul respectiv.

Astfel, prin intermediul DNA, politicienii pot exercita influenţe asupra unor funcţii-cheie şi pot dirija derularea anchetelor importante. În plus, se menţionează şi implicarea serviciilor secrete, care, împreună cu DNA, subminează independenţa justiţiei.

Cele mai importante dezvăluiri ale documentului dat publicităţii de The Henry Jackson Society privesc următoarele aspecte:

Există îngrijorări legate de faptul că serviciile secrete dirijează sub acoperire anchetele anti-corupţie. Totuşi, guvernul a refuzat să investigheze alegaţiile că serviciile secrete au infiltrat justiţia şi procuratura.

Au existat numeroase abuzuri juridice. Persoane arestate au fost plimbate prin faţa presei încătuşate, rude ale suspecţilor au fost ameninţate că vor fi inculpate, suspecţilor li s-a oferit imunitate pentru a implica alte persoane mai importante, iar dovezile s-au scurs sistematic în presă.

Principii fundamentale, consacrate de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, ca şi de Charta UE a Drepturilor Fundamentale, sunt violate în mod sistematic. Printre acestea, dreptul la un proces corect şi prezumţia de nevinovăţie.

După ce recomandă o intervenţie a Departamentului de Stat american, a Comisiei Europene şi a altor organisme internaţionale, raportul conchide:

„Liderii europeni s-au arătat extraordinar de naivi crezând declaraţiile României privind lupta împotriva corupţiei, aceasta a devenit ea însăşi o unealtă a corupţiei politice.

Există dovezi clare că anchetele sunt folosite pentru reglări politice de conturi, că procurorii acţionează în complicitate cu guvernul, că asupra judecătorilor se fac presiuni pentru a avea o rată ridicată a condamnărilor, că serviciile de informaţii interne, lucrând sub acoperire, manipulează sistemul judiciar şi că abuzurile în timpul proceselor au devenit obişnuinţă.

Ca urmare, standardele drepturilor omului sunt în mod regulat violate, inclusiv dreptul la un proces corect şi cel al prezumţiei de nevinovăţie.

Toleranţa Uniunii Europene faţă de România creează riscul cât se poate de real al unui autoritarism, în timp ce alte ţări înţeleg că asemenea campanii anticorupţie oferă acoperirea perfectă pentru nerespectarea standardelor democratice, care se presupune că ar trebui să fie liantul dintre toate ţările europene.”

The Henry Jackson Society este un think tank britanic, format din cadre ale Universităţii Cambridge. În 2011, întreaga echipă a unui alt think tank prestigios, Centre for Social Cohesion, s-a alăturat colegilor de la Henry Jackson.

Comentarii

Radu

06.01.2017 14:33

Raportul e disponibil in intregime la aceasta adresa http://henryjacksonsociety.org/wp-content/uploads/2017/01/Romania-paper.pdf . Nu face decat sa confirme ceea ce oamenii care gandesc stiu deja (nu si aceia ce prefera sa preia sloganurile "propagandei" cum e si numita in raport). Faptul ca lupta anticoruptie nu functioneaza si ca este de multe ori, din pacate, o arma politica, e demonstrat de ce se intampla in Cluj - avem numeroase situatii unde se vede coruptia din satelit, insa DNA doarme. Sau sa nu mai zic de tunurile de zeci sau sute de milioane de euro, precum Hidroelectrica sau ANRP, unde de asemenea e liniste si pace. Asta este, din pacate drumul spre o societate normala e lung si anevoios. Pacat insa ca reusim sa compromitem institutii de care Romania are nevoie pentru a ajunge la normalitatea la care speram cu totii. Iar credibilitatea institutiilor e fundamentala pentru un stat de drept.

adi

09.01.2017 09:25

teapa de la adamescu.societatea respectiva e doar o firma care a mai organizat simpozioane pt familia adamescu. ce usor ne luam dupa documente "explozive"penibil

Dna Teia

07.01.2017 15:18

Corect !
DNA doar "le arata pisica" pentru a putea sa isi savureze setea de putere in tihna...

Adauga comentariu