Rampa de gunoi de la Pata Rât a luat foc de 25 de ori într-un an și jumătate. Poliția doarme, nu a găsit niciun vinovat

Poliția din Cluj doarme în papucii statului. De mai bine de un an, la rampa temporară de deșeuri de la Pata Rât au loc, periodic, incendii, dar nu se știe nici acum cine sunt vinovații în cazul incendiilor care au fost provocate intenționat. Șefii Inspectoratului de Poliție Județean Cluj ridică din umeri și spun că nu au nicio persoană pe care să o poată acuza. Între timp, Boc bate câmpii și spune că din cauza romilor nu se poate face colectare selectivă în oraș, iar Tișe repetă aceeași poezie – că nu Consiliul Județean este vinovat pentru faptul că nu avem centru ecologic de deșeuri.

Situație ca la balamuc în Cluj-Napoca – gunoaiele orașului se adună pe o rampă temporară pentru că Centrul de Management Integrat al Deșeurilor nu este gata nici acum, la vreo 7 ani de la începerea lucrărilor. Și ca să fie și mai “psihică” situația, deșeurile de pe rampa temporară se aprind periodic (singure sau de către cineva), pompierii se luptă cu flăcările, declanșează anchete, Poliția intervine și declanșează la rândul său anchete, dar numai de formă pentru că nu a fost prins niciun vinovat. Autoritățile se mai adună din când în când la câte o penibilitate de comitet de urgență, unde vorbesc vorbe și cam atât. Ciclul se repetă în continuu, ca în bancurile cu nebuni care repetă aceleași acțiuni, fără nicio finalitate.

Ultimul incendiu a fost în noaptea de miercuri spre joi, când au ars gunoaie de pe o suprafață de 3.500 mp. Joi la prânz, prefectul Aurel Cherecheș i-a chemat la ședință pe membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și pe câțiva deputați. La această adunătură, unde s-a vorbit mult și fără rost, s-a prezentat bilanțul incendiilor de la rampă, din anii 2017 și 2018. Totalul este de 25.

“Despre incendiile de la Pata Rât din ultimii doi ani, vorbind strict de rampa de gunoi a RADP-ului, în anul 2017 au avut loc 22 de incendii doar pe rampa municipiului, din care în 11 dintre ele s-a constatat ca fiind situații de acte intenționate, 7 au fost situații de autoaprindere, iar 4 cazuri sunt cu alte cauze. În anul 2018, până în momentul de față avem trei incendii. Indiciile arată că ar fi vorba de o posibilă autoaprindere și la incendiul de azi noapte. S-au întocmit mai multe dosare penale, în 2016 un dosar penal, în 2017 trei dosare penale, iar în 2018 două dosare penale. Garda de Mediu Cluj a aplicat patru sancțiuni anul acesta în valoare totală de 195.000 lei”, a declarat, joi, Aurel Cherecheș, prefectul județului Cluj.

Când au fost întrebați dacă a fost găsit vreun vinovat, reprezentanții IPJ Cluj spun că dosarele sunt încă în lucru. Într-un an, nu a fost prins niciun vinovat.

“Dosarele sunt în lucru, nu avem, haideți ca să zic așa nu avem o persoană pe care să o putem acuza de ceva. Sunt în lucru, sunt în desfășurare, când vom avea un rezultat concret....”, a spus Constantin Ilea, inspectorul șef al IPJ Cluj.

Chit că nu prins niciun vinovat, șefii IPJ Cluj presupun că ar fi vorba despre locuitorii de la Pata Rât în cazul incendiului din noaptea de miercuri spre joi.

“Nu presupun o anumită intenție că cineva s-a dus acolo și a vrut să dea foc la rampa de gunoi. Sunt eliminate ipotezele autoincendierii. Atunci, fiind eliminate aceste ipoteze, rămâne mâna unui om care probabil, din verificările pe care le-am făcut noi, sunt tot acei cetățeni care locuiesc în proximitatea rampei de gunoi și care trăiesc din colectarea deșeurilor. Dosarele sunt în lucru. Nu avem o persoană pe care o putem acuza de ceva”, a mai spus șeful IPJ Cluj.

Deci, romii de la Pata Rât au pus focul, dacă ținem cont de afirmațiile reprezentanților autorităților.

Tot romii sunt de vină și pentru că nu se face colectare selectivă.

Boc a găsit vinovații pentru lipsa colectării selective a gunoaielor: romii care sunt aduși cu mașini, zilnic, din alte județe

Iar, în ceea ce privește CMID-ul, conducerea Consiliului Județean Cluj nu se consider vinovată cu nimic pentru întârzierile colosale.  

Isteriile lui Tișe la ședința de Consiliu Județean: sinecuriștii politici din PSD sunt vinovați de dezastrul de la Pata Rât. "Nu v-am văzut să vă smulgeți părul de pe cap, care mai aveți!", “Păi, eu am adus de acasă levigatul?”

Comentarii

mica

04.05.2018 14:27

e o vacă care face Calea Turzii și-și pune și fetițele la produs - nu-i așa @mica? Medicamentele, le-ai luat azi? nu credem.

Adauga comentariu