Rampa de gunoi clandestina din Floresti pare parasita. In urma au ramas doar gunoaie si un miros "imbietor"

Acum mai mult de o saptamana, Ziar de Cluj a sesizat aparitia unei gropi de gunoi clandestine la marginea comunei Floresti. Totul a inceput de la scandalul iscat in urma neridicarii gunoaielor menajere din Floresti timp de mai multe zile. La vremea respectiva, nici Horia Sulea, primarul comunei si nici reprezentantii firmei de salubritate Quatro Eco Salub nu au putut fi contactati pentru a infirma sau confirma daca acea groapa de gunoi apartine de Floresti, de firma de salubritate, sau daca macar e autorizata.

Intre timp, am trimis o sesizare scrisa catre Garda de Mediu, mai ales ca, din declaratiile luate anterior reprezentantilor institutiei, rezulta ca nu s-a autorizat nicio groapa de transfer sau de gunoi menajer in zona Floresti, in ultima perioada.

"Nu stiu daca se depoziteaza, nu cred ca pot sa depoziteze, nu au autorizatie pentru asa ceva, nu au niciun acord de mediu in acest sens. Deci, pentru asa ceva, trebuie o autorizatie de mediu de la APM. Poate vor sa faca o statie de transfer, nu stiu ce vor sa faca acolo. Pentru orice trebuie dat autorizatie, orice activitate. Trebuie avizata aceasta activitate, daca ea exista. Noi o sa trimitem o echipa in teren sa aflam despre ce e vorba", a declarat pentru Ziar de Cluj la inceputul lunii august, Marius Trita de la Garda de Mediu.

Saptamana a trecut, raspunsul Garzii de Mediu n-a mai venit, iar gunoaiele sunt inca acolo. La cateva zile de la sesizare, am revenit cu un telefon catre Garda de Mediu, pentru a vedea daca s-au efectuat controale in zona si care e situatia exacta. Din raspunsul acestora a reiesit faptul ca termenul legal pentru a se raspunde la solicitari e de 30 de zile (asta o stiam si noi) asa ca nu am avut de ales decat sa asteptam.

gunoi Floresti

Pentru a verifica, totusi, daca s-au luat ceva masuri in zona, ne-am deplasat in teren pentru a vedea cat de conform e acest spatiu de depozitare si cum arata acum, in asteptarea celor 30 de zile legale pentru un simplu raspuns.

La fata locului, zona pare parasita. In urma utilajelor grele a mai ramas doar un morman de gunoaie si un miros insuportabil. La ora la care reporterii s-au deplasat la fata locului, in zona nu era nicio activitate, asa ca nu putem sa ne dam seama daca cei care au depozitat gunoaie acolo s-au relocat in alta parte sau continua sa foloseasca terenul respectiv.

gunoi Floresti

Dupa cum se poate vedea din imagini, zoaiele scurse de la deseurile depozitate s-au infiltrat in sol. Nici macar ploile din ultima vreme n-au reusit sa le spele, din contra, au favorizat infiltrarea in sol - dupa parerea noastra avem de a face cu o poluare majora a zonei.

Am solicitat un nou punct de vedere Garzii de Mediu si, intr-un final, am reusit sa dam si de responsabilul de zona, domnul Costa Stanisav, care ne-a lamurit cu privire la multe aspecte ce tin de situatia delicata in care se afla mai multe comune din judet.

"Nu am acum toate informatiile pentru ca sunt pe teren. In momentul in care se constata ca exista o zona unde se depoziteaza neconform, se impun si masuri suplimentare. Asta pot sa va confirm ca s-au dat dispozitii si s-au luat masuri pentru eliminarea dezpozitarii neconforme de deseuri.

Problema de fond e ca (astfel de situatii - n.n.) vor aparea la toate Primariile din lipsa rampelor autorizate care din 2010 trebuia sa existe. Si atunci, deseurile se genereaza, vrem nu vrem. Faptul ca trebuia sa avem o rampa din 2010 asta trebuia sa o faca cei care o fac si nu o fac. Iar rezolvarea problemei asta e. Pe noi ne doare ca nimeni nu discuta despre rampa care trebuia sa fie si fiecare isi cauta solutii temporare care nu pot sa duca la foarte multe lucruri bune. Noi ne-am chinuit ca institutie, ani de zile, sa terminam cu toate rampele la nivel de comuna pentru ca fiecare avea o depozitare-doua. Acuma ne vedem pusi in fata faptului ca, probabil, munca noastra de ani de zile sa fi anulata pentru ca fiecare va cauta sa isi rezolve sub o forma sau alta problema depozitarilor in lipsa rampelor din judet. Se pot duce la alte rampe din alte judete dar cu niste costuri care pana la urma le suporta cetateanul.

Am semnat azi raspunsuri. Eu sunt in locul comisarului sef, dar am semnat azi niste raspunsuri legate de Floresti deci o sa va vina si dumneavoastra raspunsul scris. Daca bine stiu, chiar scrie in raspuns ca s-au luat masuri de golire si de eliminare a depozitelor, asta daca vorbim de aceeasi locatie.

Ramane sa vedem si ce se va intampla in continuare pentru ca deseurile se genereaza, vrand-nevrand. Ideea este asta: solutia si rezolvarea este rampa autorizata care de nu stiu cati ani se tot promite de institutii si nu se face. Este o problema a comunitatii care trebuie rezolvata. Sighisoara are de peste 10 ani rampa, Oradea are rampa, sunt orase in care s-a putut rezolva. La noi la Cluj, nu stiu de ce niciodata comunitatea nu isi poate rezolva mai nimic. Rezolvarea atunci va fi pentru ca in rest, vor fi sute de cazuri de acest gen pentru ca fiecare va fi disperat unde sa duca, cum sa duca. Asta e problema dureroasa. Nu se pune accent pe rampa noua si atunci apar scandaluri ca apar deseuri aici, acolo si asta e foarte rau pentru noi si pentru mediu in general.

Autorizarile de la mediu dureaza cateva luni si asta e calea legala. Nu putem grabi procesul. Legislatia e ambigua, ca asa e la noi.

Daca ati facut sesizarea mai demult va vine azi ca am semnat azi mai multe raspunsuri", a fost declaratia inlocuitorului comisarului sef de la Garda de Mediu

In aceste conditii, ramane sa asteptam raspunsul pentru a ne lamuri si cu aceasta problema. E de inteles ca lipsa unei gropi autorizate genereaza probleme acute pentru comunitate. Din pacate, neimplicarea si tergiversarea continua in rezolvarea rampei de gunoi ecologice, care s-ar putea sa devina crematoriu, afecteaza in primul rand mediul si in mod direct si pe noi, cetatenii.

Am fi inteles perfect daca primarul Horia Sulea sau reprezentantii firmei de salubritate ar fi explicat ca aceasta e singura solutie urgenta pentru rezolvarea deseurilor menajere in Floresti, insa modul in care au ales sa ascunda problemele, sa minta si sa se spele pe maini de orice responsabilitate e de blamat. Inca nu avem o confirmare oficiala ca cei direct implicati in poluarea de langa Floresti sunt autoritatile locale sau firma de salubritate, motiv pentru pentru care vom reveni in momentul in care vom avea o pozitie oficiala. Pana atunci, recomandam administratiilor locale sa mediteze la situatia delicata in care se afla zona metropilitana a Clujului, concluzionand ca necesitatea urgentarii rampei de gunoi e absolut imperioasa. 

Adauga comentariu