PORTRET

Raisa Giulia Ludoșan – fata dedicată trup și suflet salvării cățeilor ,,homeless” din Cluj

Raisa Giulia Ludoșan e o fată sufletistă a cărei pasiune pentru căței nu se limitează doar la a adopta unul în locuința proprie, ea transformându-și pasiunea în profesie, salvând câinii fără stăpân din Cluj și ,,frezându-i” pe ceilalți. Ea când nu salvează, frezează, la Ray’s Pet Salon, unde predă și cursuri de toaletaj canin. Și fiindcă asociațiile de protecția animalelor din Cluj sunt supraaglomerate, acțiunile de salvare a micilor suflete le face pe cont propriu, împreună doar cu un grup restrâns de iubitori de animale, ce vor să o ajute. E o fată sociabilă, tot timpul cu zâmbetul pe buze, plină de energie și de suflet, pentru că ceea ce face, deși îi ocupă tot timpul, e sufletul ei.

De la tehnică dentară la toaletaj canin

Raisa e din Zalău și a venit la Cluj la 19 ani, la Facultatea de Medicină, la Tehnică Dentară. A terminat această specializare și, fiindcă nu îi plăcea și nu era ceea ce își dorea să facă în viață, după ce a lucrat în domeniu pentru doar câteva luni, s-a decis să se reprofileze:

,,Am zis că prefer să nu lucrez numai chiar pentru bani, plus că și acolo e muncă de dimineața până seara și dacă nu îți place, atunci nu… și am luat-o chiar de la zero.”

Pasiunea pentru căței a avut-o de când era mică. În copilărie, pe lângă propriul câine, îi aduna și pe toți ceilalți de pe stradă, și până îi ajungeau părinții acasă reușea să aibă ,,pe fiecare etaj câte unul, într-o cutie”, strângând toți câinii vagabonzi la ea în bloc.
În facultate și-a continuat preocupările filantropice canine și aduna de pe la cămine mâncarea rămasă de la studenți, pentru câinii pe care îi hrănea.
După ce a renunțat la ideea tehnicii dentare și a mai lucrat în câteva locuri ca PR, s-a angajat la o pensiune canină unde avea grijă de aproape 50 de câini. Pensiunea respectivă colabora cu o asociație suedeză, ce trimitea maidanezi spre adopție, Dinas Ark, pentru care a ajuns mai apoi să lucreze:

,,Am lucrat și pentru ei o jumătate de an, mă ocupam de acte, de pașapoarte, duceam câinii la sterilizare, îi salvam de pe stradă, îi promovam și îi trimiteam spre familii din Suedia. Și acum am trimis tot așa, prin Germania – ei nu au câini pe stradă, numai în adăposturi, plus că e foarte fain pentru ei sa ia un câine din-ăsta, dintr-o țară mai puțin favorizată, și să îl salveze, și sunt convinsă că și pentru ei e un plus, pentru felul în care îi vede lumea. Eu trimit câțiva, un  număr de 3-4 câini, o dată la două-trei luni.”

Lucrând la această asociație, Raisa a început să se priceapă tot mai bine la ce înseamnă să te ocupi de salvarea unui câine comunitar, apoi a urmat cursul de toaletaj canin, pe care îl și predă deja de doi ani de zile.

Prima dubiță din România de toaletaj canin la domiciliu

Pe lângă cursuri și toaletajul canin, pe care le face la Ray’s Pet Salon, Raisa mai are și prima dubiță din România – salon de toaletaj canin la domiciliu. Salonul mobil îl folosește mai mult în sezonul cald, iar iarna face toaletajul cățeilor la salon. Deplasarea la domiciliul clientului este gratuită și, în caz de nevoie, merge și cu medicul veterinar, Ana-Maria Pop, prietena ei cea mai bună.

,,În afară de asta salvez tot ce prind de pe stradă”, spune Raisa, ,,ce văd că sunt chiar cazuri urgente, nu fac parte din nicio organizație, dar colaborez cu asociațiile din Cluj. Mă ajută și asociațiile și pun pentru adopție prin mai multe asociații, dar mă descurc singură și mai am prieteni care mă ajută.”

Asociațiile sunt mult prea aglomerate, sau mult prea pline și nu mai fac față

Raisa a fost motivată în a salva pe cont propriu câinii maidanezi și de faptul că asociațiile sunt mult prea aglomerate, sau mult prea pline și nu mai fac față:

,,În Cluj sunt vreo 4-5 asociații, eu colaborez cu Nuca. Toți sunt aglomerați și au nevoie de orice ajutor se poate și în momentul în care am văzut că nu mai fac față nici ei și nu mai au unde să îi adăpostească, atunci am început și eu să îi iau. De-asta nu cer ajutor de la asociații, pentru că ei au deja unde să dea și de-asta prefer să mă descurc eu cu încă 10-15 oameni care vor să mă ajute.”

Salvarea cățeilor este pentru Raisa o preocupare constantă, 24/24, 7/7. Chiar și cu cursanții ei, neavând într-o zi ce să tundă, fiindcă nu venise programarea, au salvat un câine părăsit din zona salonului, pe care l-au tuns, l-au ,,bibilit”, l-au spălat, iar acum e la ea în îngrijire, urmând să plece în două săptămâni spre o familie din Germania.

Până acum tot ceea ce a făcut pentru salvarea patrupedelor a fost pe cheltuiala proprie, primind doar mici donații, pentru mâncare. În timp, dacă nu îi ia nicio asociație, câinii sunt luați de ecarisaj, explică Raisa, ,,și în ecarisaj condițiile nu sunt cele mai bune, și de acolo, ori stau foarte mult în ecarisaj, ori îi adoptă cineva, de obicei asociațiile”. La rândul ei, Raisa ia câini și din ecarisaj, ultimul caz fiind un cățel de vreo 4 luni, călcat de mașină, cu piciorul rupt, pe care l-a luat, l-a dus la operat, iar acum va pleca peste 3 săptămâni spre familia care l-a adoptat.

,,Situația cu câinii din Cluj e ok”, spune Raisa, ,,față de celelalte orașe din România stăm bine, dar și aici sunt o grămadă de salvat”. Ea și-a cumpărat o căsuță mică în Apahida, spre Câmpenești, și acolo are momentan 12 căței, dintre care 6 vor pleca în curând în Germania, spre adopție, iar 4 sunt ai ei.

,,Împreună salvăm câinii din adăpost!”

Din decembrie 2014 a făcut și un grup pe Facebook, ,,Împreună salvăm câinii din adăpost!”, și a început să primească donații de la câțiva oameni, încă puțini – mâncare, o căsuță de căței și ,,deocamdată și ceva ajutor material, bani”. Pe pagină este și un cont unde doritorii pot dona și tot acolo se mai găsesc și poze cu toți câinii – înainte și după, sau în timp ce sunt în îngrijirea Raisei.

,,Am înființat acest grup pentru ca împreună, să punem mână de la mână pentru a salva un câine din ecarisaj. Lunar sau mai des, voi posta poze cu cazuri urgente din ecarisaj. Vom alege împreună un cățel pe care să îl scoatem, vaccinăm, microcipăm, tratăm și cazăm la pensiune. Apoi îl vom promova fiecare până îi găsim un stăpân. Cine dorește să mă ajute financiar sau cu mâncare (orice contează), să mă contacteze. Vă mulțumesc!”, este descrierea grupului.

Câțiva lei pentru căței

Iubitorii de animale pot astfel da câțiva lei pentru căței, fiindcă orice ajutor este binevenit pentru a pune patrupedele pe toate cele patru picioare și pentru a îi pregăti de plecarea spre o familie adoptivă:

,,Suntem doar două persoane care ne ocupăm de tot: hrană, transport, vaccinuri, cipuri, sterilizări, acte. Pe lângă munca noastră zilnică… Asociațiile sunt pline până peste cap și nu pot face față la atâtea urgențe. Orice leuț, foster, kilogram de mâncare, pătură sau gând bun ne ajută”, spune Raisa, fata cu suflet bun, care își dedică tot timpul profesional și liber pentru salvarea prietenilor săi de suflet: ,,Când nu salvez, tund, și când nu tund, salvez. Atâta fac, și predau, și cam atât…”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *