Răfuială politică sau ilegalități pe bune?

Un raport întocmit de o comisie din cadrul Consiliului Județean Cluj arată că la nivelul  Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj a avut loc o detunare de fonduri și s-au făcut angajări în mod ilegal.

Războiul dintre șeful Consiliului Județean Cluj și al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Cluj nu este de azi, de ieri. Cât este doar o răfuială politică și cât este adevăr în acest scandal? Este o întrebare al cărei răspuns rămâne la latitudinea fiecăruia sau un răspuns care s-ar putea să îl avem după ce se va face o anchetă pe bune, nu doar în interior.

Dincolo de lupta cu iz politic, neregulile cu privire la activitatea lui Daniel Tămaș (directorul DGASPC Cluj) pe care Alin Tișe (președintele forului județean) le-a făcut publice sunt grave și scot la iveală sforile care se trag în instituțiile de stat, arată cum este uneori cheltuit banul public în mod ilegal și cum se fac angajări pe anumite posturi, deși candidații pică cu succes concursul.  

Raport pe 120 de pagini

O comisie de disciplină din cadrul Consiliului Județean Cluj arată că Daniel Tămaș a cheltuit fondurile instituției în alte scopuri și a angajat persoane în cadrul DGASPC fără ca acestea să promoveze concursurile organizate pe post. A fost întocmit un raport detaliat, pe 120 de pagini. Pe baza acestuia, în ședința extraordinară de Consiliu Județean din 3 februarie 2017, consilierii județeni au votat un proiect de hotărâre care prevede sancționarea disciplinară a directorului DGASPC, Daniel Tămaș.


“Decizia forului administrativ județean vine ca urmare a cercetării administrative întreprinse în acest sens de o comisie de disciplină constituită, potrivit legii, în cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Judetean Cluj, comisie care a propus sancţionarea disciplinară a domnului director Claudiu Daniel Tămaș cu sancţiunea prevăzută de art. 77 alin. 3 lit. b) din Legea nr. 188/1999, respectiv diminuarea drepturilor salariale cu 20% pe o perioadă de 3 luni. Sancțiunea vine ca urmare a unei serii de abateri disciplinare constatate în exercitarea funcției de director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj, respectiv cea de neglijență repetată în rezolvarea lucrărilor și încălcarea prevederilor legale referitoare la îndatoriri, conform constatărilor expuse în Raportul Comisiei de disciplină”, arată conducerea Consiliului Județean Cluj.

Tișe vorbește despre fapte penale

Potrivit conducerii forului județean, Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca ar urma să îl cerceteze pe Daniel Tămaș. „Consiliul Județean Cluj a aprobat azi (vineri 3 februarie – n.r.) sancționarea directorului DGASPC Cluj, Claudiu Tămaș, pentru abateri repetate. Comisia de disciplină a constatat că dintre cele peste 70 de fapte, 50 sunt penale, adică mult mai grave decât cele disciplinare. Acest lucru este extrem de grav, deoarece abaterile disciplinare sunt puține în raport cu toate faptele comise. Pentru faptele de natură penală Comisia de disciplină nu s-a putut pronunța ci a transmis plângeri penale. Cu alte cuvinte este extrem de grav că timp de trei ani aceste lucruri nu au fost stopate. Astăzi este un prim pas. Urmează ca pe măsură ce procedurile se vor înfăptui să venim în fața plenului”, a declarat Alin Tișe.

Daniel Tămaș: „Politicul întotdeauna va învinge legea”

Directorul DGASPC Cluj a precizat că va oferi Parchetului toate informațiile legate de acuzele care i se aduc. „În ultimele șapte luni, în multitudinea de fapte pe care, prin comunicate de presă, domnul președinte le enumeră, sunt extrem de mulțumit că au rămas doar trei, fapte care din punctul meu de vedere sunt foarte ușor de probat în instanță pentru că până la urmă dreptul meu de a mă apăra va fi instanța de judecată. În același timp, voi sta la dispoziția Parchetului pentru orice fel de date și informații legate de acuzațiile care mi se aduc. În rest, vă pot spune doar că după 18 ani de muncă în această instituție și 15 ani în funcție de conducere, mă văd pus în situația de a fi sancționat într-o cauză extrem de suspectă cu votul consilierilor județeni extrem de bine pus la punct. Încă o dată se adeverește faptul că politicul întotdeauna va învinge legea și respectarea legii, mai ales munca bună pe care noi am făcut-o în cadrul instituției”, a afirmat Daniel Tămaș.

Șeful DGASPC spune că toate contractele sunt legale

Directorul DGASPC Cluj subliniază că toate contractele despre care se arată în raport că au fost încheiate ilegal sunt de fapt legale și nu există niciun prejudiciu. „Dacă citiți cu atenție acel raport veți constata că sunt foarte multe inadveretențe. Acele fapte penale de care domnul președinte vorbește trebuie, în primul rând, probate de parchet. Nu cunosc la care fapte se referă dânsul. Dacă e vorba de acele contracte, vreau să vă spun că sunt cu totul liniștit, sunt legale, începând de la modalitatea de atribuire a contractelor, a cheltuirii banului public și mai ales a eventualelor prejudicii pe care dânsul le reclamă. În urma tuturor verificărilor nu s-a stabilit niciun prejudiciu, zero prejudiciu la toate lucrările pe care noi le-am avut”, a explicat Daniel Tămaș.

Cum comentează acuzele de angajări ilegale

În raportul întocmit de Comisia de disciplină din cadrul Consiliului Județean sunt evidențiate și nereguli legate de angajări.

„Din păcate este o chestiune pe care domnul președinte o avansează în mod eronat sau în mod voit pentru intoxicarea opiniei publice. La toate concursurile pe care dânsul le exemplifică eu nu am făcut parte din nicio comisie de concurs, aceste concursuri au fost făcute în perioada de dinainte de a veni eu director, unele au fost în anii 2013-2014. Eu, ca director am obligația de a semna contractul individual de muncă, iar răspunderea pentru ceea ce s-a întâmplat în aceste comisii de concurs, a rezultatelor, a modului în care au venit aceste referate de aprobare revin serviciilor de specialitate. Deci, eu nu am competența de a verifica la concurs cine face subiectele, modul de corectare, barem. Aceste chestiuni cu concursurile nu au putut fi verificate în cadrul comisiei de disciplină.
Am făcut multe verificări și pentru perioada 2008-2012 și am constatat o serie de ilegalități făcute la acele concursuri. Unul dintre concursurile din 2011 sau angajări din mandatul domnului președinte se referea la o doamnă care a demisionat în luna ianuarie din cadrul DGASPC”, a spus Daniel Tămaș.

Ce scrie în raportul de 120 de pagini

Printre faptele reținute în raportul comisiei de disciplină din Consiliul Județean se numără:
-utilizarea fondurilor alocate de Județul Cluj pentru hrana persoanelor asistate în vederea asigurării hranei angajaților propii ai DGASPC și angajaților unor societăți cu care instituția avea relații contractuale;
-utilizarea imobilului situat în municipiul Cluj-Napoca, strada Padin nr. 20, județul Cluj contrar prevederilor legale și în alt scop decât cel pentru care a fost primit în administrare;
-plata cheltuielilor aferente utilităților consumate de angajați pentru folosința imobilului situat în municipiul Cluj-Napoca, strada Padin nr. 20, județul Cluj, din bugetul DGASPC, contrar prevederilor legale;
-contractare și execuție lucrări de reabilitare a sediului central al DGASPC (clădirea principală), situat în municipiul Cluj-Napoca, strada G-ral Eremia Grigorescu nr. 37-39 Cluj-Napoca, contrar prevederilor legale(cinci contracte);
- contractare și execuție lucrări de reabilitare a sediului Centrului de Primire a Copilului în Regim de Urgență Gavroche, situat în  municipiul Cluj-Napoca, strada G-ral Eremia Grigorescu nr. 37-39 Cluj-Napoca contrar prevederilor legale (patru contracte);
-contractare și execuție lucrări de reabilitare a clădirii administrative de birouri, corp F a DGASPC situat în  municipiul Cluj-Napoca, strada G-ral Eremia Grigorescu nr. 37-39 Cluj-Napoca contrar prevederilor legale (opt contracte);
-contractare și execuție lucrări de reabilitare a clădirii atelier/garaj, situată în  municipiul Cluj-Napoca, strada G-ral Eremia Grigorescu nr. 37-39 Cluj-Napoca contrar prevederilor legale (două contracte);
-ocuparea unei funcții contractuale fără ca persoanele să fi promovat concursul la care au participat: un post de inspector de specialitate (psiholog) – 4 persoane, supraveghetor de noapte – 3 persoane, infirmier – 3 persoane, educator, inspector specialitate, muncitor calificat, bucătar;
-promovarea unui angajat fără respectarea prevederilor legale.

Comentarii

angajat !!!!!1

20.02.2017 13:16

tamas tie nu ti-e rusine sa minti?? 98% DINTRE ANGAJARILE PE CARE TU LE+AI FACUT SUNT TRUCATE.  SPUN TU, PT CA TU ISUTI AI PUS COMISII , IN CARE ERAU ACEESI OAMENI, CARE AVEAU DE LA TINE CASTIGATORUL. CHIAR MINTI FARA JENA!!!!. VREI SA LUAM FIECARE ANGAJAT DE CATRE TINE SI SA SPUNEM CARE E AMANTA, FIICA, IUBITA, NEPOATA, SOTIA , CUNOSTINTA CUIVA PE CARE TU II SERVESTI??  DOMNULE PRESEDINTE TISE , MERGETI  LA JUCU SA VEDETI CE BATAIE DE JOC E ACOLO. COPII NESUPRAVEGHEATI, PERSONAL UMILIT IN CENTRE SI IN TOATA DIRECTIA, ADULTI NESUPRAVEGHEATI IN CENTRE....DE CATRE OAMENII DE CASA A+I ACESTUI DIRECTOR. OAMENII SUNT STRESATI, NEDREPTATITI DE CATRE ACEST ...,,DIRECTOR,, SI PLEACA. SI VOR PLECA. POATE VOR RAMANE CEI 5 DIRECTORI SI VOR LUCRA EI.....MARE PACAT!!!

Are dreptate

21.02.2017 14:17

Are dreptate Tamas ca politicul intotdeauna va invinge legea. Chiar si el tot politic a fost pus.

Adauga comentariu