Raed Arafat si Dan Vasile Gorgan - "baietii destepti" din sistemul de Urgenta

Niste familii se pregatesc sa isi inmormanteze mortii, niste medici ii multumesc lui Dumnezeu ca au scapat cu viata din accidentul aviatic de la Cluj.

Un asemenea eveniment are insa insemnatatea lui. Doar sacrificiul uman al celor decedati poate reporni morisca intrebarilor grele despre sistemul medical romanesc, care nu se reformeaza nici pace de 25 de ani. Abia acum o ancheta jurnalistica are valoare, caci poate deschide si mai mult mintea opiniei publice furioase.

Au murit doi oameni ce incercau sa salveze vieti. Unii cauta vinovati, altii cer demisii. Eu mi-am propus sa va spun inca o data o poveste veche. Mi-am adus aminte de ea pe 7 ianuarie, citind o stire aparent banala: un Mitsubishi a ajuns sub remorca unui TIR, in urma unui accident produs in zona Metro din comuna clujeana Floresti. Soferul a scapat ca prin minune, desi masina sa, o bomba pe roti, cu caracteristici de masina de raliu, a fost pur si simplu decopertata in urma accidentului.

Soferul de pe Mitsubishi era un om de afaceri, Dan Vasile Gorgan, directorul firmei Deltamed, o firma-minune care a vandut pana acum catre ministerul Sanatatii peste 1300 de ambulante si care castiga licitatii pe banda rulanta in intreaga Romanie.

Din fericire, Gorgan nu a fost nevoit sa foloseasca ambulantele pe care el le-a livrat. Norocul lui!

Dar Gorgan si, asa cum voi arata mai jos, prietenul sau, Raed Arafat, sfantul neprihanit al sistemului de urgenta, sunt actorii unei mascarade incredibile pe bani publici. Scotand in fata argumentul de necontestat ca Romania trebuie umpluta de ambulante pentru a imbunatati timpii de reactie in caz de urgenta, Arafat l-a umplut pe amicul sau, Dan Vasile Gorgan, de zeci de milioane de euro.

Arafat este presedinte al Fundatiei pentru SMURD si presedinte al Societatii de Medicina de Urgenta si Catastrofa din Romania (SMUCR). Aceste entitati au avut relatii de afaceri cu Vasile Gorgan, patronul firmei Deltamed SRL din Cluj, care a furnizat peste 1.200 de ambulante Ministerului Sanatatii, dar care a si facut donatii de peste doua milioane de lei celor doua fundatii mentionate mai sus.

Raed Afarat a fost acuzat ca a facut parte din comisiile de licitatie formate la nivelul Ministerului Sanatatii pentru achizitionarea ambulantelor de la firma Deltamed SRL. In aceasta situatie, Raed Arafat ar fi putut fi incadrat la infractiunea de conflict de interese. Potrivit Codului Penal, prin conflict de interese se intelege “fapta unui functionar public care in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luara unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani“.

Fundatia pentru SMURD are sediul la Targu Mures si a devenit cunoscuta dupa campania de presa prin care romanii erau indemnati sa directioneze doi la suta din impozitul pe profit in conturile acesteia.

Raed Arafat a inceput sa figureze din anul 2011 pe statul de plata a Fundatiei pentru SMURD, iar, potrivit evidentelor fiscale, in perioada martie - august, a castigat lunar suma de 13.125 lei. La acea vreme, medicul a refuzat sa faca orice comentariu pe aceasta tema.

Interesant este ca omul de afaceri, Vasile Gorgan, care a castigat contracte grele cu Ministerul Sanatatii, a donat sume importante catre Fundatia pentru SMURD:

2008 - Deltamed SRL are o relatie de afaceri cu Fundatia pentru SMURD servicii in valoare de 433.000 lei; 

2009 - Deltamed SRL are o relatie de afaceri cu Fundatia pentru SMURD servicii in valoare de 1.1 milioane lei; 

2010 - Deltamed SRL are o relatie de afacericu Fundatia pentru SMURD servicii in valoare de 470.000 lei.

Si Societatea de Medicina de Urgenta si Catastrofa din Romania (SMUCR), patronata tot de medicul palestinian, a primit bani de la societatea Deltamed SRL. Suma incasata in 2007 se ridica la 882.000 lei.

Activitatea SMUCR Targu Mures, patronata de Raed Arafat este strans legata de activitatea Fundatiei pentru SMURD. In luna august 2011, cele doua entitati au emis un comunicat de presa comun prin care anuntat ca “vor sponsoriza participarea unui numar de 80-100 de persoane la cel de-al Vl-lea Congres Mediteranian de Medicina de Urgenta“, care s-a desfasurat in perioada 10-14 septembrie 2011, in Grecia.

 

Procurorii pot decide daca este legal. Eu pot sa spun doar ca e imoral

 

Il acuz pe Raed Arafat ca a patronat, de la inaltimea functiei sale "modeste" din Ministerul Sanatatii, crearea unui sistem ce mimeaza transparenta, dar, e perfect legal, s-a pus chezas in fata opiniei publice pentru a ajuta la crearea unui "baiat destept" in sistemul de Urgenta romanesc.

Si Raed Arafat e un "baiat destept". Chiar daca sunteti obisnuiti de presa sa credeti ca un "baiat destept" e ala care face milioanele de euro din banul public, eu cred ca "destept" e si cel care se "ingrijeste" de crearea mediului propice pentru tunuri.

O sa demonstrez in cele ce urmeaza ca Raed Arafat si-a favorizat un amic vechi de 20 de ani, legitimand un sistem incredibil de ingenios, de legal si de eficient prin care SC Deltamed SRL din Cluj, firma prietenului sau din studentie, Dan Vasile Gorgana castigat pe tava contracte de zeci de milioane de euro din licitatii, furnizand sute de ambulante si de "proiecte speciale" catre SMURD.

Pentru aceasta ancheta, pe care am mai publicat-o pe blog acum doi ani (nu mai aveam Citynews-ul), am muncit aproape o saptamana. Am discutat cu firme care au pierdut constant licitatii in fata Deltamed, am consultat insideri din sistemul de urgenta, am vorbit cu un ofiter dintr-un serviciu secret, cu un celebru avocat de penal, cu oameni din Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta din Bucuresti si Cluj, cu un oficial din apropierea subsecretarului de stat Raed Arafat, cu un om important din anturajul acestuia. Iata ce am aflat.

 

Asta seara, licitam in... familie!

 

Pana si tabloidul Cancan, mai degraba atent la pipite siliconate si playboy autohtoni, s-a simtit dator sa puncteze intr-un articol din noiembrie 2011 ca, la finele anului ce tocmai s-a incheiat, Raed Arafat a facut achizitii-record din vistieria statului - 80 de milioane de lei dintr-o lovitura - pentru 236 de ambulante oferite de doua companii "campioane" la achizitii din bani publici: Porsche Romania si Deltamed SRL Cluj.

Ambulantele au fost achizitionate in baza unui contract-cadru care se deruleaza pe o perioada de patru ani si prin care castigatorii urmau sa livreze intre 800 si 1000 de ambulante cu care sa se doteze statiile SMURD si serviciile de profil subordonate Ministerului de Interne.

Cancan a gresit un pic, dar se iarta, numai daca te uitai cu atentie la istoricul licitatiei ai fi putut afla ca acest contract-cadru nu a fost castigat de doua firme, ci de 3: Porsche Romania, Deltamed SRL Cluj si Dlouhy Gmbh, o firma austriaca cu o experienta considerabila, peste 135 de ani in productia de ambulante.

In fapt, cele 3 companii sunt legate una de alta prin fire invizibile ochiului neobisnuit sa priveasca peste declaratiile pompoase de presa.

In primul rand, proprietarul Deltamed, Dan Vasile Gorgan, este asociat cu CEO-ul companiei austriece Dlouhy Gmbh, Martin Dlouhy, mostenitorul imperiului austriac celebru pentru serviciile de productie de ambulante in Austria natala; societatea lor din Romania se numeste Dlouhy SRL (RO 21845695) si are o activitate interesanta, din punct de vedere financiar: in 2008, de exemplu, a avut o cifra de afaceri de 18,3 milioane de lei, in 2010, a scazut considerabil, la 2 milioane de lei, dar tot nu se poate spune ca e o firma moarta. Daca ar fi sa stim cifra de pe 2011, cu siguranta ca am vedea mari schimbari, avand in vedere succesul programat al licitatiei de la final de an.

O fratie frumoasa, chiar daca nu oficializata, exista si intre Deltamed SRL Cluj si Porsche Romania. Nu putem condamna aceasta asociere, dar putem vorbi despre aceste intelegeri.

Primul semn al acestei intelegeri, l-am descoperit in 2008, cand Porsche a castigat o licitatie-soc la Ministerul Sanatatii in valoare de 29 de milioane de lei, evident, pentru livrarea de ambulante, la fel de evident, avandu-l ca subcontractor pe Deltamed. In acelasi an prodigios, Gorgan de la Deltamed echipase direct sau indirect, pe bani incredibili, 816 ambulante, tot din banii Ministerului Sanatatii.

Ne explica mai multe un om din divizia de vanzari a Porsche Bucuresti Nord: "Cunosc relatia apropiata dintre clujeni si oamenii nostri din Porsche, de ea stie inclusiv Brent Valmar (CEO-ul Porsche Romania de atunci - n.m.). Cei de la Deltamed au un statut de dealer neoficial, ca sa spun asa, e si normal, cu ajutorul lor, divizia de utilitare a VW a vandut sute de bucati in acesti ani. Imaginati-va ca toti dealerii din tara nu vand intr-un an impreuna 200 de vehicule utilitare, e si normal sa aiba un tratament special. In cazurile astea mai simandicoase, se fac discounturi speciale, se pupa in fund clientul, se leaga relatii mai apropiate".

 

Un detaliu misto din momentul scandalului Arafat 

 

Presiunile ca Raed Arafat sa isi dea demisia au inceput inca din noiembrie 2011. Putini stiu acest lucru. Insusi Arafat s-a plans unui apropiat ca primeste constant telefoane sa plece, inclusiv de la Traian Basescu, nemultumit ca se opune reformei in sanatate. De ce nu a plecat atunci de buna voie? Fiindca domnul Arafat a crezut pe bune ca poate sa il convinga pe Basescu sa opreasca totul. Rabdator, presedintele Romaniei a pus in continuare presiune, fortandu-l pe Arafat sa ofere si un motiv sau un gest care sa forteze plecarea sa. Acel moment a venit cand Raed Arafat a declarat sus si raspicat ca nu este de acord cu ministrul sau. Ce e corect, e corect. Basescu a avut dreptate sa spuna asta: cand contesti pozitia guvernului din care faci parte, atunci te iei frumos si pleci sa contesti ce vrei, dar din afara acelui guvern.

O declaratie interesanta am smuls de la un oficial cu rang inalt din PDL care mi-a spus: "O greseala enorma dupa demisie a fost ca Raed Arafat a mintit opinia publica, a dezinformat-o, isterizand oamenii ca se intentioneaza desfiintarea sistemului de urgenta. Asta l-a suparat rau pe Basescu, care era dispus sa treaca peste incident si sa se concentreze pe adoptarea reformei. Cum insa Arafat a insistat, am vaga premonitie ca domnul Arafat o sa o sfecleasca urat de tot. Caci Basescu e obsedat sa faca aceste schimbari in sanatate. Nu m-as mira sa aiba inclusiv probleme cu Justitia (n.m. - Arafat)".

Stim ce s-a intamplat apoi: Basescu i-a solicitat lui Boc retragerea proiectului, gest ce a atras manifestatii de simpatie pentru medicul de origine palestiniana, ba chiar am asistat si la un pas inapoi din partea premierului care a dat de inteles fatis luni, 16 ianuarie 2012, ca Arafat se poate intoarce inapoi in minister, daca doreste, sau poate participa ca membru in comisia ce va pregati noul proiect al reformei in sanatate.

 

Pentru ca tot e fierbinte subiectul, ati aflat de la Pro TV despre existenta unui avion medical modern parcat la Oradea si despre care se crede ca, daca ar fi fost folosit, Iovan si studenta ar fi fost si acum in viata, caci nu ar mai fi avut loc niciun accident. Aici Arafat are dreptate: in afara de faptul ca avionul este la reparatii, din punct de vedere tehnic, nu era nevoie de un avion supradotat pentru un simplu transport de organe.

Avionul in discutie insa are si el o poveste interesanta, caci a fost dotat cu echipament medical tot de Deltamed.

Avionul medical destinat special unor astfel de operațiuni de salvare a fost cumparat de Fundaţia SMURD prin contributia publica a romanilor, iar Raed Arafat spunea, in iulie 2013, ca acest avion va sta si la dispoziţia echipelor de medici care fac prelevare de organe pentru transplanturi. Insa mai multe voci din randul medicilor sustin ca, de fapt, avionul a fost folosit exclusiv de SMURD si nu a fost disponibil pentru misiuni de transportare a organelor prelevate.

Bugetul pentru avion a fost insemnat: peste un milion de euro.

Potrivit datelor de pe site-ul Fundatiei SMURD, pentru achizitia si operationalizarea aeronavei a fost alocat bugetul de 1.008.255 euro, reprezentand:

- 757.300 EUR, valoarea de achiziţie a avionului SMURD ce include aeronava cu resursele existente, o serie de lucrări de îmbunătăţire, 2 tărgi medicale, inscripţionarea avionului, etc.;
- 55.400 EUR reprezentând cursurile de pregătire ale echipei de tehnicieni din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie, ce vor asigura mentenanţa de bază a avionului;
- 22.965 EUR pentru achiziţia tuturor truselor de service necesare echipei de tehnicieni;
- 6.350 EUR (8.120 USD), asigurarea Aviation Hull „All risks" and Liability Insurance, a aeronavei;
- 97.000 EUR, pentru cursurile de pregătire ale echipei de piloţi ai avionului SMURD, necesare acreditarii fiecărui pilot, pentru zbor cu acest tip de avion, ce a inclus un număr de cel puţin 15 ore de zbor / pilot pentru cei 6 piloţi şi costul instructorului şi obţinerea licenţelor necesare;
- 57.040 EUR, echipamente medicale necesare asigurării îngrijirilor la nivel de terapie intensivă pe durata zborului;
12.200 EUR, reparatia unei piese defectate pe durata perioadei de instruire a piloţilor;

 

PS: Nu e un ziar, e doar un blog, asa ca o sa imi permit si un Post Scriptum intr-o nota mai personala.

Raed Arafat si-a creat de-a lungul anilor, prin foarte multa munca si pasiune, o imagine impecabila, de Dumnezeu al sistemului de Urgenta romanesc. A si muncit omul, a si gresit omul, dar, per total, realizarile sale sunt incontestabile. Raed Arafat este un specialist de prima clasa, laudat si apreciat de somitati in materie la nivel mondial. Unii vorbesc pe la colturi ca e atat de bun profesional, incat maine ar putea fi chemat in board-ul Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Dragostea si aprecierile publicului larg i s-au suit insa lui Raed Arafat la cap. A ajuns de o infumurare sora cu mitocania, imi aduc aminte chiar de un episod cand a indraznit sa ridice tonul la adresa Danei Grecu, ramasa perplexa. Noroc ca a intrat Victor Ciutacu pe telefon si l-a pus la punct, intr-atat de nesimtit fusese Arafat in acel episod.

Raed Arafat a ajuns atat de pretios, incat chiar se crede Dumnezeu in "industria" din care face parte: intangibil, de nerefuzat, curatia personificata. Dar nu e.

Stiu ca o sa imi atrag oprobiul adulatorilor lui Arafat, stiu ca, din momentul publicarii acestei anchete, o sa fiu considerat o javra basista, stiu ca o sa ma manance focul Gheenei si ca o sa mor de infarct si SMURD-ul n-o sa mai vina la mine.

Imi asum totul.

 

Comentarii

marchizul de po...

27.01.2014 18:09

Ati facut si mai mult decit Arafat, mai mult de 2%. Ati facut 70% infractori in şparlament.

dada

27.01.2014 12:15

nu numai 'paramelcii', dar si doctorii de la smurd sunt obligati sa care tot la spital, desi, unele cazuri le pot rezolva la domiciliu(Ex. o criza HTA). am lucrat in sistem, stiu ce vb. iar articolul este foarte bine orientat si...adevarat cam tot ce se spune in el.si, inca ceva: tot ce a facut arahat trebuia facut si, ar fi fost facut oricum intr-o tara membra ue in anul 2014. Stiti voi cate ambulante de consultatii la domiciliu ruginesc in curtile ambulantelor?stiti cate ambulante de tip b au cateva sute de km?stiti ca preturile ambulantelor si elicopterelor sunt mult umflate?stiti ca tinta lui e sa distruga serviciile de ambulanta. si, cel mai grav, stiti ca nu se mai aproba de ani buni de la minister ca n medic specialist de medicina de urgenta sa lucreze la ambulanta? doar la smurd sau upu.

Vasile Barbu

09.04.2014 19:53

Aveti perfecta dreptate!

szekely

16.12.2014 22:23

Stiti unde au fost acele ambulante la inceputul anilor 90 cand Arafat salva vieti cu o dacie rosie, nu dormea si nu mergea acasa cu sptaamanile? Stiti ce senzatie au avut oamenii pe vremea aceea care au auzit sirenele primelor amulante Arafat? Arafat pt asa erau numite primele ambulante smurd in Tg Mures. E usor sa stam in fata calculatorului si sa judecam, sunt curioasa cati dintre noi ar fi atat de dedicati unei cauze, eu cu siguranta nu as fi, asa cum foartr multi comentatori re aici si nu numai nu sunt!

Marius

27.01.2014 09:54

SINCER , AVAND PRIETENI IN SISTEM SI OAMENI CARE AU FOST SALVATI DE ARAFAT. AR TREBUI SA FIE CU TOTII RECUNOSCATORI PT CE A FACUT EL PT NOI VIS A VIS DE SISTEMUL DE URGENTA. DACA TOTI POLITICIENII AR FI CA EL ,NOI ACUM AM FI AVUT ALTA POZITIE IN EUROPA SI ALT TRAI DE VIATA IN ROMANIA.
NU VOM STI CU ADEVARAT NICIODATA DACA A PRIMIT BANI SAU NU...IDEEA ESTE CA DACA AR FI LUAT SPAGA NU A LUAT-O DEGEABA. LUI II DATORAM TOT SISTEMUL SMURD!!! SI DIN PT MEU DE VEDERE MERITA TOTI BANII!!

Paul Adrian Calescu

24.02.2014 16:43

doar de domnia sa ?.. sau de medicii de la Saj/ Smurd si din Spital ?

liviu

26.01.2014 21:52

am citit articolul cap-coada foarte atent si respect munca lui Alexa dar se vede ca a facut-o ca sa demonstreze ceva dar nu a reusit ( faza cu Dana Grecu e irelevanta :) ). Mai face greseli cu parcarea avionului la Oradea ????. Am si eu anumite informatii ref la legaturile ce se fac pe furnizarea de medicamente, ap medicale la spitale de stat, deci ma gandesc ca la minister e si mai si ( in afara se numeste lobby ). Chiar Alexa subliniaza ca Arafat nu a primit spaga, vina lui fiind de a nu se ocupa la virgula cu achizitiile. Presiunile posibile pot fi interpretate si ca o graba pt utilarea unitatilor, nu ? Deci? De fapt ce demonstram aici? Cu siguranta Arafat are astfel de prietenii peste tot, colegi multi ( de facultate, spital, etc ) doar lucreaza de mult in sistem. Procuratura sa-si faca treaba ( si asa se spune ca procuorii sunt ai lui base ) deci ar fi un moment bun, de ce nu o fac? pana atunci ciocu' mic pt ca si asa ne lovim persoanele care fac treaba ( vezi Plesu, Cartarescu, etc )

liviu

26.01.2014 21:46

1 intrebare:

de ce nu au castigat firme din afara licitatiile? ce putea sa faca Arafat daca acele firme aveau preturi mai mici pe SEAP?

p.s .avion parcat la Oradea????

Cori

26.01.2014 12:44

Acuma nu crede tot ce citesti..... Indiferent ce ar fi, macar se vad rezultate. Pentru mine asta conteaza, in rest oricine poate sa scrie ce vrea.

varga

25.01.2014 22:43

Na hai ca la comentat si la acuzat suntem foarte buni...Nu inceleg ce va deranjeaza ca a infintat SMURD-ul sau ca e straini? noroc cu straini mai ca alti nu prea fac apsolut nimik..sau aveti un exemplu? pina kind si stramosi vostri au fost mai destepti ca voi ma cand au vazut ca nus capabili de nimic au adus rege din srainatate..sau ma insel??? TOT RESPECTUL PT. DL. DR. ARAFAT

marva

25.01.2014 22:26

voi credeti ca face cineva gratis ceva pentru prosti? aia suntem noi!

andrei

25.01.2014 21:48

Felicitari pentru articol! Romanii sunt prostiti usor de orice strain, doar pentru faptul ca e strain din pacate, asta e tristul adevar...ne dam tara pe mana strainilor care , dupa cum e logic pentru orice minte cu minim 2 neuroni, profita si ne invart cum vor. Pacat! Deschideti ochii oameni buni si nu porniti cu idei preconcepute despre nimeni, analizati situatia si o sa vedeti adevarul.

nicu

25.01.2014 21:40

Claudia, ai atins bine problema. As mai adauga doar urmatoarele:
1. Declaratiile pe care dr. Arafat le-a facut despre dr. Zamfir pot veni in urma unei dezinformari. Din pacate, presa doreste concluzii imediate intr-o situatie de o asemenea amploare incat o ancheta serioasa presupune cateva saptamani de cercetari pentru a surprinde toate situatiile, persoanele si deciziile implicate.
Oricat de insuportabil este Ponta la ora actuala, nu e vina lui ca a luat de bun sms-ul care ii transmitea ca situatia este sub control. La fel si dr. Arafat. Fiind plecat din tara, informatiile pe care le detinea nu erau cu nimic mai complete decat cele transmise de posturile de stiri.
2. Ca Deltamed facea prototipurile masinilor pentru interventie este o chestiune fabuloasa! In acest caz, ar trebui patentate si exportate. Am avut ocazia sa urc in cateva autospeciale, inclusiv in punctul mobil de comanda a interventiei in situatii de urgenta si trebuie sa recunosc ca sunt state-of-the-art. M-as fi gandit ca sunt la un standard importat din Occident, nicidecum ca s-au nascut din mintea unui clujean! Daca e asa, il inteleg perfect pe Arafat.
3. Cred ca Arafat ar pleca cu placere din minister, cu conditia sa nu-i puna nimeni in pericol creatia. De cand proiectul asta s-a nascut, numai el stie cu cate contre, interese, jigniri si mentalitati tampite s-a confruntat si a depasit. Munca lui este recunoscuta oficial in lume, mai putin in Romania. Contributia lui in sistemul de urgenta este uriasa, cat despre reformarea celorlalte domenii vizate de minister, si-a cam declinat raspunderea si competentele.
4. Exemplul cu badarania in fata Danei Grecu a fost gresit ales, IMHO. Istericalelor ei iti este greu sa le raspunzi calm si candid. Cunosc multi jurnalisti care habar nu au despre ce vorbesc, insa cred ca tupeul si legitimatia lor tin loc de cultura si bun-simt. Nimic mai fals. Putini intervievati recunosc asta in fata microfonului de teama linsajului mediatic ulterior. Cred ca e vorba mai mult de instinct de conservare.
5. Cei care pot califica pregatirea medicilor sau a paramedicilor sunt cei care demonstreaza oficial ca au mai multe cunostinte si rezultate profesionale mai bune. Ar fi mult mai sanatos pentru societatea noastra sa judecam faptele (la care ne pricepem) si nu oamenii.
Va doresc numai bine!

papalapte

25.01.2014 21:21

Mai cum le stiti voi pe toate avand la baza stirile imputitelor de televiziuni unde peste tot vezi numai: senzational!!!, incredibil!!!, stire bomba!!! "zimbrilor cocosati li s-a sculat pleasa", cum dracu va lasati manipulati asa de toti prostii ? deficiente ve-ti vedea in toate sistemele indiferent ca sunt de stat sau privat, nepotisme la fel, dar sa veniti sa criticati un sistem care functioneaza.... ce plm sa zic ne meritam soarta... poporu` pwlii grijuliu, tot timpul purtam grija lu` altu` nimic ce e al nostru nu mai e bun... plecati in plm in occident atunci cu totii ca acolo e mai bine... ba` da` dupa ce plm citesc tot felul de prostii?

Gomo

25.01.2014 17:23

In general, romanilor le-au fost aduse la cunostinta numai realizarile SMURD. Despre rateuri nu vorbeste nimeni. Acum, cu accidentul din Apuseni, s-a mai trezit lumea!
De ce vi se pare un merit extraordinar ca Arafat isi face datoria pentru functia pe care o are si pentru care este platit? Pentru simplu fapt ca in Romania toleram si ducem in spate, din banii nostri, "armate" de functionari de inalt nivel care nu fac nimic!? Cand unul face ce este obligat sa faca, credem ca este zeu, nu normalitate. Daca am da de pamant cu cei care i-au bani si nu fac nimic, nu ni s-ar mai parea ca Arafat este salvatorul nostru! Am considera ca este un specialist care isi vede de treaba, asa cum trebuie sa fie.
Dar in Romania nu este asa, noi muncim de ne spetim (cei care muncim), platim dari mai rau decat in sclavagism, iar derbedeii "pusi" in functii toaca banii pe orice, in special pe afaceri personale si aranjamente de tot felul (la asta se pricep foarte bine), numai pentru ce sunt plati nu fac mai nimic.

...

25.01.2014 14:33

Cat esti de prost sau proasta.....atunci cand vei avea usturimi la vulva sau o sa-ti coaca si vei fii pe o masa de urgenta...atunci sa le spui asta lor...sau mai rau cand o sa te scoata dintre niste fiare ....spune-le sa plece ca sunt niste incompetenti toti si nu au nici o calificare...si iesi tu singura de acolo....pacat ca unii candesc cu curu...sau cu vulva ai gandit aici?

cristian

25.01.2014 13:21

cine il facea mai eficient???? si de ce crazi asta

ARAHAT

25.01.2014 12:31

bai coasta,pardon ,costa,nu avea cum sa acceseze fonduri doar ptr.smurd,nu ca i-ar fi pasat de ambulanta,desi ministerul a facut achizitiile nu el,s-a lipit si el bine acolo ca sa traga fonduri ptr.smurd.Cand ambulantele erau niste rable vechi ,personalul stia sa se descurce si fara aparatele fara de care "paramedicii"lu' peste prajit sunt in plop si plopu-n aer.

ARAHAT

25.01.2014 12:09

ptr.domnul stelian,(nume care nu zice nimic),nu va indoiti ca ramaneti poate indoit,numesc Sellick-ul dv.cum vreau,acest "selling"mi-a fost sugerat de catre paramecii care nu stiau sa-l execute,ei l-au numit asa si am scris intocmai ptr.ca cei avizati sa se prinda,eram chemat in ajutorul unor "paramedici"care aveau in fata o victima a incompetentei lor,aflata in decubit dorsalsi la care voma baltea in gura,neaspirat.Mai mult,il "oxigenau"cu balonul si pompau acea voma incat se auzea ca bulbucii in acvariu.Furie?Nu merita ptr.niste specii din stratosfera,oameni cu 3 saptamani de BLS care sunt trimisi la cazuri grave muscand mai mult decat pot inghiti.Pregatirea mea poate fi testata oricand,mai ales ca e formata inca de pe vremea cand dv.probabil nu stiati ca exista ambulante.Nu va temeti,n-am sa reusesc sa distrug mitul dumnezeului urgentelor deoarece populatia nu cunoaste adevaraul din interiorul sistemului si ignoranta e la ea acasa,de aceea sunteti niste adulatori la randul vostru adulati.No offence,nu strica...

Ochiu ratiunii

25.01.2014 02:48

Foarte multa inflamare in comentarii, desi se scrie clar ca Raed Arafat nu a luat spaga. Singura chestie posibil gresita mi se pare presiunea pusa la un moment dat de Arafat. Desi, pornind de la o relatie veche existenta deja, cu un furnizor devenit traditional, sunt curios sa il vad pe cel care nu ar fi intrebat macar ce se intampla. Daca sumele aveau mai putine cifre, nici nu se ridicau semne de intrebare.
Altfel, asa a aparut progresul: cineva e cu ideile si finantarea, altcineva cu realizarea. Iar daca realizarea e fara cusur, iar instrumentul este util si isi demonstreaza utilitatea, de ce nu ar fi promovat prin puterea exemplului? Este o tehnica foarte eficienta de marketing, folosita cu succes de furnizor. Si eu, daca as avea firma mea, as prefera sa obtin ceva personalizat de la furnizor, sa testez prototipul si apoi, daca e bine, sa trec mai departe la achizitii. Iar concurentii ar putea sa incerce aceeasi tehnica: sa cunoasca domeniul si necesitatile lui neacoperite, sa vina cu ceva nou, cu propuneri noi, cu inovatii. Asa isi sporesc sansele sa castige o licitatie.

Elektra

25.01.2014 02:00

Nici acum nu ati uitat domnilor clujeni ca Arafat a vrut sa faca prima data Smurd-ul la Cluj si -ati refuzat!Daca acum era la Cluj sunt sigura ca nu mai scriati astfel de lucruri,acum!

Andrei

25.01.2014 00:02

Articol interesant dar totusi Alexa nu iti pune ziarul la mine in posta.

alexandra

24.01.2014 23:20

Nu mai tin minte, Arafat l-a dat jos pe Boc sau pe Ungureanu? Ca sa stim de unde i se trage? De la Base nu are cum, pe el nu l-a dat jos, dar a fost aproape. Il uraste cineva de atunci? Si SMURD-ul, e printre putinele institutii care functioneaza. Asta e, baieti, va luati deSMURD, patiti ce a patit Ungureanu. Sau Boc?

costa

24.01.2014 21:28

habar nu ai mai rahat pardon arahat ,chiar din contra a facut sa fie in sfarsit si ambulanta operativa pt ca pana acuma erau pe spate la toate,

costa

24.01.2014 21:23

Vorbesti numai prosti probabil nu cunosti sistemul dar sa sti ca paramedici aia sunt mult mai pregatiti decat spune-ai si sa sti ca ei studeaza incontinu daca nu aveti habar nu mai vorbiti ,iar cu ce spune domnul asta de arafat sunt niste interese la mijloc pt el probabil pt ca in ROMANIA se da tot in calul care trage

Mihaela

24.01.2014 19:07

Cat de cinic puteti fi domule Alexa, si cata rautate in acele cuvinte...
E foarte simplu sa critici si numai sa critici. Oare daca d-vs v-ati afla intr-o situatia in care veti avea nevoie de o ''asemenea ambulanta '' ati refuza-o?... pe motiv ca sunt ''aranjamente'' la achizitia acestuia? Credeti-ma, ca nu! E foarte simplu atunci cand nu faci nimic pentru cei din jur, sa critici , sa acuzi un om care nici macar nu e roman, si care a facut pentru Romania mai mult decat tot statul la un loc, a ''resuscitat '' medicina de urgenta, a creat mii de locuri de munca, a salvat mii de oameni, care fara el, recunoaste-ti, nu exista nimic.
Cat despre licitatii, era vreo diferenta daca pe cel care furniza ambulantele il chema X,Y sau Z? Ati piedut in defavoarea acelui domn? De unde atata rautate?
Ce pacat, e o caracteristica comuna romanilor sa critice, indiferent ca e bine, indiferent ca e rau, critica orice, orcum si oricand...
Acest om, Raed Arafat nu merita cuvintele grele si denigrarea care i-ati adus-o, nici el si nici serviciul pe care acest om l-a infintat, fiind cel mai bun serviciu de asistenta medicala facut in Romania vreodata.
Sunt profund dezamagita.

sandu

24.01.2014 16:57

PERFECT DE ACORD !!!!!!!!

sandu

24.01.2014 16:39

NAIVULE !!!!!

stelian

24.01.2014 16:22

pt 'domnul' ARAHAT ( un nume care spune totul)
daca tot lucrati in sistem, ar trebui sa stiti , poate, ca nu exista nici o manevra Selling (in schimb, artista Paula Seling e ok :) )...manevra se numeste Sellick (si sincer, ma indoiesc ca dumneavoastra , personal,aveati nevoie sa o cereti vreodata ; ca sa aveti nevoie de o asemenea manevra, trebuie sa aveti o anumita pregatire )
o zi buna....si mai putina furie ( nu strica )

Claudia

24.01.2014 15:14

Am citit toate comentariile si am ramas consternata. Tara asta nu mai are niciun reper. Articolul este o investigatie jurnalistica profesionista (rar mi-a fost dat sa vad una la fel in Romania). Daca 30% dintre ziaristi ar face presa ca la carte altele ar fi opiniile romanilor.. Simt nevoia sa trag cateva concluzii, pentru cei care s-au grabit sa dea cu pietre in semnatarul acestui material.
1. Nicaieri in acest articol nu s-a sugerat (macar) ca dl. Arafat ar lua spaga de la cineva. Faptul ca este favorizat un anume concurent in licitatii este cu totul alta treaba.
2. Chiar autorul recunoaste meritele si profesionalismul dlui. Arafat in ceea ce priveste infiintarea si dezvoltarea serviciului SMURD.
3. De asemenea este recunoscut faptul ca SMURD-ul este bine dotat si utilat, insa mai trebuie lucrat la modul de operare (atunci cand nu este dl. Arafat la conducere).
4. Este adevarat ca s-a luptat sa stranga fonduri (iar aici presa si romanii au cel mai mare merit) iar cheltuiala banilor se vede in dotarea de care da dovada serviciul.
Insa cu toate punctele forte prezentate mai sus, nu trebuie sa ocolim si punctele slabe pe care (ca orice om) dl. Arafat le are.
1. A creat un serviciu 100% dependent de prezenta si coordonarea domniei sale. S-a vazut debandada creata in operatiunea de zilele trecute in urma careia 7 oameni au astepatat 6-7 ore in frig iar 2 au murit. Nu au putut sa dea 2 targi pentru coborarea ranitilor, nu aveau acceptul sefilor. Este un lucru pe care eu nu pot sa-l inteleg.
2. Atat timp cat a lucrat in serviciu propriu-zis avea un bun simt si o modestie demne de tot respectul. De dupa incidentul cu Basescu (atunci cand cu totii i-am luat apararea), dl. Arafat s-a schimbat continuu. A devenit infatuat si usor ironic atunci cand presa ii sugera diferite scapari. Nu i-a cerut nimeni socoteala de ce era la o adunare a NATO, insa cand esti Subsecretar de stat intr-un minister, iar un avion care transporta niste angajati ai sistemului sanitar se prabuseste, ziaristii vor sa discute cu cineva.
3. Ca platitor de taxe in tara asta, personal am sa-i fac un repros dlui. Arafat: Nu este normal sa te duci la un post TV si sa acuzi un coleg (dr. Zamfir) ca din cauza lui au fost gasiti atat de tarziu, fiindca nu a furnizat coordonatele GPS corecte, cand exista dovezi clare ca doctorul a dat datele exacte (insa prostii nu au fost in stare sa le interpreteze). Nu este normal sa faci responsabil un om care tocmai s-a prabusit cu un avion ca si-a sunat prietenii (Prof. Irinel Popescu) inainte de a suna la 112. S-a intrebat dl. Raed ca poate dr. Zamfir a ocolit intentionat serviciul 112 tocmai pentru ca se temea ca nu vor reactiona promt si a cerut ajutor la cineva cunoscut in speranta ca vor avea o sansa in plus. A dat dovada de un caracter mic, josnic care este interesat sa-si salveze pielea (sau pe a altora) calcand in picioare munca, daruirea si profesionalismul unor oameni, care-si fac datoria zilnic (si nu cheama presa). Iar daca nu se prabuseau cu acel avion 99% dintre romani nu stiau de ei (printre ei ma numar si eu). Pentru faptul ca a terfelit oanoarea unui om (care niciodata nu a spus nimic de rau despre autoritati, desi era indreptatit sa o faca) dl. Arafat trebuie sa-si dea demisia.
Probabil a ajuns in postura in care crede domnia sa ca este indispensabil, ei bine nimeni nu este de neinlocuit. Iar aici este vorba de caracter, si din experienta, odata ce ai avut astfel de iesiri (in asemenea momente), dai dovada ca nu te mai poti indrepta.

Adauga comentariu