RADP Cluj “exportă” deșeuri cu radioactivitate peste limita normală în Bihor? Sinecuristul Pantelimon, directorul RADP Cluj, nici usturoi nu a mâncat, nici nu e nociv

Marți dimineață, un autocamion cu deşeuri provenind din Cluj, care se pregătea să intre pe o platformă industrială a companiei Holcim din Chistag, pentru co-procesare, a fost depistat la poartă cu un nivel radioactivitate ce depăşea limita normală.

Reprezentanţii companiei Holcim au transmis un comunicat de presă în care au explicat că transportul radioactiv a fost depistat în timpul controlului pentru accesul unui transport de deşeuri destinate co-procesării la fabrica de ciment.

"În dimineaţa zilei de marţi, 12 martie, în timpul controlului pentru accesul unui transport de deşeuri destinate co-procesării la fabrica de ciment Holcim din Aleşd, judeţul Bihor, sistemul automat de scanare instalat la poarta de acces pe platforma companiei a detectat un nivel peste limitele normale, dar nepericulos pentru oameni sau mediu. Conform procedurilor, autocamionul a fost transferat în siguranţă către zona specială de carantină şi autorităţile au fost informate prompt, pentru ca procedurile legale necesare să poată fi iniţiate. Prin urmare, organele abilitate urmează să facă măsurătorile necesare şi vor decide cu privire la măsurile ce trebuie luate pentru neutralizarea deşeurilor", se arată în comunicatul remis de către reprezentanţii Holcim.

„Situaţia este controlată cu stricteţe, iar angajaţii companiei, comunitatea locală şi mediul nu sunt puse în pericol”, asigură Holcim.

Potrivit comunicatului, pe platforma fabricii de ciment din Aleşd sunt co-procesate în cuptorul fabricii de ciment, deşeuri municipale sortate (ex. hârtie, plastic, lemn, textile) sau deşeuri provenite din surse industriale (ex. şlamuri petroliere) sau anvelope uzate. Prin co-procesarea acestora, în cuptorul fabricii de ciment, deşeurile sunt eliminate total, în condiţii depline de siguranţă, fără alte reziduuri.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) "Crişana" al judeţului Bihor a fost informat, prin Sistemul Unic de Urgenţă 112, despre această situaţie, privind detectarea unei surse cu un nivel de radiaţie de 1.7 ľSv/h în interiorul unui autocamion care transporta deşeuri, detectare realizată în momentul cântăririi camionului în incinta platformei industriale situate pe strada Viilor din localitatea Chistag.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Daniela Rahotă, a declarat că se aşteaptă decizia inspectorului CNCAN pe zonă privind valorile radioactivităţii şi reîntoarcerea autocamionului la Cluj.

"Am înţeles că TIR-ul cu deşeuri aparţine de Regia autonomă a domeniului public din Cluj. S-a detectat un nivel de radioactivitate peste limitele normale, dar care nu este periculos pentru oameni. Inspectorul CNCAN trebuie să vină de la Cluj, după care transportul va fi retrimis la Cluj, deoarece conform protocolului nu se primeşte," a precizat dr. Rahotă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Bihor, maior Camelia Roşca, pentru asigurarea, supravegherea zonei şi intervenţia operativă în cazul producerii unei situaţii de urgenţă, la locul indicat au fost mobilizate trei echipaje de pompieri militari din cadrul Staţiei Aleşd cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi o ambulanţă de tip B2.

De asemenea, la locul intervenţiei s-au deplasat specialiştii CNCAN, reprezentanţi ai DSVSA, DADR, precum şi echipaje ale IPJ şi Jandarmi.

Bineînțeles că directorul RADP Cluj, sinecuristul politic Ion Pantelimon a susținut, pentru Monitorul de Cluj ca nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu îi miroase, că transportul a plecat în parametri normali din Cluj-Napoca şi că mai multe informaţii să cerem de la autorităţile din Bihor.

Vom reveni. Că abia acum ce ne luminăm de ce se insistă ca să se facă incinerator la rampa RADP de la Pata Rât: băieții aceștia șmecheri vor să-și facă nefăcutele fără a fi prinși, așa cum li s-a întâmplat ieri la incineratorul Holcim din Bohor.

Adauga comentariu