Puternicul Daniel Metz, fondatorul EBS: "Clusterul IT? Irelevant. Fiecare firma noua care vine in Cluj pe IT ridica pretul pe ora de programare. E doar o chestiune de timp pana Clujul va deveni neatractiv"
Pacat ca articolul nu spune decat ca <<acum cand trebuie sa platesc salarii,imi iau vacanta,lasa sa le plateasca altii $$Cand o sa facem profit si sa platim salarii ca in Germania mai stam de vorba>>>
Atata timp cat clujul face in cea mai mare parte doar outsourcing, sa nu ne miram ca odata cu venirea mai multor firme,va creste pretului pe ora, cresterea business ului va scadea(contractele vor pleca in india).Cluj va fi un punct cu adevarat important vizibil pe harta IT cand antreprenori ca cel de mai sus vor simti si ei ce inseamna cu adevarat sa risti(dar sa si castigi) investind in crearea de produse proprii cu care sa concureze la nivel european/mondial.Dar e mai simplu si mai putin riscant sa faci intermediere(si sa te lauzi ca ai creat locuri de munca, care nu au nicio baza), sa profiti de pe urma creierolor de prin imprejurimi sa le vinzi firmelor pe bani ok, tu sa ai riscuri minore.Acum e momentul sa demonstrezi ca antreprenor, pana acum a fost o intermediere sau exploatare a creierelor hipsterilor care aveau impresia ce bine si frumos e sa traiesti pe 500 E la Cluj sa te trezesti in chirie si la 35 de ani si seful firmei tale sa fie la al 5lea BMW.Antreprenorial vorbind afacere f buna...
Nu prea sunt de acord cu tine. Da, pretul pe ora creste insa oricum e mai ieftin decat in Europa de vest. Cu mult mai ieftin. Si e si acum mai scump decat in India. Cu mult mai scump. Si totusi companiile nu pleaca in India, ci raman in Romania. Asta din cateva motive. 1. Suntem mai apropiati cultural de ei decat asiaticii, 2. Calitatea muncii e net superioara si 3. Ne respectam angajamentele. Nu vei avea partea de aceste lucruri in asia, decat putin. Cei care merg acolo merg pentru alt tip de joburi (ex. service desk, data entry, data mining etc.) si apeleaza la romani pentru dezvoltare. E adevarat ca se face dezvoltare si in India, insa sunt companii care merg pe modelul best-cost si isi asuma riscurile unor intarzieri. Cat despre piata IT din Cluj, s-a cam stabilizat cand vine vorba de salarii, fara cresteri spectaculoase. Pe masura ce piata se va stabiliza din punct de vedere a ofertei (si se va stabiliza o data cu cresterea numarului de absolventi) Clujul va deveni tot mai atractiv pentru investitori. In plus, firmele de IT incep sa acumuleze experienta si expertiza ceea ce va face mult mai usoara dezvoltarea de produse proprii.
Sper sa ai dreptate, altfel "prea" mult laudatul Cluj se va scufunda.Ca noroc, mai este varianta plecarii pe afara, (cat or mai fi portile deschise, ca la cum se misca astia ce ne conduc, s-ar putea cei care nu am plecat la timp, sa nu o mai putem face).Imi pare rau daca ce am scris a sunat ca un atac, nu a fost cu nicio intentie, respect ce face EBS la cluj.
Voi , care tot latrati aiurea nu aveti rusine.
Va intreseaza ca are 5 bmw-uri .
Bravo lui. Nu il cunosc personal, dar consider ca a facut treaba buna in Cluj.
Investiti voi restul, comentatorii. faceti-va firma sa vedeti cat e de simplu sa intermediati sau sa vindeti produse sau servicii.
Cu stima...
Bula numita 'IT de Cluj' se va sparge intr-un viitor nu foarte indepartat. Dl Metz si-a permis sa faca aceste afirmatii (corecte, de altfel) deoarece si-a vandut afacerea la timp.Toti patronii firmelor din domeniu se gandesc la asta insa din pacate fenomeul nu poate fi oprit din pricina 'inflatiei' salariilor. Daca nu maresc salariile, angajatii zboara instant la concurenta. De ce, in mare parte din cazuri, un IT-ist cu 5 ani experienta a schimbat in medie 3 firme deja? Pentru bani, evident.
Daniel Metz are in mare dreptate cand descrie situatia de business din Romania si cum suntem priviti de Europei. Cum sa fim priviti cand ne vindem doar muschii si cand avem reprezentantii ce-i avem? Are dreptare si in ceea ce priveste afacerile cu statul.La ceea ce nu subscriu este ideea ca mai multe firme de IT ar strica piata. Strica cu siguranta salariile mici si joburile de secretare in IT, adica exact de ceea ce, dupa parerea mea, ar fi bine sa ne scapam. Sa nu uitam ca EBS a debutat cu salarii mici (acum conform mediei) dar a angajat outsideri in domeniul IT (adica absolventi de litere - singurul avantaj aici era limba germana sau absolventi din zona economica) care aveau nevoie de tarining sa inteleaga ITul (adica invata meserie in IT in 2 saptamani...).Adevariti profesionisti IT (adica oameni ce au studiat in domeniu) au fost angajati prea putin (parte si ca pentru a plati un salar cat de cat - de exemplu 2.000 EUR, EBS propunea infiintarea de catre angajat a unui PFA, astfel incat darile la stat sa nu fie atat de mari).La MSG de exemplu se aduc oameni si sub 500 EUR iar alta firma isi deschide tocmai sediu pentru a trage pe parteai ei profitul ce se realizeaza astfel in Romania).Bineinteles ca acest model de business va fi distrus de prezenta mai multor firme de IT, dar, hei, astept sa se valorifice si inteligenta romaneasca nu doar forta bruta sau talentele in limbi straine (si asa mostenite de pe vremea imperiului si care vor dispare in urmatorii 100 de ani).Asa cum in primul val a trecut peste noi industria confectiilor, e timpul sa treaca peste noi si industria call-centerelor (fie ele si din IT marketate sub denumirea de centre de consultanta).
Comentarii
virgil
29.07.2014 09:59mult succes in prestigioasa dvs activitate si multa sanatate
George
29.07.2014 20:32Pacat ca articolul nu spune decat ca <<acum cand trebuie sa platesc salarii,imi iau vacanta,lasa sa le plateasca altii $$Cand o sa facem profit si sa platim salarii ca in Germania mai stam de vorba>>>
Un ITist
29.07.2014 20:57Atata timp cat clujul face in cea mai mare parte doar outsourcing, sa nu ne miram ca odata cu venirea mai multor firme,va creste pretului pe ora, cresterea business ului va scadea(contractele vor pleca in india).Cluj va fi un punct cu adevarat important vizibil pe harta IT cand antreprenori ca cel de mai sus vor simti si ei ce inseamna cu adevarat sa risti(dar sa si castigi) investind in crearea de produse proprii cu care sa concureze la nivel european/mondial.Dar e mai simplu si mai putin riscant sa faci intermediere(si sa te lauzi ca ai creat locuri de munca, care nu au nicio baza), sa profiti de pe urma creierolor de prin imprejurimi sa le vinzi firmelor pe bani ok, tu sa ai riscuri minore.Acum e momentul sa demonstrezi ca antreprenor, pana acum a fost o intermediere sau exploatare a creierelor hipsterilor care aveau impresia ce bine si frumos e sa traiesti pe 500 E la Cluj sa te trezesti in chirie si la 35 de ani si seful firmei tale sa fie la al 5lea BMW.Antreprenorial vorbind afacere f buna...
Calin
29.07.2014 23:08Nu prea sunt de acord cu tine. Da, pretul pe ora creste insa oricum e mai ieftin decat in Europa de vest. Cu mult mai ieftin. Si e si acum mai scump decat in India. Cu mult mai scump. Si totusi companiile nu pleaca in India, ci raman in Romania. Asta din cateva motive. 1. Suntem mai apropiati cultural de ei decat asiaticii, 2. Calitatea muncii e net superioara si 3. Ne respectam angajamentele. Nu vei avea partea de aceste lucruri in asia, decat putin. Cei care merg acolo merg pentru alt tip de joburi (ex. service desk, data entry, data mining etc.) si apeleaza la romani pentru dezvoltare. E adevarat ca se face dezvoltare si in India, insa sunt companii care merg pe modelul best-cost si isi asuma riscurile unor intarzieri. Cat despre piata IT din Cluj, s-a cam stabilizat cand vine vorba de salarii, fara cresteri spectaculoase. Pe masura ce piata se va stabiliza din punct de vedere a ofertei (si se va stabiliza o data cu cresterea numarului de absolventi) Clujul va deveni tot mai atractiv pentru investitori. In plus, firmele de IT incep sa acumuleze experienta si expertiza ceea ce va face mult mai usoara dezvoltarea de produse proprii.
Un ITist
02.08.2014 00:06axel
29.07.2014 21:52Voi , care tot latrati aiurea nu aveti rusine.
Va intreseaza ca are 5 bmw-uri .
Bravo lui. Nu il cunosc personal, dar consider ca a facut treaba buna in Cluj.
Investiti voi restul, comentatorii. faceti-va firma sa vedeti cat e de simplu sa intermediati sau sa vindeti produse sau servicii.
Cu stima...
andrei
31.07.2014 10:53Bula numita 'IT de Cluj' se va sparge intr-un viitor nu foarte indepartat. Dl Metz si-a permis sa faca aceste afirmatii (corecte, de altfel) deoarece si-a vandut afacerea la timp.Toti patronii firmelor din domeniu se gandesc la asta insa din pacate fenomeul nu poate fi oprit din pricina 'inflatiei' salariilor. Daca nu maresc salariile, angajatii zboara instant la concurenta. De ce, in mare parte din cazuri, un IT-ist cu 5 ani experienta a schimbat in medie 3 firme deja? Pentru bani, evident.
Marian Mihai
01.08.2014 09:06Daniel Metz are in mare dreptate cand descrie situatia de business din Romania si cum suntem priviti de Europei. Cum sa fim priviti cand ne vindem doar muschii si cand avem reprezentantii ce-i avem? Are dreptare si in ceea ce priveste afacerile cu statul.La ceea ce nu subscriu este ideea ca mai multe firme de IT ar strica piata. Strica cu siguranta salariile mici si joburile de secretare in IT, adica exact de ceea ce, dupa parerea mea, ar fi bine sa ne scapam. Sa nu uitam ca EBS a debutat cu salarii mici (acum conform mediei) dar a angajat outsideri in domeniul IT (adica absolventi de litere - singurul avantaj aici era limba germana sau absolventi din zona economica) care aveau nevoie de tarining sa inteleaga ITul (adica invata meserie in IT in 2 saptamani...).Adevariti profesionisti IT (adica oameni ce au studiat in domeniu) au fost angajati prea putin (parte si ca pentru a plati un salar cat de cat - de exemplu 2.000 EUR, EBS propunea infiintarea de catre angajat a unui PFA, astfel incat darile la stat sa nu fie atat de mari).La MSG de exemplu se aduc oameni si sub 500 EUR iar alta firma isi deschide tocmai sediu pentru a trage pe parteai ei profitul ce se realizeaza astfel in Romania).Bineinteles ca acest model de business va fi distrus de prezenta mai multor firme de IT, dar, hei, astept sa se valorifice si inteligenta romaneasca nu doar forta bruta sau talentele in limbi straine (si asa mostenite de pe vremea imperiului si care vor dispare in urmatorii 100 de ani).Asa cum in primul val a trecut peste noi industria confectiilor, e timpul sa treaca peste noi si industria call-centerelor (fie ele si din IT marketate sub denumirea de centre de consultanta).