”Pușculița” lui Sorin Apostu a câștigat procesul cu Primăria Cluj-Napoca. Valea Chintăului, gazdă pentru 100 de case și 150 de apartamente

Potrivit DNA Cluj, fostul primar al Municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, băga bani primiți din mită în firma Terra Structures SRL Cluj-Napoca, condusă de numitul Pop Lucian Marian, om de afaceri din anturajului edilului condamnat pentru corupție. Societatea edifică un cartier de locuințe pe Valea Chintăului și, recent, a câștigat un proces cu Primăria Cluj-Napoca pentru anularea unor prevederi ale Planului Urbanistic General (PUG) care punea bețe în roate continuării proiectului imobiliar, arată cei de la Gazeta de Cluj.

Societatea Terra Holding SRL din Cluj-Napoca a câștigat un proces deschis împotriva Primăriei Cluj-Napoca pentru anularea unor prevederi ale PUG-ului prin care terenul supus edificării fusese trecut în circuitul agricol. Este vorba de ansamblul imobiliar Terra Chinteni, un cartier de locuinţe structurat într-o zonă de case şi una de blocuri cu trei etaje, de 18 apartamente, în total, peste 100 de case şi 150 de apartamente cu infrastructura aferentă. Investiția sare de 20 de milioane de euro.

Inițial, proiectul a fost avizat cu un an înainte ca Sorin Apostu să câștige postul de primar al municipiului Cluj-Napoca. Ulterior, prin adoptarea în 2014 a noului PUG, terenul respectiv a fost trecut în circuitul agricol, astfel că dezvoltarea imobiliară era pusă sub semnul întrebării. Firma Terra a deschis un proces pentru anularea prevederilor PUG-ului din 2014 și l-a câștigat.

Astfel, administrația locală este obligată să modifice PUG-ul Municipiului Cluj- Napoca în ceea ce privește regimul urbanistic al suprafeței de teren aferente Ansamblului rezidențial ”Terra Gardens”, în sensul revenirii pentru suprafețele respective de teren la regimul urbanistic reglementat prin PUZ și PUD ”Ansamblu Rezidențial Terra Chinteni” aprobat prin HCL 184/2018. Beneficiarul acestor modificări și al ansamblului imobiliar este firma Terra Holding SRL. În 2008, cu un an înainte ca Sorin Apostu să apuce ”frâiele” administrației locale, firma a obținut de la Primăria Cluj Napoca locală avizul pentru edificarea a peste 400 de locuințe și parcări pe Valea Chintăului.

Ulterior, în 2016, Inspectoratul de stat în construcții Cluj a stabilit în urma unui control că derogările de la PUG de care a beneficiat această societate sunt nelegale. De asemenea, în 2014, Primăria Cluj Napoca a adoptat noul PUG care a dat peste cap planurile patronilor de la Terra Holdings SRL.

”Modificarea documentației de urbanism s-a făcut contrar prevederilor art 2.2 din reglementarea tehnică GP 038/1999, conform căreia modificarea PUG aprobat se face prin respectarea aceleiași proceduri de elaborare-avizare-aprobare ca la PUG inițial. Documentațiile de amenajare a teritoriului și de urbanism modificate fără respectarea prevederilor legale privitoare la avizarea și aprobarea acestora sunt nule”.

Ulterior, SC Terra Holdings a deschis procese pentru a obliga administrația locală să avizeze proiectul urbanistic și a avut câștig de cauză.

Procesul a fost intentat de societatea menționată anterior, de Pop Lucian Marian și de Pop Alexandra. Dosarul arată că, după 2008 firma Terra Holdings a făcut lucrări de urbanizare și sistematizare a terenului deținut pe Valea Chintăului pentru tipul de imobile avizat în anul respectiv. Costul lucrărilor ar fi fost de 4 milioane de euro.

Cartierul la care cotiza Apostu

Terra Holding este o firmă deschisă în 2006 și are ca acționari două firme din SUA, TERRA ROM INC S.U.A. și TERRA ROMANIA DEVELOPMENT III LLC.

De mai mulți ani, societatea are declarat un singur angajat, iar pe anul trecut a avut o cifră de afaceri de peste 7,7 milioane de lei și un profit de peste 300.000 de lei.

Din cadrul acestei firme face parte și societatea TERRA STRUCTURES SRL, care îi are ca acționari pe  POP ALEXANDRA și POP LUCIAN MARIAN, cel din urmă fiind și administrator.

Potrivit DNA Cluj, Apostu ar fi investit banii primiţi prin intermediul firmei Terra Structures.

„Din investigaţii a rezultat că sumele de bani obţinute de Apostu Sorin ca urmare a comiterii infracţiunilor de corupţie sunt investite prin intermediul societăţii Terra Structures SRL Cluj Napoca, condusă de numitul Pop Lucian Marian, persoană din anturajul foarte apropiat primarului, firma fiind condusă în realitate de însuşi Apostu Sorin, activitatea principală fiind cea de construcţii, ce mai semnificativ proiect imobiliar deţinut de societate fiind cartierul de locuinţe Terra din localitatea Floreşti, judeţul Cluj. Şi numitul Pop Lucian Marian se înscrie în categoria celor cu care Apostu Sorin ţine legătura telefonic pe cartela amintită şi cu care realizează întâlniri de discuţii la etajul 5 al parking-ului primăriei”, se arată în dosarul în urma căruia Apostu a fost condamnat pentru corupție.

Revenind la ansamblul de pe Valea Chintăului, el a fost proiectat de firma Bogart Construct reprezentată de arhitectul clujean Bogdan Petrina.

Tot în dosarul de corupție al fostului primar se arată că Apostu primea bani pentru eliberarea certificatelor de urbanism, a autorizaţiilor de construire sau a proceselor-verbale de recepţie la terminarea lucrărilor, în special în cazul lucrărilor investiţionale de valoare mare. Banii erau primiţi prin intermediul unei firme de arhitectură. „În ceea ce priveşte eliberarea certificatelor de urbanism, autorizaţiilor de construire sau proceselor-verbale de recepţie la terminarea lucrărilor, în special în cazul lucrărilor investiţionale de valoare mare, este cunoscut faptul că primarul municipiului Cluj-Napoca condiţionează eliberarea acestor documente de remiterea unor sume de bani. În mediul societăţilor de arhitectură şi al celor de construcţii este cunoscută împrejurarea că societatea «agreată» de primar este S.C. Bogart Construct S.R.L., reprezentată de numitul Petrina Bogdan, asociat. Există indicii că, prin intermediul acestei societăţi, care reprezintă interfaţa între beneficiarii autorizaţiilor şi primarul Sorin Apostu, legătura fiind realizată prin Apostu Undina Monica, foloasele necuvenite pretinse de Apostu Sorin ajung la acesta”, se arată în dosar. Conform sursei citate, mai multe firme au plătit sute de mii de lei firmei de arhitectură „agreată” de primar.

Ce detalii urbanistice sunt prevăzute în ansamblul imobiliar din Valea Chintăului

Prin Planul Urbanistic de Detaliu se propune un tip de parcelare a terenului, alinierea la străzi, organizarea acceselor, parcărilor, a circulațiilor pietonale și auto. Pentru fiecare zonă funcțională s-au stabilit indicii și reglementările de construire. Pe ansamblul zonei se propun: 96 de locuințe individuale, 19 locuințe colective cu cca. 418 de apartamente, 439 de locuri de parcare pentru locuințe colective plus cele de pe parcelele individuale. Dotările comune vor fi: grădiniță, club, piscină și alte amenajări sportive, spațiu verde public amenajat, eventual școală.

Lucrările de infrastructură, circulații și echipare edilitară se vor realiza cu prioritate de către beneficiarii investitori în baza unor proiecte de specialitate, cu acordul administratorilor rețelelor edilitare, cu respectarea normelor tehnice și juridice specifice și având în vedere dezvoltarea durabilă a zonei. De asemenea, podul peste Valea Chintăului se va realiza de către beneficiar.

 

Sursa: Gazeta de Cluj

Adauga comentariu