In vizor

Punctele gospodărești îngropate, un proiect ratat? Primăria Cluj-Napoca revine la tomberoanele clasice

Primăria Cluj-Napoca va amenaja 50 de puncte gospodărești supraterane, cu patru tomberoane pentru colectarea selectivă. Aceasta este o schimbare radicală de viziune, după ce în ultimii ani, Boc a insisitat asupra punctelor gospodărești îngropate. Acestea au fost alese pentru că ar fi trebuit să fie mai estetice, însă capacitatea lor redusă alături de faptul că firmele de salubritate nu ridicau deșeurile destul de des, a determinat ca acestea să fie mereu înconjurate de gunoaie. 

Citește și:

Eșecul punctelor gospodărești îngropate marca Emil Boc

Astfel, Primăria Cluj-Napoca a lansat o licitație în valoare de 315.126 lei, aproximativ 65.000 de euro, pentru achizitia a 50 de puncte gospodărești modulare supraterane cu 4 containere de 1,1 mc pentru colectarea separată a deșeurilor de hârtie/carton, plastic/metal, sticlă și deșeuri menajere. 

”Prin obiectivul de investiții ”Puncte gospodărești modulare supraterane” se vor aplica prevederile legislative privind colectarea selectivă a deșeurilor pe cele patru fracții. Astfel, vor fi achiziționate incinte de colectare a deșeurilor cu structură modulară, demontabilă care vor înmagazina 4 containere de 1,1 mc pentru colectarea deșeurilor”, potrivit caietului de sarcini.

În luna noiembrie anul trecut, primarul Tarcea anunța că a fost finalizată licitația pentru achiziția a 200 de puncte gospodărești îngropate, acestea ”ar îmbunătăți estetica urbană în zonele în care vor fi amplasate și vor elimina în mare măsură poluarea mediului prin eliminarea surselor de poluare existente în jurul punctelor gospodărești”. 

”Am finalizat licitația pentru punctele gospodărești îngropate. Este vorba de 200 de puncte gospodărești îngropate. S-a semnat deja contrractul de achiziție, iar primele 50 de puncte îngropate sunt date în lucru: Mogoșoaia nr. 3, Horea nr. 47, Tăbăcarilor nr.11, Ion Meșter nr.6, Almașului nr. 10, Oltului nr. 36, Fântânelelor nr. 55, Mestecenilor nr. 5, Eermia Grigorescu nr.1, Consrantin Brâncuși nr. 22, Slănic, Plopilor, Mamaia. Practic vom pune în toate cartierele Clujului 50 de puncte gospodărești îngropate, urmând să extindem până la 200 de puncte. În prezent sunt 78 de puncte gospodărești îngropate și opt puncte sunt în lucru din prima etapă. Va crește gradul de colectare selectivă, sunt pe patru fracții și vom face o colectare mult mai eficientă. Acestea au capacitate limitată, urmează să stabilim frecvența de ridicare, posibil să ridicăm gunoaiele de trei ori pe zi. Ne-ar ajuta informațiile de la cetățeni pentru a stabili frecvența de colectare”, a transmis Tarcea.

Se pare însă că acele puncte gospodărești îngropate nu sunt atât de eficiente pe cât încerca să transmită viceprimarul Tarcea, altfel, de ce s-ar fi revenit la tomberoanele supraterane clasice? Clujenii au reclamat adesea că aceste puncte gospodărești îngropate au o capacitate foarte mică, iar firmele de salubritate nu ridică gunoiul destul de des. Din acest motiv acele puncte gospodărești nu doar că nu au eliminat poluarea ci au intensificat-o deoarece în jurul lor sunt mai mereu gunoaie aruncate pe jos, tomberoanele fiind deja pline. Probabil și-a dat seama și Primăria de acest lucru și a decis să ca în zonele aglomerate să apeleze tot la punctele gospodprești clasice, cu tomberoane supraterane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *